Pszich. orvosszakértő papírból dolgozik???


Genius66 # 2013.01.28. 20:30

Kedves Agent Cooper, köszönöm az infót!

Jelen esetben nyomtatott levelekről van szó, és úgy, hogy a feljelentés egy konkrét illető ellen ment, tehát nem ismeretlen tettes profilját kell megalkotni.

A magát sértettnek tartó pedig kifejezetten azt állítja, hogy ezeket a leveleket _orvosszakértő_ vizsgálta, amiből mindenféle negatív véleményt alkotott a feltételezett elkövető pszichés problémáiról.

Erre mondtam, hogy szerintem ez ebben a formában szinte kizárt, hogy egy - gondolom - pszichiáter orvosszakértő úgy adjon véleményt, hogy a feltételezett elkövetőt meg sem nézi. Holott simán be lehetne idézni, sőt, eddig telefonhívásra is mindig megjelent a nyomozó hatóságnál.

Bár tudom, elvileg lehetősége van egy orvosszakértőnek kizárólag papírokból is dolgoznia, de nekem több, mint furcsa, hogy egy pszichiáter elvileg adhatna úgy szakvéleményt, hogy még csak nem is látta a páciensét, csupán az állítólag általa írt leveleket (amiket amúgy még csak nem is az illető írt, hanem valószínűleg maga a sértett kreált...).

Agent Cooper # 2013.01.28. 19:53

Kedves Genius66!

Amennyiben kézzel írott levelekről van szó, úgy szinte biztosra vehető írásszakértő kirendelése. De elektronikus levelek esetében is kirendelhető akár pszichológus, akár nyelvi szakértő. Mindkét szakértő segíthet olyan információkkal, amelyek az elkövető személyét valószínűsíthetik (pl. nem, életkor, iskolázottság, stb.). Az megint más kérdés, hogy a bíróság milyen jelentőséget tulajdonít majd a szakértői megállapításoknak.
Általában ezeket a szakértőket súlyosabb bűncselekmények nyomozása során, sokszor titkos információgyűjtés keretén belül veszik igénybe a nyomozóhatóságok. Jelen esetben erről nincs szó, de ettől még bármilyen szakértő kirendelése egy elvi lehetőség.

Üdv: A. Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Genius66 # 2013.01.28. 08:50

Kedves Rafina, köszönöm a választ!

Mi is így gondoltuk, hogy ha létezne is az említett szakértő, elsőre minimum megnézné magának az állítólagos elkövetőt, nem pedig holmi levelekből akarna autentikus "szakvéleményt" alkotni egy ismeretlen, sosem látott valakinek a pszichiátriai állapotáról.

Rafina67 # 2013.01.28. 08:36

Kedves Genius66!

Bármire ki lehet rendelni szakértőt, de ha az én véleményemet kérded ez csak kamu.
Ugyan bármire ki lehet rendelni, de értelmetlen vizsgálatokra nem rendelik ki, mert sok pénzbe kerül.

Minden jót!
R

Genius66 # 2013.01.28. 08:33

Ismerős zaklatási ügybe keveredett, állítólag más nevében(!) írt levelekkel bombázott valakit. Mondjuk ez szerintem eleve kevés bizonyítéknak, pláne, hogy nem is igazolható, hogy ő írta volna, ez csak a feljelentő vélelme.

A feljelentő most azzal fenyegetőzik, hogy nyomozati szakban orvosszakértő e levelek alapján már mi mindent állapított meg a feltételezett elkövető pszichiátriai állapotáról. Akit amúgy még csak kihallgatni sem hívtak be, nemhogy orvosszakértővel találkozott volna.

Kérdés tehát: létezhet ilyen csakis "papírból dolgozó" pszichiáter szakértő, és ha igen, de személyesen nem is találkozott az állítólagos elkövetővel, akkor is számíthat a véleménye? Vagy - amire mi gondolunk - csak a feljelentő kamuzik?