Visszaélés a közmunkával.


lajcsó # 2013.04.10. 10:02

FHT-ről van szó, de ezt a kérdező úgy is tudja.

végrehajtó1 # 2013.04.10. 07:29

nem közfoglalkoztatásban való részvételnek a feltétele, hanem a szociális pénzbeni ellátás megállapításának.

melyiknek?

Szerintem vedd fel mobillal a polgármester túlkapását és névtelenül jelentsd fel a nyomozó ügyészségen.

lajcsó # 2013.04.10. 05:24

Az egy dolog, hogy mit mond a polgármester. A pénzbeni támogatás megállapítása során viszont be kell tartani a jogszabályokat. Konkrétan arról van szó, hogy támogatásra való jogosultságot - egyéb feltételek mellett - vagy közmunkavégzéssel vagy társadalmi munkával lehet igazolni.

egryery # 2013.04.10. 04:14

Lehet,hogy félre ért valamit a polgármester,de szó szerint ezt a kijelentést tette a mostani közmunka program indulásakor a fejtágításon.

lajcsó # 2013.04.09. 19:14

A polgármester valamit félreért: a 30 nap "társadalmi munka" nem közfoglalkoztatásban való részvételnek a feltétele, hanem a szociális pénzbeni ellátás megállapításának.

monalisa1 # 2013.04.09. 18:33

A mai világban rengeteg embernek 8 óri munkáról szól a papírja, ennek ellenére 10-12 órákat is elvárnak tőle.

Amúgy valószínű h ami kis pénzt megspórol az "ingyenmunkán", azt másra tudja fordítani a közösség javára. (Önhibájukon kívül nagyon pénzszűkébe került idén sok önkormányzat.)

egryery # 2013.04.09. 16:57

Szép estét!

A segítségeteket szeretném kérni,de ide írok,mert nem találtam sehol választ a kérdésemre.

Közmunka program: Adott egy nagyközség, adott a polgármester és vannak az emberek, akik dolgozni szeretnének. Az idei közmunka program indulása után, a "drága" polgármesterünk tett egy olyan kijelentést, hogy jövőre azokat részesíti előnyben és azok kerülnek be a közmunka programba, akik 2014 január 2-án, jelentkeznek 1 hónap társadalmi munkára.A szavaival élve: "mert akik ledolgoznak 1 hónapot társadalmi munkában, azok az emberek akarnak dolgozni", így őket fogja a közmunka programba bejuttatni.

Az lenne a kérdésem, hogy meg teheti ezt? Ez nem diszkrimináció?

Gingin # 2013.03.27. 18:26

T.
Végrehajtó1 köszönöm a segítségedet!
Köszönjük!

végrehajtó1 # 2013.03.27. 17:26

Közmunkával kapcsolatban főszabályként a munkatörvénykönyve az irányadó de vannak szakaszai amiket nem lehet alkalmazni.Hiszen erre van speciális szabály ami csak a közmunkára vonatkozik.
"Guglizd le"

Gingin # 2013.03.27. 15:28

Sziasztok !
Segítséget szeretnénk kérni két dologban.Közmunkásokként foglalkoztatnak minket (9 ember).Nem tudjuk hova forduljunk.
1.)
Szeretnénk tudni sorstársaimmal.hogy hol,milyen oldalon lehet megtekinteni vagy van e egyáltalán olyan,hogy közmunkát szabályozó rendeletek,amiben a munkávállaló utána tud nézni szabályoknak,-amit a munkáltatók velünk szembe betartanak vagy sem. (? )
2.)
Olyan, mint állásidő,-már ebben az évben alkalmazzák,-de sajnos úgy,hogy...Szakadó havat mondott 2 napig az időjárás jelentés és úgy is volt.Ennek ellenére ki kellett mennünk a területre reggel,megvárni míg telefonálnak a központból,majd közölték,hogy állásidő a mai napra (1.160,-Ft) és haza lehet menni.Majd másnap ismét csak egy aláírás miatt szenvedtünk a reggeli bejutással,ebben az ítélet időben és ismét állásidő,majd haza. Kérdeznénk?...ezt így megtehetik? Feleslegesen sétáltatnak,nem vagyunk így is eléggé megalázva???? Ha már kevesebb pénz kapunk az ilyen napokra,akkor legalább ne ráncigáljanak és röhögjenek rajtunk íly formába.Nem elég ez a kiszolgáltatottság nekik?????
SEGÍTSÉGÜKET KÉRJÜK !!!!!!!!!!!!!

Csiling # 2013.01.26. 20:35

Köszönöm!
Jogos a javítás!

Külön köszönet Végrehajtónak.
Annyit mondhatok még, járt nálunk a problémát "orvosolni" a pártfogó, aki a polgármesternek tartott egy kis előadást arról mibe kerülne az államnak ha ezeket az embereket be kellene zárni. Azonban a pártfogoltjához egy szót sem szólt.

Filamér # 2013.01.25. 19:39

Szerintem keveredik a közmunka a közérdekű munka fogalmával. (Csiling kérdésének utolsó bekezdéséből erre következtetve)

A közérdekű munka az büntetési nem, a közmunka azonban nem az. Utóbbi a közcélú munka egyik fajtája, ami az önkormányzat által szervezett foglalkoztatás körébe tartozik ( a települési önkormányzat az aktív korú, nem foglalkoztatott személyek munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében foglalkoztatást szervez, melynek keretében különösen a rendszeres szociális segélyt kérelmező igényjogosult személyek foglalkoztatását kell biztosítani. A foglalkoztatási kötelezettség közmunka, közhasznú munka-, vagy közcélú munka)
Nem a kákán keresek csomót, de nem szabad a két fogalmat összemosni.

végrehajtó1 # 2013.01.25. 19:27

A véleményem véleményét hagyd figyelmen kívül.:)

A közmunkát a bíróság szabja ki.Ezt a munkaügyi központ segítségével közvetítik ki.

Az önkormányzatnak minden héten le kell jelentenie a pártfogó felé hogy megjelent-e és ledolgozta-e a kiszabott időt.

Ha az önkormányzat jelzi hogy nem dolgoztak elzárás lesz a vége.

Mit tehetnénk? Köteles-e az önkormányzat ezeknek az embereknek közmunkát adni?

Te semmit.Önkormányzat köteles munkát adni.

Kérdem mindezt különös tekintettel arra, hogy olyan hátrányos helyzetben élő embereknek is szükségük lenne a közmunkára akik szorgalommal és örömmel dolgoznának, azonban egy 400 fős kistelepülés lehetőségei e tekintetben is végesek...

A közmunkások számát központilag a helyi önkormányzat előre leadott igénye alapján osztják ki.

Problémádat a jegyzőnél jelezd.

Véleményem # 2013.01.25. 12:02

AZ önkormányzat dolga ezt rendben tartani és felügyelni. AZ ő felelősségük. Ha nem végzik el a munkát, csak elírjál az órákat, akkor ennyi... valaki jól járt, valaki nem.

Csiling # 2013.01.25. 10:04

Kedves Hozzáértők!

Településünkön van néhány olyan személy akiket az elkövetett bűncselekményeikért és szabálysértéseikért rendszeresen közmunkára "utal" a bíróság. Ezek a személyek ezzel nagyon elégedettek, főképp, mivel semmilyen módon nem lehet hatni rájuk, így a munkán nem jelennek meg időben, vagy ha ott vannak, semmit nem csinálnak. Van aki 200 órát kíván így elütni.

Mit tehetnénk? Köteles-e az önkormányzat ezeknek az embereknek közmunkát adni? Ha nem biztosítunk nekik közmunkát elévülhet a büntetésük?

Kérdem mindezt különös tekintettel arra, hogy olyan hátrányos helyzetben élő embereknek is szükségük lenne a közmunkára akik szorgalommal és örömmel dolgoznának, azonban egy 400 fős kistelepülés lehetőségei e tekintetben is végesek...

Tanácsaikat előre is köszönöm!