Kölcsönös zaklatás után békülés


ObudaFan # 2013.02.23. 14:36

Abból a szempontból, hogy megoldható lesz-e mindkét ügy közvetítői eljárással, szerintem teljesen lényegtelen, hogy össze lesznek-e vonva, vagy sem.

Rafina67 # 2013.02.23. 14:19

pontosítanám: nem összevonása, hanem egy hatóság előtti intézése
még a megszüntetése is indítványozható

Rafina67 # 2013.02.23. 14:18

Kedves Gebius66!

Az ügyek összevonása lehetséges.
Indítványozni kell.

Az a baj, hogy ilyesmi egészen addig ismétlődően előfordulhat, amíg fel nem nőnek a párkapcsolati felelősség vállaláshoz.

Párkapcsolati tréningre lenne szükségük.
Ez nem irónia.

Minden jót!
R

Genius66 # 2013.02.23. 13:24

Kedves Rafina67 és ObudaFan,

ez a zaklatósdi úgy volt "kölcsönös", hogy az egyik fél elsősorban emailekben, a másik pedig elsősorban telefonon nyeszegette a partnerét. Kb. egálban voltak tehát, hiszen az is volt a céljuk, hogy mindketten alaposan megbántsák egymást.

Miközben mindvégig szerették egymást, de mert az egyik fél házas volt, ezért nem láttak kilátást a kapcsolat folytatására. Azonban érzelmileg semennyire nem sikerült eltávolodniuk, ezért próbálták egymással megutáltatni magukat - végül sikertelenül (és most már nyíltan szeretik egymást).

A közvetítői eljárást ismerik, de mivel két külön ügy folyik (más-más kerületben laknak), ezért koránt sem biztos, hogy mindkét ügyet meg lehet így oldani. Illetve netán mód lehetne a két külön ügy valamiféle összevonására?

ObudaFan # 2013.02.23. 13:12

Szerintem erősen kérdéses, hogy a zaklatást el lehet-e követni kölcsönösen, hacsaknem a veszélyes fenyegetéssel megvalósuló változatát, de ha jól értem, itt nem erről van szó. A másik magánéletébe való beavatkozás céljából való háborgatás szerintem igen nehezen értelmezhető kölcsönös magatartás esetén, mert a háborgatás azt jelenti, hogy olyan személlyel veszed fel folyton a kapcsolatot, aki ezt nem szeretné.

Ha pedig mégis megvalósult a zaklatás, akkor közvetítői eljárásnak lehet helye, amivel befejezhető az ügy vádemelés nélkül is.

Rafina67 # 2013.02.23. 13:01

Kedves Genius66!

Egy konfliktus kezelésének a módja a közösségellenes. Mert nem megoldást keres, hanem csak öncélúan "terrorizál".
A kölcsönös becsületsértés és a zaklatás nem ugyan az:-)

Minden jót!
R

Genius66 # 2013.02.23. 12:37

Kedves Rafina67, köszönöm a választ! Egy kifejezésen akadtam csak fenn: valóban "közösségellenes attitűd" az, ha kettő ember EGYMÁST szapulja emailekben és sms-ekben?

Oké, nagy marhák voltak a felek, hogy nem voltak képesek saját erőből elszakadni egymástól, hanem ehhez kvázi hatósági segítséget reméltek (ráadásul nem sokkal később mégis inkább tovább szeretik egymást). De ettől még semennyire nem közösségellenes ez a két ember (totál konszolidált, többdiplomás, a társadalomba hibátlanul beilleszkedett emberekről van szó).

Amennyiben a nyomozati szakban egymást erősítve védik egymást, akkor esetleg elképzelhető, hogy nem is kerül sor a vádemelésekre?

Nekem egyébként eleve furcsa ez a zaklatás, mint bűncselekmény: könnyedén lehet akár személyes bosszú eszköze is, miközben az esetek legnagyobb részében csak egy átmeneti magánéleti konfliktus húzódik mögötte.

Rafina67 # 2013.02.23. 10:40

Kedves Genius 66!

Szinte semennyire.
Az ügyész vádat emel, akkor pénzbünti várható.

A zaklatás ugyan magánindítványos, de közvádas ügy.
Valószínűsítem, hogy azért döntött így a jogalkotó, mert az elkövetési magatartások olyan önző,közösségellenes attitűdöt feltételeznek, amik a társadalmi együttélés szabályait súlyosabban sértik.

A nyomozóhatóságnál ezek az ügyek kisebb súlyúaknak számítanak, ezért aztán lassabb a feldolgozás, mert sok más ügy beelőzi.
Tapasztalatom szerint egy-másfél év alatt szokott ítélet születni.bírósági határozat születni.

Minden jót!
R

Genius66 # 2013.02.23. 08:41

Ismerősi körben előzőleg szerelmes férfi+nő rendkívül durván vesztek össze. Érzésem szerint azért volt szükségük a kölcsönös durvaságra, mert valóban nagyon ki akarták tépni egymást egymás szívéből. Ennek folyományaként mindkét oldalról rendőrségi feljelentések születtek zaklatás okán (főleg internetes-telefonos zaklatások voltak ezek).

Azonban ez az érzelmi "kitépés" nem sikerült nekik, ezt egy bő félévnyi ordenáré cirkuszok után kölcsönösen belátták, és most megint dúl a szerelem már egy ideje.

Persze közben a rendőrségi ügyek "folynak", mármint elvileg, mert gyakorlatilag még egyik oldalon sem történt semmi, a sértettek kihallgatásán túl némacsend-hullaszag a hatóságok oldalán mindkét részről már legalább fél éve.

A felek nyilván tudják, hogy a magánindítványok nem visszavonhatók, tehát valami előbb-utóbb történni fog az ügyekben.

Kérdés: mennyire enyhítő körülmény a zaklatási ügyben a felek számára az, hogy most már vállaltan szeretik egymást, és ennek megfelelően kifejezetten védeni tervezik egymást a várható eljárások során?