Lehet ez bcs?


Csacsacsa # 2013.01.12. 15:26

A helyi közlekedésben résztvevő csuklós busz utasa, annak forgórészében állt. Egy másik utas egyszer csak jelezte neki, hogy a hátán lévő táskából valami kiesett. Utas körülnézett nem látott semmit. A másik mondta neki, hogy egy fehér kis valami esett be a csukló és a forgó közé. Utas ott sem látott semmit, csak egy apró, valószínűleg papír zsebkendő darabot. Táskája cipzárai is zárva voltak. Utas tovább nem is foglalkozott vele, ahol kellett ott leszállt.
Majd pár nap múlva használni akarta kézfertőtlenítőjét, de akkor vette észre, hogy nincs meg az a kis műanyag tubus. Más, valószínűleg nem is foglalkozott volna vele, de ennek az utasnak eszébe jutott, hogy a hátizsák pici hálós részéből ez eshetett ki. Mivel eléggé be tud pánikolni, hogy valami bajt okozhat, akár olyan szituációban is, hogy az összetört üveg után rendesen összesöpört-e, hogy ne léphessen bele senki, így itt is egyből olyan jutott eszébe, hogy ez a kis műanyag tubus, ha beesett a forgó alá, akkor pl. ott lehet, hogy el tud akadni és pl. valamilyen veszélyes hibát okozni stb.
Most azt gondolja szólni akar a társaságnak nehogy ebből baj legyen. Közben megijedt, hogy ezen cégek nem a legbarátságosabbak. Például feljelenti az utast a közlekedés biztonsága elleni bűncselekményért, vagy rongálásért, vagy ha nem is, kifizetteti a busz átvizsgálásnak költségeit.
Kérdés, hogy a fenti dolog, táskából kiesett tárgy miatt, valaki felelhet-e a közlekedés biztonsága elleni bcs-ért (nyilván gondatlanság miatt). Mert, bár nem valószínű, de esetleg ha az a kis dolog valamiben elakad okozhat esetleg bajt. Ha ez nem is, akkor, hogy csak később szólt az lehet a bcs?
Mivel fél, hogy bajt okoz, így inkább szól. De mi van ha feljelenti a busztársaság. Megállhatja ez a helyét bűncselekményre. Vagy mi várható, ha a cég feljelenti, nincs hozzá ereje pl. évekig bíróságra járnia.