Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. február 8. péntek | Regisztráljon most!

Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Csalás ügyében kérdések

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.10.02. 11:34

Nana. Láttam én már varjún karórát...

www.kbs-ugyved.hu

Dr.Attika # e-mail 2018.10.02. 11:30

Ez nem büntető ügy.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Lady An # e-mail 2018.10.02. 09:27

Üdv mindenkinek.
Az eset a következő. Szállítmányozó cég, aki elvállal egy munkát X kft-től. Összeg 2000 eur áfásan. Továbbadja a munkát Y kft-nek aki rendben elvégzi, szállítmányozó kifizeti rendben. De ő viszont nem kapja meg az összeget X kft-től. Kiderül, hogy a cég már akkor kakiban volt amikor a munkát kiadta, és ezt ők tudták is. Ismerős szerint már a munka kiadása előtt a cég nevéről minden járművet, minden mást leirattak egy másik cég nevére. De ezt persze bizonyítani én nem tudom, mivel fogalmam sincs milyen járművek voltak a cégben. A tulaj azóta új cégben vagánykodik, X cég navos kényszertörlés alá került, teljesen a sorsára hagyták. Milyen címszóval tudom feljelenteni ezt a tetűt? Tudom, hogy a jog ezeket a bünőzöket védi, és soha az életben nem fogom látni a pénzemet, de legalább lenne néhány rossz éjszakája mielőtt kapna egy Pistike ejnye bejnye többet ilyet ne csinálj levelet, de addig se vigyorogna a facebookon nyaralós képeken amire az én pénzemből ment el.

alfateam # e-mail 2018.09.18. 10:28

Ne keverd! A szabálysértés elévülhetett de a tartozásod 5 évig követelheti...

Olívia91 # e-mail 2018.09.18. 10:22

Köszönöm. Azért volt szabálysértés, mert csak 1 esetben történt feljelentés, a közvetítői eljáráson megegyeztünk, majd jött a levél, miszerint ejtették a vádat, így a többi nem derült ki. Azóta ez az összeg vissza lett fizetve, kivéve ezt az egyet. Azóta nem érkezett tőle egy üzenet sem, ezért nem is tűnt fel, hogy ez kimatadt. Engem az érdekelne, hogy ha eddig nem tett semmit, akkor így 2 év távlatából megteheti e most? Ezt a korábbi kommenteknél olvastam: “a 2012. évi II. törvény 6-§ alapján nincs helye felelősségre vonásnak, ha a szabálysértés elkövetése óta hat hónap eltelt (elévülés). ” akkor ez változott 2 évre? Ha a többi vossza lett fizetve, feljelentés pedig nem történt, összevonhatják?

batka75 #   2018.09.17. 21:47

Egyetértek Vadsuhanccal, a 3-5 ezer ft-os csalások, a kb 40 ft jött igy össze az üzletszerűség miatt lett bűncselekmény. Közvetítői eljárás eleve büntetőügyben jöhet szóba. Igy a szabálysértési hivatkozás nem állja meg a helyét és eleve az elévülési idők is mások (de szabs esetén se fél év hanem 2) Az ejtették a vádat sem hiszem, hogy helyes megfogalmazás ha történt egyáltalán ilyen hiszen a közvetői eljárásban valamennyi sértett kártalanítása meg kellett volna történnie (feltételezem). Az interneten megosztott tartalmak becsületsértő voltáról pedig épp most olvasható remek cikk itt a hírekben. http://www.jogiforum.hu/hirek/39637
Magam csak a valótlan tényállítás és a valóság bizonyításán gondolkoznék jelen esetben, ha nem is történt meg a kártalanítás.

Vadsuhanc #   2018.09.17. 16:06

Mellesleg nem szabálysértést követtél el... Bűncselekményt.

Vadsuhanc #   2018.09.17. 16:00

Miért nem csaptad be és nem csaltál? De.

Az elévülés nem azt jelenti, hogy nem vagy csaló. Te ezt most komolyan kérdezted?

Olívia91 # e-mail 2018.09.17. 15:53

Tisztelt Hozzáértők!

Korábban volt ellenem egy szabálysértési ügy csalás vádjával, amit beismertem, majd a közvetítői eljárás lefolytatása után ejtették a vádat. Akkor 3-5 ezer ft-os csalások voltak, összesen kb 40 ezer ft értékben, de feljelentés csak 1 esetben történt, így a többire nem derült fény, amiket azóta egyébként visszafizettem. Ez kb 2 éve volt. Még ezidőtájt vásároltam interneten, a csomagot átvettem (de aláírnom nem kellett semmit a postán), majd üzenetben megbeszéltük, hogy mikor utalok neki, ami nem történt meg. Eltelt több mint 2 év, majd nemrég tapasztaltam, hogy a fb profilomat megosztva nyilvánosan, csalónak titulál és lejárat. A kérdéseim:

  1. Ez szintén nem haladta meg az 5 ezer ftot, csalás szabálysértés nem évül el fél év után?
  2. Ha én nem írtam alá papírt a postán, hogy tudja bizonyítani, hogy átvettem? A fb üzenetek ilyenkor mennyire bizonyító erejűek?
  3. Azzal, hogy nyilvánosan megosztotta a teljes profilomat (név, fénykép, üzenetek), az nem minősül személyi jogsértésnek? Az pedig hogy csalónak nevezett, becsületsértésnek?

Milyen lehetőségem van, hogy pozitívan, de legalábbis kevésbé negatívan jöjjek ki a dologból?

Bréma #   2018.09.01. 13:43

drbjozsef

Igen, az 5/ szakasz, az 50 millió feletti, sajnos.
Köszönöm szépen a tájékoztatás!

Vadsuhanc #   2018.08.31. 15:05

Honnan tudod, hogy el fogják ítélni? És ha el is ítélik, hogyan fogja a bíróság minősíteni az ügyet?

Delphoi kicsit messzebb van, amit meg kérdezel igen csak idő előtti.

drbjozsef # e-mail 2018.08.31. 14:55

Btk. 373§
...
(2) bc) üzletszerűen,
...
(4) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha
...

  1. a nagyobb kárt okozó csalást a (2) bekezdés ba)-bc) pontjában meghatározott valamely módon követik el, vagy

...
(5) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha
...

  1. a jelentős kárt okozó csalást a (2) bekezdés ba)-bc) pontjában meghatározott valamely módon követik el.

("nagyobb kár" 5.000.000 Ft-ig, “jelentős érték” 50.000.000 Ft-ig)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Bréma #   2018.08.31. 14:06

Érdeklődöm hogy milyen büntetés vár arra az elkövetőre, akit jelentős kárt okozó üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás miatt gyanusított a rendőrség.
A személy ellen vádat emeltek. Sok sértett van, többek között én is. A rendőrségi vizsgáló nagyon szűk szavú volt, amikor megkérdeztem ugyanezt. A nagy érték milliókat jelent, sok milliót.

Dr.Attika # e-mail 2018.05.07. 19:07

Legalább őszinte. Előre közli, hogy csalás és nem ámítás.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Burn Out # e-mail 2018.05.07. 00:36

Hobelman a legjobb topicba írtál :D csalás wazze :D

ObudaFan # e-mail 2018.03.12. 14:53

A szakvéleményből kaphatsz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Atya # e-mail 2018.03.12. 14:14

Üdv mindenkinek!

Megvolt az elmeorvosi vizsgálat , csak beszélgetni kellett semmi több :) Az eredményről kaphatók/kérhetek én is majd papirt?? Vagy azt csak a rendőrség , ügyészség kap?

ObudaFan # e-mail 2018.02.22. 07:23

Ez rád nézve inkább kedvező, hiszen ha esetleg nem vagy beszámítható, akkor büntethető sem. Hogy miért kérik, azt az ügy bővebb ismeretében lehetne esetleg tudni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Atya # e-mail 2018.02.21. 16:12

Üdv mindenkinek!

Kissebb Kárt okozó csalás vétségével gyanúsitanak , 125.000 ft a kár ! Az ügyészség elutasitotta a közvetitői eljárást , sőt ami meglepett nagyon hogy Elmeszakértői vizsgálatot kért rám az ügyész .....ez most miért lehet ?? Vagy ilyenkor most mi van ? Egyszer csak jött a levél hogy ezen a pszichiátriai klinikán ekkor jelenjek meg ... Most ez rám nézve súlyosabb lehet majd ? Segítséget köszönöm !

Amanda12 # e-mail 2018.02.20. 00:30

kosszonom a valaszt peddig tenyleg nem tudok tobbet mert mikor kulfoldre koltoztem meg nem volt aztan lett es en nem igen jartam utana de lattam magam a korozo listan ez az igazsag de hallotam olyanrol hogy van olyan ugy ha sosem hallgatak ki akkor elevul 3 ev utan de nem tudom

Vadsuhanc #   2018.02.19. 14:25

Csak szigorúan a kérdésedre válaszolva.

Te magad sem tudod miért köröznek. Hogyan várhatod el, hogy itt bárki megválaszolja mikor évül el? Lehet öt lehet nyolc, de még több év is. Az okozott kár a meghatározó. De Te ezt persze nem tudod.

Hogy őrizetbe kerülsz azt garantálom. Hogy az előzetes letartóztatásodat kérni fogják-e ezt megint nem lehet megválaszolni anélkül, hogy a bűncselekmény körülményeit ne ismernénk az okozott kár nagyságát sem.

Bár azt írod nem tudsz többet erről Te sem, amelyet én nagyon de nagyon hiszek el. Jó lenne leírni az igazat mert segíteni és válaszolni csak úgy lehet.

Tisztelettel......

Amanda12 # e-mail 2018.02.19. 09:48

tisztelt ugyvedek !
Kerdesem a kovetkezo
csalasal vagyok meg vadolva az ugybol tobbet nem tudok sosem voltsm ki hallgatva nem is nagyon foglalkoztam vele na most a kovetkezo a kerdesem 3 eve nyomozohatosagi elfogato van kiadva ez mitt jellent le is tartoztsthatnak esetleg ennek mi volna az elevulese ?

Vadsuhanc #   2018.02.01. 15:13

Kanga 90

Őszintén leírom, hogy ezek a próbálkozások nem fognak eredményre vezetni. Múltkor vesekő volt, most öngyilkossági kísérlet.

A bíróság ezt nem fogja jó szemmel nézni, de, ha kirendel egy elmeszakértőt lehet a az 1 év börtön helyett három évig az elmegyógyintézetben fogja eltölteni az idejét a párod.

ObudaFan # e-mail 2018.02.01. 06:59

Attól függ. Akkor lesz csalás, ha azért küldte a pénzt, mert valamilyen szempontból tévedésbe ejtetted, tévedésben tartottad. Tehát ennél lényegesen pontosabban kellene ismerni a történetet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Zoltán43 # e-mail 2018.01.30. 21:49

Tisztelt Ügyvédek! Kedves fórumozók!

Az alábbi történetben kérnék szépen jogi segítséget. (Későbbi megbízással.)

Kínai házasságkötés 1 év elteltével válni szeretnék (Kínai feleségemtől). A házassági regisztráció Külföldön történt.

Azonban a Kínai feleségem, azzal fenyegetett meg (több alkalommal), hogy a részemre egy év alatt, általa nyújtott pénz támogatást teljes egészében visszakéri.

  • amennyiben ezt, az összeget nem fizetem vissza úgy eljárást indít ellenem és feljelentést tesz.

Az eset érdekessége,hogy nem kölcsönkét küldte nekem a pénzeket (több alkalommal), hanem az életvitelem/életkörülményeim támogatásáért. S mivel,megromlott a házassági kapcsolatom ezért alakult ki e történet.

  • kérdésem az, hogy a házastársak között ténylegesen van teljes elszámoltatás és jogi felelősségre vonás?

Mire számíthatok?

Köszönöm: Zoltán