bírói önkény


vegre # 2013.01.04. 10:17

Udv mindenkinek!

Tegnap birosagi targyalason voltam, es baromira felhuztam magam...
A tortenet roviden:

tobb mint ket evvel ezelott atjott a szomszedom (egy 50-60 ev koruli ciganyasszonyrol van szo), mellesleg engedely nelkul becsortetve az udvaromra, es penzt kovetelt rajtam arra hivatkozva hogy allitolag a kutyam megette az egyik tyukjat. Termeszetesen erre semmifele bizonyitekot nem mutatott. Mint a targyalason kiderult, ez az eset allitolag meg elozo nap tortent. En kozoltem vele hogy nem vagyok hajlando fizetni neki, mar csak azert sem, mert meg ha igaz is lenne amit allit, az csakis azert tortenhetett volna meg, mert tobbszori keresem ellenere sem voltak hajlandoak megjavitani a keritesuket.
Rovid szovaltast kovetoen nekem ugrott, kis hijan kikaparta az egyik szememet (a szememtol 1 cm-re keletkezett egy veres karmolas), osszetorte a szemuvegemet. En lefogtam a karjait es kiraktam az utcara.
En hivtam ki utana a rendoroket, majd ebbol lett a rendorsegre/birosagra jarkalas. Raadasul mint kiderult, o is feljelentett ENGEM sulyos testi sertes kiserlete miatt, ami a targyalason mar csak 'konnyu testi sertes' volt. A rendorseg egyebkent meg is akarta szuntetni a nyomozast, annyira egyertelmu volt az ugy, de az ugyeszseg visszadobta, hogy marpedig nem zarhatjak le...

A tegnap targyalason a birono a kovetkezo iteletet hozta:
Az engem megtamado ciganyasszony 40 napi tetel penzbuntetest kapott (40x2500 ft), es meg kell teritenie az altala osszetort szemuveg arat (ami persze igy ket es fel evvel kesobb mar joval kisebb osszeg realerteken, mint akkor volt...).
DE, amin ledobbentem: EN is ugyanekkora buntetest kaptam!!
Az indoklas szerint az egyetlen szemtanu, az en parom vallomasat a birono leszarta, azzal indokolva hogy biztosan csak engem ved. Majd a kovetkezo mondatban azzal indokolta a bunosse nyilvanitasomat, hogy a ramtamado ciganyasszony ferje latott rajta sebesulest (amit a kierkezo rendor a birosagon is tett vallomasa alapjan NEM latott!), ilyenkor az o vallomasa miert szamit, ha az en parome nem??
A masik indok a bunossegem mellett az volt, hogy a ciganyek elismerten kozeli baratja allitolag latott 'valamit', amit mellesleg ott a biro elott beszeltek meg a cigannyal, hogy mit is mondjanak... Raadasul, ami a legjobb, fenykepes bizonyitek van arra hogy NEM lathatott semmit! (A novenyzet es az ott allo auto teljesen kitakart mindent).
Tobbek kozott zaklatasban is bunosnek talaltak arra hivatkozva hogy allitolag en fenyegettem a balhe kozben a ram tamadot, annak ellenere hogy az OSSZES tanu azt allitotta hogy nem hallottak ilyet.
Az mar csak hab a tortan hogy a birono mindenkitol megkerdezte, ker-e utikoltseg-teritest, KIVEVE az en paromat...

Baromira fel vagyok haborodva hogy a sajat otthonomban ram tamad valaki, en ugy rakom ki hogy egy haja szala sem gorbul, es meg en vagyok bunosnek kikialtva...

Amellett hogy termeszetesen fellebbeztem, van-e meg barmi mas lehetosegem jogorvoslatra?
Elso korben arra gondoltam hogy kikerem a targyalason keszult jegyzokonyvet, ezt ugye megtehetem gond nelkul?

A kovetkezo lepes mi lesz? Lesz megint targyalas ahol megint mindent vegig kell jatszanunk az elejetol? Vagy egyszeruen megnezi valaki a papirokat, aztan vagy elismeri hogy mekkora baromsag volt az elsofoku itelet, vagy nem?

Elore is koszonom a konstruktiv javaslatokat es segitseget!

ObudaFan # 2013.01.04. 10:25

Minden iratról egy példányban lehet kérni ingyenes másolatot, így a jegyzőkönyvről is.
Másodfokon tárgyalás csak akkor van, ha bizonyítást kell még felvenni, egyébként nyilvános ülés van, ami azért eléggé hasonlít egy tárgyalásra.

vegre # 2013.01.04. 10:32

kedves ObudaFan:
koszonom a gyors valaszt!
A jegyzokonyv-masolatot a birosagon kell kernem szemelyesen? Vagy irasban?
A nyilvanos ules idopontjarol kapok elozetesen ertesitest hogy ott tudjak lenni? Ott, vagy meg elotte adhatok be ujabb bizonyitekokat (pl. a ma keszitett ujabb fenykepeket, bar a targyalason latottak alapjan ugyis hiaba...)?

vegre # 2013.01.04. 10:49

ja es meg egy kerdes:
a fenykepekkel bizonyithatoan hazudozo tanu ellen ilyenkor gondolom nem indul automatikusan eljaras akkor sem ha masodfokon nyilvanvalo lesz hogy hazudott. Ehhez nekem kell kulon feljelentest tennem?

ObudaFan # 2013.01.04. 18:47

A bíróságon lehet írásban kérni a másolatot.
Igen, értesítenek a nyilvános ülés időpontjáról.
A bíróság tehet feljelentést hamis vád miatt.

vegre # 2013.01.04. 18:54

koszonom ismet!
az irasban keres postan is tortenhet, a birosagnak cimzett ajanlott levelben?
ez azert lenne fontos mert hetfon hajnalban kulfoldre utazom ket hetre, igy szemelyesen csak kb. ket es fel het mulva tudnek bemenni, mire a papirokat kikuldik az ujabb ket het (kozben google segitsegevel 8 napos hataridot talaltam, ez gondolom munkanap), addigra pont megint kulfoldre megyek, szoval masfel honap mulva latnam csak :(

ObudaFan # 2013.01.04. 20:16

Postán is.

vegre # 2013.01.05. 14:13

koszonom!
ket kerdesem maradt:

ha szeretnek tovabbi bizonyitekul szolgalo fenykepeket beadni, azt ott a nyilt ulesen megtehetem, vagy elotte kell valamilyen modon?

a kikert jegyzokonyv mennyire szamit titkosnak? megmutathatom/odaadhatom/lemasolhatom masnak? idezhetek belole pl. ujsagcikkben?
illetve annak van valami akadalya hogy a targyalason tortenteket az itteni elso hozzaszolashoz hasonlo modon, de bovebben leirjam es nyilvanossa tegyem?

vegre # 2013.01.09. 22:47

up...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.10. 06:00

Másodfokon már nem nagyon terjeszthetsz elő bizonyítékot.

vegre # 2013.01.10. 07:31

@KBS:
hat ez igy eleg gaz :(
az mit jelent hogy "nem nagyon"?
azt legalabb megtehetem, hogy reszletesen megindoklom hogy miert volt teljesen egyertelmuen hibas az elsofoku biroi dontes, miert mond ellen a tenyeknek?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.10. 09:02

Természetesen.

Egyébként másodfokon csak olyan bizonyítékot terjeszthetsz elő, amely az első fokon még nem volt előtted ismert, nem állt rendelkezésedre, vagy a bíróság nem engedte előterjesztened.

vegre # 2013.01.10. 14:00

koszonom!

Dr.Attika # 2016.02.04. 10:43

Nincs bírói önkény Magyarországon. A bírói döntések jogorvoslati kérelemmel támadhatók, azok megváltoztathatók.

MACSKAJANCSI # 2016.02.04. 12:54

"A bírói döntések jogorvoslati kérelemmel támadhatók, azok megváltoztathatók."

ez így csak akkor ÉRHET célt, ha megvan legalább az elsőfokú döntés, és addig?

lehet, hogy el sem jut odáig...
az időhúzással és a különböző mahinálásokkal el lehet lehetetleníteni a "nem kívánatos" peres felet.

például arról biztosan kevesen tudnak, hogy a bíróságok is a statisztikai szempontok alapján működnek.

tehát ha egy ügy elsőfokon sokáig van húzva, az ésszerű hatáidőn kívül, ami 1-1,5 év, akkor "valamit" csinálni kell vele...hogy statisztikailag rendben legyen...
a valóságban nagyon sok olyan elsőfokú ügy van, ami már 3-5 éve tart, viszont kap új ügyszámot, így olyan mintha újra kezdődött volna egy másik ügy...

amíg nincs elsőfokú ítélet, addig szinte nincs mit tenni, mert a bírói függetlenség jegyében egyszerűen nem lehet hová fordulni, ezzel alaposan vissza lehet élni.

MACSKAJANCSI # 2016.02.04. 13:07

"Nincs bírói önkény Magyarországon. "
persze, ez az elmélet.
a gyakorlat ezzel szemben teljesen ellentétes.

ahogyan az elméletben létező alapelvek:

  • egyenlő bánásmód,
  • ésszerű határidőn belüli döntéshez jog,
  • tisztességes eljáráshoz való jog,

stb. stb.

a gyakorlatban ezek nem jutnak érvényre maradéktalanul, ezt igazolják azok a példák, amik mindenki környezetében hangot kapnak, vagy hangtalanul tűrnek... de attól még létezik a probléma!!!

Sherlock # 2016.02.04. 14:51

Az a baj az ilyen sommás megállapításokkal, hogy milyen valójában a gyakorlat, hogy ide olyanok járnak akik heti szinten tárgyalnak, úgyhogy több fogalmuk van erről, mint akinek két tyúkpere van.

Az meg komoly "szervezet", ami létrejön a bírói önkény ellen, aztán megkérdezi, hogy tulajdonképpen milyen jogszabályok vonatkoznak a helyzetre.

Harmadrészt pedig, volt arra példa bőséggel, hogy nem-bírók hozták az ítéleteket, még cipész is volt igazságügyminiszter, de egyik időszak sem nevezetes arról, hogy kiváló ítéletek születtek volna.

MACSKAJANCSI # 2016.02.04. 22:49

"Az a baj az ilyen sommás megállapításokkal, hogy milyen valójában a gyakorlat, hogy ide olyanok járnak akik heti szinten tárgyalnak, úgyhogy több fogalmuk van erről, mint akinek két tyúkpere van."

az nagyobb baj, hogy személyeskedés és felsőbbrendűség olvasható ki a válaszodból.

bírói önkény létezik.
csak a mennyisége és a minősége változó.
a hallgatással és a félremagyarázással mégsem rejthető el.

minden bírói munka mérője a statisztika. ez a legfőbb szempont. ennek érdekében sok minden megtörténik, ami a nyilvánosság előtt rejtve marad...
az viszont érzékelhető, hogy az igazság semmilyen mértékben nem szempont.
és ez a legfőbb baj.
hogy nem jogfilozófusok, hanem jogtecnikusok vannak.

groszfater@gmail.com # 2016.02.05. 07:55

az viszont érzékelhető, hogy az igazság semmilyen mértékben nem szempont.
és ez a legfőbb baj

NEM, ez a jó!
Alapvetően az a baj nem vagy tisztában az igazság fogalmával és bírósági munka eszközrendszerével...

folyami géb # 2016.02.05. 09:40

"Alapvetően az a baj nem vagy tisztában az igazság fogalmával"

Az ilyen tipusú kérdésfeltevőkénél az igazság fogalma = amit én mondok. Ebből következően a bírói önkény: amikor nem nekem adnak igazat.

Így tehát pl. minden egyes polgári perben legalább az egyik fél bírói önkény áldozatává válik.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 12:54

Ott a pont! :)

MACSKAJANCSI # 2016.02.05. 16:19

kár ezt az igazság fogalmat szubjektív vonalra erőltetni.

a nagyon nagy baj az, hogy a jogászság jogtecnikusokkal van feltöltve.

a bíráknál a statisztika az elsődleges és legfontosabb szempont.

az ügyvédeknél a profitorientált üzleti vállalkozás.

mégis hányadik, sokadik helyen lehet az igazság???

ha egyáltalán szempontként lehet erről beszélni...

a törvényt mindenkinek egységesen kell alkalmazni és értelmezni, tehát ez a megjegyzés:
"Az ilyen tipusú kérdésfeltevőkénél az igazság fogalma = amit én mondok. Ebből következően a bírói önkény: amikor nem nekem adnak igazat.
Így tehát pl. minden egyes polgári perben legalább az egyik fél bírói önkény áldozatává válik."
EGYSZERŰEN ÉRTELMETLEN

bokros # 2016.02.05. 16:48

Talán úgy kell kezdenem, ahogy a perbeszédeimet szoktam:

Az igazság mint olyan, az egy filozófiai kategória.
A tárgyalóteremben viszont az adott jogszabályok keretei között tárgyalunk az általunk megismert vagy megismerni vélt tényekről, vagy amit mi a saját szubjektív nézőpontunkból annak tartunk.
Amennyiben a tárgyalóteremben ülők közül bárkinek a saját nézőpontja egybeesik az objektív valósággal, az csupán a véletlen műve és annyira független tőlünk, hogy nem kellene rá különösebben büszkének lenni, különös tekintettel arra, hogy soha a büdös életben ezen egybeesésről megbizonyosodni objektív módon nem tudunk.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

MACSKAJANCSI # 2016.02.05. 17:26

ez kiváló példája a jogtechnikusi látásmódnak.

a tényeknek egyezniük kell az igazsággal, a valósággal, amelynek objektív alapúnak kell lennie.

törvényesen igazságos döntés csakis jogfilozófusoktól várható...

a nagyon nagy baj az, hogy a jogászság jogtecnikusokkal van feltöltve.
a bíráknál a statisztika az elsődleges és legfontosabb szempont.
az ügyvédeknél a profitorientált üzleti vállalkozás.

MACSKAJANCSI # 2016.02.05. 17:27

a törvény félreértelmezése (ami általában szándékosan történhet) miatt történik a szubjektív és egyben igazságtól távol álló technikai döntés, amely egyben bírói önkénynek is nevezhető