Kábítószer


Véleményem # 2012.07.26. 08:01

január 1.-től lesz új Btk. ha jól hallottam a hírekben, meg ha elfogadják stb...

Ez a része szigorodni fog.

AlexKirályfi # 2012.07.26. 07:02

De nem pont most változtattak ezen?
Értem én, hogy jelenleg ez van hatályban, de mikortól érvényes az új Btk, és abban hogy van ez?
Meg tudnád mondani? köszi!

Gabicsek # 2012.07.26. 06:37

A Btk. 283. §. (1) bekezdés a) pontja értelmében nem büntethető kábítószerrel visszaélés miatt az, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, feltéve, ha okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt.

Amennyiben e büntethetőséget megszüntető okból az eljárás megszüntetésének lehet helye, és a kötelezettség teljesítését vállalva a gyanúsított legkésőbb az iratismertetés időpontjáig önként alávetette magát az elterelésen való részvételnek - feltéve, hogy további nyomozási cselekmények elvégzése nem szükséges - a Be. 188. §. (1) bekezdés h) pontja alapján a nyomozást fel kell függeszteni.

lilcs # 2012.07.25. 18:22

Tiszteletem egy olyan problémám lenne hogy febr 18án elkaptak csekély menny. kábítószerrel(fűvel 0,2g)és pár maggal amiket a cuccból szedegettem ki nem volt vele semmi termesztési szándékom idő közben elkezdtem a terelést és most kaptam egy idézést további kihallgatásra. toxikológiai eredményt még nem kaptam.azt szeretném kérdezni mire számítsak holnap az örsön benttöltött 1óra alatt?
válaszokat előre is köszönöm.

ventil # 2004.12.18. 17:45

Köszönöm a hozzászólásokat.
Most elvileg valamilyen tanyasi kúrán van, de hogy ez meddig tart, az kérdés.

ventil

Nick Name # 2004.12.18. 09:16

Kedves derill,

bocs, hogy már megint kötözködök, de megmutatnád nekem azt a törvényhelyet, amelyik a bűncselekményt elkövető drogossal szemben a kényszergyógyítást lehetővé teszi?

Köszönettel:


Nick Name

derill # 2004.12.18. 02:06

Kényszergyógykezelést csak a biróság rendelhet el, és az is csak akkor, ha a szenvedélybetegsége összefüggésben van az általa elkövetett büncselekménnyel (tehát büncselekényt kell elkövetnie). Itt elkövette, lopást. De nem biztos, hogy a feljelentés a megoldás, csak megutálná a szüleit, a szülei pedig ezek szerint szeretik. Ezek nehéz esetek, és nehéz eldönteni, hogy mi a jobb. De ha nézed a másik lehetőséget, akkor lehet, hogy a feljelentés a jobb, mert az még lehet, hogy időben kezeléshez juttatná.

A másik lehetőség, ha már olyan mértékü a kábitószerfogyasztása, hogy az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége korlátozott, vagy hiányzik, akkor gondnokság alá kell helyeztetni, és a gondnoka intézkedhet az iránt, hogy olyan intézménybe kerüljön, ahol gyógykezelik. A gondnoka pedig lehet a szülője is. Ez körülbelül azt jelenti, hogy például zártosztályra be tudja tetetni, viszont egy kábitószer gyógykezelés önkéntes, onnan el tud jönni. Ha zártosztályon van, ott a kábitószerfüggőségét is kezelik természetesen, és az is természetes, hogy sulyos elmebeli problémával kell rendelkeznie ahhoz, hogy zártintosztályra kerüljön.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Nargile # 2004.12.16. 23:51

ventil

ki mondta, hogy a kényszerkezelés sikeres lehet? Ez nem úgy működik, hogy rátesznek egy futószallagra és a gyár másik végén kijön egy leszkott ember. Senkit sem lehet kezelni, ha nem akarja, hogy kezeljék.
A legjobb mód a meggyőzés.

ventil # 2004.11.08. 16:22

Tisztelt szakértők.

A következő problémámra keresek megoldást.

Az egyik rokonom a kábítószer rabja "volt". Most a kigyógyulási folyamata közben úgy néz ki, hogy nem működik az orvos által kért dolgok betartása. A srác folyamatosan meglopja a szüleit, és nagyon közel áll komolyabb bűncselekmény elkövetéséhez. A szülei mindig hisznek neki, hogy ez volt az utolsó, ezért nem jelentik fel. Csak hát ez már legalább a huszadik.

A kérdésem a következő: mit lehet tenni hivatalosan, hogy gyógykezeljék? (önmagától nem megy el)
Hogyan lehetne megakadályozni, hogy véglegesen tönkremenjen az élete.

Köszönettel: ventil