Sérülés, eleve beteg embernél (Btk. 15. §)


Attila2012 # 2013.08.19. 07:08

Tisztelt Ügyvédek és Hivatalos személyek!

Segítségre lenne szükségem amit most ide leírok!

Édesapám 62 éves Rokkant Nyugdíjas, 14 éve súlyos fogyatékos mozgássérült 100%-os rokkant!

Nos az lenne a problémánk ami nem kicsi, hogy a szomszéd egy nap nagyon ittas állapotban volt,el jövetelünkkor el köszöntünk tőle és nagyon csúnyán vissza köszönt édesapámnak.ugye édesapám mondta hogy mersz ilyet mondani stb stb... ugye a szomszéd: " haladjál még van lábad el töröm " ...stb..aztán neki ment az ablak elött,hát én önvédelemből felborítottam a székkel hogy ne jelentsen veszélyt édesapámra és meg tudjam védeni,ráadásul Hivatalos Ápolója vagyok!Aztán még el mentem a Rendőrök elé gyorsan hogy hová kell menni,addig édesapám magára zárta az ajtót de betörte rá és elkezdte verni és a mai napig ott a nyoma van látlelet róla,viszont nem lett feljelentve mert az 1 éves gyerekét nézte apám,viszont tegnap azaz Vasárnap megint el kezdett kötekedni mert a gyerek neki dobta a labdát az ablakunknak és én ki szóltam, hogy nem értem mért nem lehet máshol játszani,nem normálisak komolyan.Ezt mondta és a szomszéd ismét el kezdett vitázni majd el kezdett fenyegetni súlyos szavakkal.Na most az lenne a kérdésem ha most feljelentem szerdán a Rendőrségen apám megverése miatt és a tegnapi ablakos ügy miatt,mennyit kaphat és milyen indokkal jelentsem fel!? pl,: becsületsértés,garázdaság,rongálás,fenyegetés,és súlyos beteg ember bántalmazása!Ráadásul nincs is bejelentve!!

Mint tudjuk a rendszer nem tökéletes de mint szigorodtak a Törvények így gondolom keményebb ítéletet kapna!??

Nagyon meg köszönné édesapám a segítségüket,informcióikat, véleményüket és ha tudnának ezzel kapcsolatban még ügyvédet is ajánlani ami persze nem olyan drága de meg lehet fizetni örülne is neki és én is!

Még egyszer köszönjük előre is a segítségüket!
Várjuk a válaszukat nagyon!

Tisztelettel: Mozgássérült ember (László)

Rafina67 # 2013.01.24. 21:31

Kedves joghallgató, vagy kíváncsiskodó!

Az egészséghez képest a változás a sérülés. Ha valakinek nincs eltörve a csontja, de csontritkulása van akkor ő úgy egészséges. Az lesz a bizonyítás tárgya, hogy normális körülmények közt egy embernek eltört volna a csontja a balesetben. Ez szakértői kérdés.
Azonban a kártérítésben így is úgy is helyt kell állni az okozott kárért.
Releváns a sérült cselekménye és részvétele az eseményben.

Minden jót!
R

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.24. 18:28

Szerintem, aki gépjárművel szabálytalankodik, annak rovására legalább a felső gondatlanság megállapítható akár a halálos követezményre is - függetlenül a sértettől.

Stick Stack # 2013.01.24. 18:24

Sziasztok! Ha egy közúti balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenved de bizonyíthatóan csontritkulásban szenvedett, akkor az elkövető felelősségre vonható -e a sérülés miatt? Azért kérdezem, mert a Btk. 15. § alapján "az eredményhez mint a bűncselekmény minősítő körülményéhez fűzött súlyosabb jogkövetkezmények akkor alkalmazhatók, ha az elkövetőt az eredmény tekintetében legalább gondatlanság terheli." Nekem nem egyértelmű, hogy ilyenkor a bíróság hogy értékeli a következményeket? Megvizsgálja szakértővel, hogy ugyanolyan ütközésnél egy teljesen egészséges ember csontja is eltörött volna -e? Ha esetleg nem, akkor csak szabálysértésért felel az autó vezetője, bűncselekmény helyett?