elszökött a 16 éves lányom!


Rafina67 # 2013.02.07. 15:48

Kedves stephan94!

Nem rontottál el semmit. Mindent jól csináltál, ne hibáztasd magad. Csak fogadd el, hogy mindenért nem lehetsz te a felelős és nem minden történhet úgy, ahogyan te akarod, mert neki is van akarata.

Javasolom, ha erről tovább szeretnél beszélni a rafina67@gmail.com címen keress.

Minden jót!
R

stephan94 # 2013.02.07. 13:55

Mindig kiálltam a lányom mellett és támogattam. Sohasem tanult, inkább hazudott, de akkor sem hagytam, magántanárt fizettem neki (angol, matek), gyakorlatilag mindent megkapott amit akar, de hogy rokonával viszonyt folytasson nem hagyhattam!
A példa arra, hogy jól végeztem anyai teendőimet a 18 éves fiam, aki diákvezető, megyei ifjúsági vezető, majdnem kitűnő gimnáziumi tanuló, nemzetközi és európai (ACES) programban vezető és még sorolhatnám. Kisebbik lányom hasonlóan fiamhoz, jól teljesít és mindig ugyan azokat a lehetőségeket biztosítottam mindegyikük számára, még annak ellenére sem tettem különbséget hogy lányomnak több kihágása volt már.
Természetesen kértem, könyörögtem hogy jöjjön haza, de már a telefont sem veszik fel. Szerintem nem annál az embernél van a helye, aki picibaba korától kezdve arra sem vette a fáradtságot, hogy felhívja vagy meglátogassa.

stephan94 # 2013.02.07. 13:44

Köszönöm a válaszokat!
Nos igen van konfliktus kettőnk között mégpedig: mert az említett 23 éves fiatal ember a lányom unokatestréve, ezért kértem arra (mikor megtudtam hogy viszonyt folytatnak), hogy vessenek ennek véget. Tagadta a tényeket, majd tegnap előtt reggel elindult iskolába, de nem ért oda hanem elszökött.
Én neveltem fel, jó családi és rendezett anyagi háttérrel, soha nem tiltottam semmitől, aggódom érte.

Rafina67 # 2013.02.07. 12:14

Kedves stephan94!

Az alábbi szempontokat javasolom figyelembe venni:
Jogilag ugyan ön a gondozásra és felügyeletre köteles szülő és a gyermek kiskorú, de
már nem kisgyermek. Jogilag ön a felelős a gyermeke tetteiért, de már neki is van saját felelőssége.

Egy 16 éves lánynak van saját elképzelése az életéről és jogilag lehet is neki ilyesmi, bizonyos esetekben a törvény - a szülő akarata ellenére - is megengedi, hogy önállóan dönthessen a sorsáról.
Már csak két év van és ön jogilag semmibe sem szólhat bele.

Miért akarja feljelenteni a volt férjét és a 23 éves fiatalembert? Nem látom, hogy milyen jogsértő cselekményt követtek el.

A kamasz lánya és ön közt bizonyára vannak konfliktusok. A szökés segélykiáltás, nem gyerekcsíny.Nem önt akarja bosszantani azzal, hogy nem megy haza, hanem másképpen akar csinálni valamit, mint ahogyan azt ön akarja.(nem véletlenül használom ennyiszer az akarja szót)

Ön a sok egyéb lehetőség mellet a következőket teheti:
Erőszakkal visszahozza és bezárja a lakásba, őrzi,
vagy üzen neki, hogy szeretettel várja bármikor (ezt komolyan is kell éreznie) és megengedi neki, hogy ott lakjon ahol akar.
Erőszakkal beviszi naponta az iskolába, érte is megy és arra kéri a tanárokat, hogy ne engedjék egyedül sehová, vagy megkéri a leányt, hogy járjon iskolába a saját érdekébe(mondhatja neki azt, hogy "mert különben nem lesz belőled semmi" vagy azt, hogy "azért kéne tanulnod, hogy valóra válthasd az álmaidat").
Minden alkalommal számon kéri, hibáztatja, minősíti és ítélkezik, vagy elmeséli neki milyen volt a saját kamaszkora, mit érzett és miket tapasztalt és meghallgatja, ha beszélni akar.

Ön még két évig felelős a gyermekéért jogilag, de nem élhet helyette és nem is dönthet mindent el helyette. Talán megengedhető neki, hogy hibázzon és ne öntől fogadja el a rávilágítást, hanem maga jöjjön rá.

Minden jót!
R

Sherlock # 2013.02.07. 12:08

A fiatalemberrel konkrétan mit akarsz kezdeni?

stephan94 # 2013.02.07. 11:17

Tisztelt Válaszadó(k)!

Röviden ismertetné a történetet. A lányom aki 16 éves, elszökött egy 23 éves fiúval (aki felfüggesztett börtönbüntetés alatt áll) méghozzá a lányom vérszerinti apjához, akivel már több mint 13 éve elváltunk (rendőrségi ügyei voltak, priusszal rendelkezik). A váláskor lemondott minden jogorvoslati lehetőségéről, nem látogatta a gyerekeit, nem fizetett gyerektartást, semmit. Tehát a gyerekek elhelyezése nálam történt és a teljes felügyeleti jogot is én kaptam, az ítélet és a határozat is akkor jogerőre emelkedett.
Jelen pillanatban körözést adott ki a rendőrség lányom keresésére, de ezidáig semmi. Nem is foglalkoznak az üggyel, saját magam nyomoztam és kiderítettem a volt férjem lehetséges tartózkodási címét (bejelentettlakcíme nincs, folyton költöznek). a rendőrségnek is átadtam a címet, de ezidáig semmi. Most feljelentést szeretnék tenni a 23 éves fiatal ember ellen illetve volt férjem ellen is. Milyen jogi lehetőségeim vannak erre? (Azt megjegyzem hpgy próbáltunk kapcsolatot teremteni a volt férjemmel, elismerte hogy ott van a lányom és gúnyos megjegyzéseket tett, azután pedig nem fogadják a hívásokat. Nagyon félek hogy mi lesz a lányommal, mert mind a 23 éves férfi mind a volt férjem kiszámíthatatlan, mondhatni alvilági emberek. Mit tehetnék?

Tisztelettel, egy aggódó szülő