szabálysértés - önvédelem


Hjanos # 2016.08.01. 07:00

Értem, mondjuk hétvégén pont volt egy eset, igaz nappal. Én nyugiban horgászok, aztán pár ittas egyén elkezd fürödni meg csónakkal szórakozni, dübögni az én horgászhelyem felett. Én jeleztem kulturáltan, hogy talán tekintettel kéne lenni, hogy más talán horgászik és talán 50m -rel arrébb is ugyanolyan jól lehet fürödni, csónakázni. Erre elkezdenek hőbörögni, hogy kiúsznak és jól megvernek. Inkább csendbe maradtam, hamar megunták, elmentek de mi lett volna ha tényleg kijönnek és tettlegességig fajul? Mert lehet nem várnám meg míg a vízből kimászik a stégemre. A merítőszák alu nyele pont elég határozott nevelőeszköz lenne, talán még belefér a kategóriába.

Öreg Tölgy # 2016.07.29. 06:22

De csak három librásnál könnyebb bojlisbottal. :)

Rexor # 2016.07.28. 14:19

Megvédeni bárhol (akár köz akár magánterületen) megvédheted magad bizonyos keretek között. A fejbevágásnak több fokozata is lehet: horgászbottal még elmegy, láncosbuzogány már nem biztos.

Hjanos # 2016.07.28. 14:13

Tisztelt Hozzáértők!

Adott egy stég, saját költségen építettem, valamint a Vízügynek éves díjat fizetek a vízhasználatért, amin a stég áll.
Mivel szeretek éjszaka horgászni és sokszor közel s távol még a madár se jár, felmerült bennem a kérdés, hogy ez a darabka terület is "kimeríti" a magántulajdon fogalmát ezen feltételekkel is és az azon tartott javaimat, valamint saját magamat megvédhetem -e. Gondolok itt arra, ha éjszaka közepén meglep valaki rossz szándékkal, akkor jogosan vághatom -e fejbe?

parokaka # 2013.02.25. 15:08

Nagyon egyszerű egyébként, ahogy más is írta : CS, vagy CR spray-t be kell szerezni, lehetőség szerint 20ml töltőtömegűt és akkor abba valószínűsíthetően nem tudnak belekötni.

bromi # 2013.02.25. 14:16

Azért merül fel a kérdés bennem, mert ahhoz hogy a lakásomban tarthassam meg is kellett vennem valahol, és haza is kellett hoznom ami nyilván közterületen történt.

Más úton pedig nem forgalmazható:
(3) Gázspray, íj, számszeríj, szigonypuska csomagküldő szolgálat, ügynöki tevékenység, házalás és az információs társadalommal összefüggő szolgáltatás útján nem forgalmazható.

Hülyeségnek hangzik, de a kábszer fogyasztásnál is hasonló elv alapján büntetnek, és a fegyvertörvénynél is így működött egy darabig. Magát a fogyasztást nem bünteti a BTK, de mivel ahhoz hogy a szervezetembe jusson nyilván birtokolnom is kellett egy rövid ideig, és a birtoklást már bünteti a törvény.
Pedig akaratomon kívül is bejuthatott az a kábszer a szervezetembe (a klasszikus beleteszik az italomba, mellettem szívtak diszkóba stb), de azt is gondolhattam hogy legális szert fogyasztok (van már jópár legális kábszer, egy fogyasztó jóformán azt sem tudja mit fogyaszt).

Szóval úgy érzem hogy ha az eljáró rendőröknek akárcsak egy minimális jogalapjuk is van arra hogy megbüntessenek pár 10 ezer Ftra akkor meg is teszik.

Ezért kérdezem hogy van-e rá alapjuk vagy nincs, mert akkor inkább CS hatóanyagút veszek, amiatt biztosan nem büntethetnek.

Avayan # 2013.02.24. 19:16

bromi: Miért vetné fel? A lakásod se nem közterület, se nem nyilvános hely, nincsen akadálya, hogy paprikaspray legyen az otthonodban.

bromi # 2013.02.22. 18:10

175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet 
3. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni 
(2) Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom 

  1. a pelargonsav-vanillilamid és az olajosgyanta-tartalmú kapszaicin hatóanyagot nem tartalmazó, legfeljebb 20 gramm töltőanyag tömegű gázsprayre, kivéve a közterületen vagy nyilvános helyen szervezett rendezvényeket.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Szóval tök mindegy mekkora paprikaspré, közterületen tilos birtokolni.

Ami felvetheti azt a kérdést hogy otthon tartható-e.

4. § (1) Dobócsillag, rugóskés, ólmosbot, gumibot, boxer, elektromos sokkoló, 20 gramm töltőanyag tömeget meghaladó gázspray csak a 3. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott szervek részére forgalmazható.

Eszerint 20 grammnál nagyobb töltőtömegű spray-t nem is forgalmazhatnak csak úgy bárkinek.
De 20 grammosnál kisebb kapszaicin tartalmú sprét lehet otthon tartani?

_______________________________

Keresés közben találkoztam egy ilyen levéllel:
"H. I. olvasónk levele:
A Kaliber újság lelkes előfizetőjeként mindig szívesen olvasom a Jog & fegyver c. rovatot. Eddig szerencsére semmilyen ügyben nem szorultam az Ön tanácsára, jelen esetben is egy kollégám esete miatt ragadtam billentyűzetet. A Kaliber 2007 júniusi számában olvastam a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökkel kapcsolatos kormányrendelet-változásról, azon belül is a kapszaicintartalmú gázsprayre vonatkozó részről, ahol is az ezen hatóanyagot tartalmazó sprayk birtoklása polgári személy számára betiltásra kerültek (már ha jól sikerült értelmeznem a rendeletet). Emellett tiltott a 20 gramm töltőanyagtömeget meghaladó spray birtoklása is. A kérdésem a következő üggyel kapcsolatban lenne. A kollégámat egy közúti ellenőrzés során állították meg a rend buzgó őrei. A gépjármű átvizsgálása előtt megkérdezték, hogy fegyver vagy bármilyen veszélyes eszköz található-e az autóban. Ekkor a kollégám törvénytisztelő állampolgár lévén mondta, hogy a könyöklő alatt található rekeszben van egy gázspray. A spray megvizsgálása után a rendőrök megállapították, hogy különösen veszélyes eszközről van szó. 
A spray 50 ml-es Pfeffer KO FOG volt, amit a helyi militaryshopban vásárolt. Szabálysértés miatt a kapitányságon előállították, majd felvették a jegyzőkönyvet. 10–15 ezer Ft-jába kerülhet ez a móka, legalább is a rendőrök szerint. Ebben az ügyben kérném az ügyvéd úr tanácsát, hogy mit lehet tenni?

Válaszom:
Már azon is meglepődtem, hogy a hatóság eljáró tagjai szakértő bevonása nélkül miként számolták át a töltőtömeg maximálisan engedélyezett 20 grammját a spray 50 milliliteres űrméretére, illetve miből állapították meg a pelargonsav-vanillilamid, illetőleg az olajosgyanta-tartalmú kapszaicin-hatóanyag jelenlétét, ha azt a spray flakonján nem tüntették fel. De az az igazság, hogy láttunk mi már rendőrőrsön megszakértett air soft eszközt is. Na, az úgy is nézett ki utána. Javaslom, hogy a szabálysértési határozat ellen forduljon bírósághoz és kérje igazságügyi szakértő kirendelését."
http://www.kaliber.hu/…ver-118.html

Ha megfogadja a tanácsot, az IÜ szakértő pedig nyilván megállapítja hogy kapszaicin tartalmú spré, akkor az egész herce-hurcával csak a bűnügyi költséget növelte amit bűnösként neki kell majd megfizetnie, nem?

Avayan # 2013.02.22. 13:39

juju: paprikaspray esetén a helyszíni bírság ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedhet. Lényeges, hogy ez nem a használat esetén szabható ki, hanem közterületen való viselésnél. Azaz, ha az utcán megtalálja Önnél a rendőr, úgy e összeghatár között szabhat ki bírságot. Az, hogy egy esetleges önvédekezésből ügy lesz-e később, illetve azt a bíróság jogos védelemnek fogja-e minősíteni, az megint más kérdés (attól függetlenül megállapíthatja, hogy a paprikaspray nem viselhető közterületen).

Véleményem: nem így van. A töltőtömeg ÉS a hatóanyag függvénye, hogy kkve-e az adott eszköz. A paprikaspray töltőtömegtől függetlenül annak minősül, így közterületen nem viselhető (175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet 3. §). Azok a gázspray-k viselhetőek legálisan, amelyekről parokaka is ír. (Illetve van még pl.: ammónia tartalmú spray is, de azt jobb is elfelejteni).

Véleményem # 2013.02.22. 12:13

Paprika spray-re nem fognak bírságolni mert ami kapható az általában engedett. A töltő tömeg mennyisége számít, ez van szabályozva, ezt kell megnézni. Ha szabályos akkor következmény nélkül hordható, meg akár használható is indokolt esetben...

lajcsó # 2013.02.21. 20:26

Ahhoz, hogy megbírságoljanak az esetnek a hatóság tudomásra kell jutnia. A rabló valószínűleg nem fog feljelenteni mert akkor ellene is eljárás indul.

parokaka # 2013.02.21. 20:12

A pepper jelenleg kkve, azaz közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül, tehát már azért megbüntetnek (ha jól tudom 50e), ha megtalálják az embernél, épp ezért önvédelemre javasolnék 20g töltőtömeg alatti CS vagy CR sprayt. Legjobb tudomásom szerint az viselhető következmények nélkül.
Én egy esetleges használat után angolosan távoznék és nem a rendőrségen dicsekednék azzal, hogy lefújtam valakit.

juju # 2013.02.21. 19:59

Idősebb hölgy vagyok, és ahol lakom, megszaporodtak az idősek elleni utcai támadások. Vettem paprikasprayt, de mondták a boltban, hogy szabálysértés a közterületen való használat.
Mennyi szabálysértési birságot szabhatnak ki rám, ha megtámadnak az utcán és én lefújom a támadóimat.
Csak szeretnék higgadtam kalkulálni, hogy mennyibe kerül, ha nem veretem össze magam elbúcsúzván a retikülömtől és annak tartalmától.
köszönöm a választ