csalás / most nem telefon /


Rafina67 # 2013.01.16. 07:30

Kedves Kovács Dóra!
A te családodban rengeteg problémás dolog történik:-)
Vagy élénk a fantáziád.
Amit leírtál az valószínűleg nem büntetőjogi, hanem polgári jogi kérdés.
Akkor büntetőjogi, ha bebizonyítható, hogy szándékosan ejtette a kölcsönkérő a hitelezőt tévedésbe a fizetési képesség e tekintetében.
Azonban ezt magánkölcsön esetében nehéz bizonyítani. A csalás pedig gondatlanul nem követhető el. Tehát ha a kölcsönkérő azt hitte, hogy majd tud fizetni, de közben megváltozott valamilyen körülmény és ezért nem képes törleszteni akkor ez nem csalás.
A kérdésed további részére pedig az a válasz, hogy ha fizetési meghagyást vagy bírói ítéletet produkálsz az ügyben akkor egy végrehajtó majd behajtja a tartozást. Te nem vihetsz el semmit senki lakásából a tartozása fejében. Pláne, hogy nem is neked tartozik. Az intézkedést hagyd anyukádra, talán más is van a dolgok mögött nem csak az, amit az orrodra köt.
Minden jót!
R

kovacs_dora # 2013.01.16. 06:35

Tisztelt Fórumozók!
Anyukám az egyik szomszédunknak kölcsön adott 90 ezer forintot, mert a szomszédunk nem tudta fizetni a számláit, és a villany szolgáltatást ki akarták nála kapcsolni. Szóval írtak egy megállapodást, hogy a szomszéd 9 hónap alatt 10 ezer forintos részletekben megfizeti a pénzt, de a szomszéd nem fizet, és egyetlen egy részletet sem fizetett meg, mert azt mondja, hogy nincs jövedelme, és nem tudja fizetni.
Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben fel lehet-e őt jelenteni csalásért?
Elmehetek-e a lakására mondjuk a tévéjét lefoglalni, és eladhatom-e a tartozás árában?

Előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Kovács Dóra