Internetes csalás ügyben milyen ítélet születhet?


poka04 # 2013.12.04. 10:22

Az előző hozzászólásomhoz még annyit tennék, hogy azóta kiderült (internetes keresés alapján), hogy már folyik eljárás az illető ellen, ma tettünk mi is feljelentést, bár nem igazán vettek komolyan.

poka04 # 2013.12.03. 21:22

Segítséget szeretnék én is kérni, hasonló, bár -szerencsére- jóval kisebb összegű csalás áldozataként.
Az aprod.hu internetes oldalon találtunk a párommal egy, meglehetősen kedvező, árú playstation3 legújabb verziójú játékkonzolt, képekkel a termékről, leírással, azonban az eladóról csak annyi volt fent, hogy Vaja településen van a termék, se email cím, se telefonszám. Megállapodtunk az eladóval, hogy előreutalunk 20000 Ft-ot, a vételár többi részét pedig a termék megérkeztével utaljuk az általa megadott számlaszámra.
Az utalás megtörtént, másnap reggel lekerült a termék, azonban az eladó a saját profilját is megszüntette, így semmilyen elérhetőségünk nincs, a megadott számlaszám és név kivételével.
Egy pár órával később, szintén az aprod.hu-n megjelent egy felhasználó, azonos néven, azonos lakhellyel (Vaja, Szabolcs-Szatmár), azonos áron kínált azonos (ps3 slim) terméket, ezúttal más színben, más képekkel.
Ez a hirdetés néhány óra alatt szintén eltűnt.
(Valószínűleg azért, mert jeleztük a csaló jelenlétét az aprod.hu illetékeseinek.)
Mivel azonban még nem tudjuk biztosan, hogy átverés áldozatai lettünk-e (mert még nem telt le a postázáshoz szükséges idő), nem igazán tudunk semmit tenni a rendőségen.
Milyen lehetőségeink vannak? Van rá mód, hogy a pénzt visszakapjuk? Nem vagyunk módosak, más megbízásából vásároltunk, de az elveszett összeget nem kérhetjük el.
Köszönöm a választ előre is!
poka04

Agent Cooper # 2013.10.05. 08:19

Kedves Nana31!

Kérje a polgári jogi igényének elbírálását az eljáró bíróságtól, mert ebben az esetben erről is rendelkeznie kell. Azonban a rendelkezésre álló információk alapján nem sok jóval biztatom, hiszen valószínűleg az elkövetőnek nincs olyan vagyona, amelyet végrehajtás alá lehet vonna, ha mégis, akkor esély van rá, hogy visszakapja (legalább egy részét) a kárának.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Nana31 # 2013.10.02. 07:19

Szép napot mindenkinek!
Én is átverés áldozata lettem az interneten. Eddig az esetig mindig rendes, tisztességes emberekkel hozott össze a sors. A kislányomnak szerettem volna egy táblagépet venni, ő is beleszállt a zsebpénzével. Találtunk is a neten egy majdnem új gépet, ami megtetszett, felvettem a kapcsolatot a hirdetővel. Nagyon rendes embernek tűnt. Le is írtam neki email-ben és el is mondtam neki szóban, hogy mindenképpen ajánlva adja fel a csomagot, mert csak akkor lehet nyomon követni. Átutaltam a pénzt, és teltek a napok. Minden nap beszéltünk arról, hogy majd csak megjön a csomag, persze aztán kiderült, hogy nem ajánlva adta fel, ha egyáltalán feladta. Ez januárban volt. Onnantól kezdve, hogy nem jött meg, követeltem vissza a pénzt, de az eladó mindenre hivatkozva csak ígérgetett. Még abba is belementem, hogy nem kell a teljes összeget visszautalnia, és nem is kell egyszerre, de csak teltek a hónapok és semmi. Kérdezem én, ha ő valóban elküldte a táblagépet, akkor egyáltalán miért menne bele abba, hogy nekem visszafizesse az árát. A feljelentést megtettem, lett volna egy bírósági tárgyalás, de el lett napolva, mivel a vádlott nem jelent meg. ( A fiatalember állítólag miskolci és J.GY.) Ha a tárgyalásokat követően sem történik semmi, tudok-e valamit tenni annak érdekében, hogy visszaszerezzem a pénzemet? Ha tud valaki megoldást, kérem segítsen!!!! Előre is köszönöm!

Bernii # 2013.08.03. 07:47

azóta se kaptam meg. köszönöm szépen.

Agent Cooper # 2013.08.01. 09:57

Kedves Bernii!

Amennyiben nem kapja meg a laptopot (ami elég valószínűnek látszik), mindenképpen tegye meg a feljelentést. Annak valószínűsége, hogy visszakapja a pénzét 50% (vagy igen vagy nem).

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Bernii # 2013.07.31. 15:24

jó napot! olyan problémám van, hogy szerdai napon (múlthét) megbeszéltem interneten egy magánszeméllyel, hogy eladja nekem a laptopját. én elutaltam neki a pénzt csütörtökön. pénteken megkapta a pénzt. elvileg Budapesten adta fel pénteki napon és még ma (szerda) sem jött meg. a profilját persze letörölte. tehát buktam a pénzem eddig igen csak úgy tűnik, bár még reménykedem péntekig hátha megjön a csomag.

Kérdésem a következő: ha nem jön meg a csomag hétfőig és hétfőn bemegyek a rendőrségre és feljelentem mennyi az esélyem hogy visszakapom a pénzem? igazából ami a kezembe van az a neve, a számlaszáma a hirdetés és a beszélgetésünk. érek vele valamit vagy mondjak le arról a pénzről amit elutaltam neki?
válaszokat előre is köszönöm.

Agent Cooper # 2013.07.03. 07:05

Kedves Ildikó201302!

Rosszabb semmiképpen sem lehet, sőt a szerzői jogi bűncselekmény értékhatártól függően akár kedvezőbb is lehet az Ön számára!

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Ildikó201302 # 2013.07.01. 10:33

A mától életbe lévö új btk.mit jelenthet büntetés szempontjából ha a vád btk318§1bek és b.bek II.fordulat c pontja szerint minősülő üzletszerűen szabs.értékre elköv csalás vétsége emelett még a btk 329 a minösülő és büntetendö szerzői vagy szerzői joghoz kapcs.jogok megsértésének vetsége.

oriontronic # 2013.05.16. 23:19

Meg itt azért felvillan magyarisztán egy jó oldala is, mert itthon nem úszhatja meg valaki annyival hogy nem vall, mikor a csaló az ő számlájára utaltatta a pénzt, azzal az indokkal hogy ő nem tehet róla hogy neki utaltak és ez még nem bűn.

Agent Cooper # 2013.05.16. 22:36

Kedves fefe1968!

Hozzáértését mi sem bizonyítja jobban, minthogy volt egy ügye, és ebből teljes magabiztossággal von le általános - és teljességgel megalapozatlan - következtetéseket!
a feljelentés után lesz legalább egy vallomástételre beidézés és két szembesítés
És ha nem?
Be. 181. § (3) A feljelentő tanúként kihallgatható. Ha a feljelentés tartalmazza a feljelentő előadását, a tanúkénti kihallgatása mellőzhető.
Ja, kérem szépen, hogy értelmesen kellene megírni a feljelentést... Az tény, hogy nem mindenkinek sikerül.
A két szembesítést meg végképp nem értem. Ha a sértett és az elkövető találkozik, akkor még értelme is lehet egy szembesítésnek, de minek még egy?? Ha meg nincs találkozás, akkor teljesen értelmetlen a szembesítés.
Ha van számlaszám, az nem jelenti azt, hogy van elkövető is címmel. Az nem bűn, hogy valakinek utalnak...
Ezt csupán azért gondolhatja így, mert nem ismeri a pénzmosás gondatlan alakzatát (Btk. 303/A. §).
...csak polgári peres úton kaphatom vissza a pénzem...
Mindenkinek lehetősége van, hogy a polgári jogi igényének elbírálását kérje a büntetőeljáráson belül.
Be. 335. § (2) Ha a bíróság az ítéletében megállapítja a bűncselekménnyel okozott kár, vagyoni hátrány, adóbevétel-csökkenés, vámbevétel-csökkenés összegét, illetve a bűncselekmény elkövetési értékét, ezen összeg mértékéig az előterjesztett polgári jogi igényt érdemben el kell bírálni.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Véleményem # 2013.05.16. 12:54

fefe1968

Mindenkinél ( károsultak ) ott van a lehetőség, hogy döntsön. Kinek, mi, mennyit ér meg, hogy tegyen valamit... ( nem csak a saját hanem mások érdekében is )

fefe1968 # 2013.05.15. 13:06

Magam is voltam Vaterás ügyben feljelentést tenni, de...

  • a feljelentés után lesz legalább egy vallomástételre beidézés és két szembesítés.

Ez pénz és idő.
Ha van számlaszám, az nem jelenti azt, hogy van elkövető is címmel. Az nem bűn, hogy valakinek utalnak és nem biztos, hogy azé a számlaszám, aki átvert. Családtag ellen pedig nem köteles vallani, így bonyolódhat az eset.
Ha még ezen a fázison is túljut a dolog és valóban van egy potenciális csaló, akkor csak polgári peres úton kaphatom vissza a pénzem.
Utóbbi megint procedúra és sok-sok év. A határozatig. És pénz meg sehol... Vagyis van egy összeg-lélekhatár, amíg nem érdemes foglalkozni vele. Mondom csendben.
Kezemben minden adat, cím, telefon, bizonylatok és minden, de hivatalosan nem érdemes eljárni.

Agent Cooper # 2013.05.06. 09:29

Kedves noname1977!

A fizetéses meghagyásos eljárásoknak költségei vannak, szemben a büntetőeljárással, ami illetékmentes az Ön számára. Ráadásul a fizetéses meghagyásos eljárás csak abban az esetben vezethet eredményre, amennyiben tényleg a "csalóval" szemben próbálja meg igényeit érvényesíteni. De ezt igazán csak abban az esetben tudja meg, ha valaki "kinyomozza" Önnek, hogy az Ön által ismert név, bankszámlaszám, illetve más személyes adatok mögött valójában ki áll. (A rendőrség ezt - jó esetben - ingyen megteszi Önnek, míg egy magánnyomozó költsége az igényének a többszörösére is rúghat.)
A fizetéses meghagyásos eljárást leginkább az olyan esetekre találták ki, ahol a felek jól ismerik egymást, és a hitelező pontosan tudja, hogy az adós képes kifizetni a tartozását, azonban azt valamilyen okból mégsem teszi meg.
Az egyetlen ért a fizetési meghagyás mellett az lehet, hogy lényegesen gyorsabb, mint a büntetőeljárás.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

noname1977 # 2013.05.06. 08:22

Nagyon köszönöm a segítségeket, amiket kaptam!!

Olvastam olyat is, hogy a "csaló" lakhelye szerinti közjegyzőnél lehet fizetési meghagyást kérni.
Ez tényleg így van?
Mert a közjegyzői fizetési meghagyás talán hatásosabb volna, és előbb járna eredménnyel...
Lehet ilyet?
És milyen formában kellene ezt kérnem?
Írok egy levelet a helyi közjegyzőnek???
Mi ennek a menete??

Aki képben van, légyszi írja meg nekem!
Nagyon köszönöm!

Agent Cooper # 2013.04.26. 06:55

be=ne


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Agent Cooper # 2013.04.26. 06:43

Kedves Böbe (noname1977)!

Mindenképpen minél előbb tegye meg a feljelentését, be is gondolkodjon más megoldásban!

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Véleményem # 2013.04.25. 22:54

noname1977

Minden adat kell a feljelentéshez ami a nyomozást, adatgyűjtést segíti hogy meglegyen az elkövető. Vagy többet tudjanak egy ember nyakába varrni... de lényegtelen mert téged az érdekel hogy mikor térítik meg a károd, mikor látsz eredményt. Eredmény sokára várható a pénzed ha vissza is kapod az egy örökké valóság lesz a legrosszabb esetben.
oriontronic írt bővebben...
A folyamata ha szabálysértés akkor a szabs. törvényben olvashatsz, ha büntető törvény akkor btk, vagy be. Olvasni kell ha érdekel, google neked is elérhető mint mindenkinek akinek internet hozzáférése van.
Itt a fórumon is lehet találni, biztos már minden jogtudor felhasználó legalább egyszer leírta hogy mi várható ilyen esetben.
Gyakori az internetes csalás és rengeteg áldozata van...

oriontronic # 2013.04.25. 18:52

Ja ha a számlaszámhoz tartozott név, akkor esetleg rá lehet keresni a neten (google, vagy közösségi oldalalakon) és felhívni a tulajdonos figyelmét hogy a számlaszámát csalásra használják, de ha nincs meg akkor is lehet neki üzenni még egy kisebb átutalás megjegyzés mezőjében.
Nem biztos hogy van értelme, de sokszor olvastam itt hogy a csaló az ismerősei számlájára kérte a pénzt és nem mondta meg nekik hogy a termékeket nem küldte el.
Persze lehet hogy a számla tulaj tud a csalásról, az is hogy valaki más nevében nyitották a számlát stb, ilyenkor nincs értelme üzenni.

oriontronic # 2013.04.25. 18:38

Ilyenkor a legjobb minden adatot összeírni átlátható formában.
Időpontok (átutalás, vásárlás), számlaszámok, nicknevek, emilek, üzenetek tartalma stb, és ezzel megtenni a feljelentést, közben felderíteni kiket vert még át az ürge,( az összes összeírt adattal rákérdezni vaterás fórumban, és van még 2-3 csalásokra szakosodott weblap ahol érdemes közzétenni, hátha rátalál a többi sértett)

Aztán pár éven belül talán történik valami.

Egyébként van egy eladó Xboxom 30.000Ft-ért ha véletlenül érdekel még, előreutalással :)
Bocs de nem bírtam kihagyni :)

noname1977 # 2013.04.25. 17:51

Én értem, hogy Rendőrségi feljelentés, de a kimenetel folyamatára is kíváncsi lennék, illetve, hogy mikor és hogy kaphatom vissza a pénzemet???
Tehát kicsit bővebben, ha lehetne.
Köszönöm

Véleményem # 2013.04.25. 11:43

Olvassatok többet a fórumon, nagyon sokszor le lett írva mi a teendő. Rendőrségi feljelentés...

epcike # 2013.04.22. 19:44

Tisztelt Fórumozók!

Mit lehet tenni a vaterával vagy a csaló eladóval? Az eset a következő:

2012-ben a Vaterán vásárolni szerettem volna egy fényképezőt, a pénzt elutaltam, a gép nem érkezett meg azóta sem. Már akkor írtam (lassan egy éve) a Vaterának egy hosszú üzenetet, leírtam minden adatot az eladóról, és erre kaptam egy automata üzenetet: "Majd foglalkozunk az üggyel" szöveggel. A Vatera azóta sem foglalkozik az ügyemmel.

Mit lehet tenni a Vaterával, aki nem foglalkozik az üggyel, és mit lehet tenni a csaló eladóval, aki nem küldi a terméket? Vagy egyáltalán hová fordulhatnék segítségért? Mert jelenleg a pénzem is oda és a termék is náluk van.
Köszönök minden segítséget!
Üdv.

noname1977 # 2013.04.22. 16:42

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Segítségüket szeretném kérni internetes csalás ügyében.
Kb. 1 hónapja az apródon elutaltam egy "eladónak" 40.000 ft-ot Xbox-ra, amit a férjemnek szerettem volna venni a névnapjára.
Az eladó nagyon kedves és segítőkész volt, azt mondta már be is csomagolta, ha elutaltam küldjem el az utalás másolatát, és már fel is adja a terméket.
Eltűnt 2 napra, majd amikor előkerült azt mondta sok a munkája ezért nem tudta eddig feladni, de a 3. napon feladja. Mondtam neki, ha ez megtörtént, akkor küldje el a feladóvevény számát. Persze semmit nem küldött, és azóta sem válaszol az emailekre, még arra sem reagált, amikor azt mondtam feljelentettem.

Majd ugyanez megtörtént egy másik csalónál, csak oda 35.000 ft-ot utaltam.( mindenképpen szerettem volna egy ilyen játékot a férjemnek, és elég jó áron hirdették, ezért mentem bele 2x is)
Számlaszámok, utalás ( internet bankos volt mindkettő) megvan, és a név, ha valóban az a neve akinek mondta magát.
Írtam a police.hu-ra is, megadtam az adataikat, amit csak tudtam róluk, de kb. 2 hete semmi válasz.
A kérdésem az volna, ha bemegyek a területileg illetékes rendőrkapitányságra, és feljelentést teszek, kb. mennyi idő lehet, mire visszakapom a pénzemet?
Van arra lehetőség, hogy a "csalók" lakhelye szerinti közjegyzőnél fizetési meghagyást hagyjak? Vagy milyen lehetőségek vannak arra, hogy egyszerre több szálon is elindulhassak a pénzem visszaszerzése miatt???
Tudom, úgy kell nekem, meg miért voltam ennyire mamlasz...
De ezt azóta már megkaptam a férjemtől is, meg még pár embertől...
75.000 ft.-om bánja, amire most nagy szükségem volna!
Várom válaszukat!
Előre is nagyon köszönöm!
Böbe

Agent Cooper # 2013.03.16. 21:41

Nem, ez egy másik ügy, itt B. Z. az egyik elkövető.


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…