Csalás ügyében kérdések


folyami géb # 2015.07.20. 16:25

Akkor nem. Ugyan akkor még 2500 forint volt a pénzbüntetés egy napi tétele összegének alső határa, de - ha valóban pénzbüntetés kerülne kiszabásra - az elbíráláskor hatályos enyhébb jogszabály alkalmazásával úgy is 1000 forint lenne a téénylefes alsó határ.

Ha 2010. előtti lenne az elkövetés, akkor viszont 100 forint lenne az alsó határ.

Ju0115 # 2015.07.20. 14:32

Köszönöm! 2011-es ügyről van. ez befolyásol valamit?

folyami géb # 2015.07.20. 14:02

Azért én - ismerve a bünntetőeljárások átlagos sebességét - megkérdezném azt is, mikor volt az elkövetés? :)

ObudaFan # 2015.07.20. 13:59

A pénzbüntetést úgy kell kiszabni, hogy - figyelemmel a bűncselekmény tárgyi súlyára - meg kell állapítani a pénzbüntetés napi tételeinek számát, és - az elkövető vagyoni, jövedelmi, személyi viszonyaihoz és életviteléhez mérten - az egynapi tételnek megfelelő összeget. A pénzbüntetés legkisebb mértéke harminc, legnagyobb mértéke ötszáznegyven napi tétel. Egynapi tétel összegét legalább ezer, legfeljebb ötszázezer forintban kell meghatározni.

Ju0115 # 2015.07.20. 13:19

Érdeklődnék, hogy ha csalás bűntettében (1 millió ft összeg, meg nem valósult), ha pénzbírság kiszabására kerül a sor? Milyen összegre lehet számítani, illetve mi alapján számolnak?

Dr.Attika # 2015.07.15. 07:39

Tisztelt Ballag!
Ezeket a kérdéseket akkor tegye fel, ha Önt személy szerint meggyanúsítják és az ügyre meghatalmazott vagy kirendelt védőjének.
Egyenlőre ennyit tudtam segíteni. Annyit még megteszek, hogy "lecsekkolom a céget, ha emailomra megküldi a nevét, cégjegyzék számát.

Ballag # 2015.07.15. 06:37

Illetve még egy kérdés:
Aki jött pénzügyőr házkutatásra, az azt mondta, hogy telefonon fog hívni, de ha nem hív, akkor az jó nekem.........na ezt a mondatot nem tudom mire vélni.
Még egy kérdés: Ön szerint majd szabadlábon védekezhetek, ha látják, hogy csak egy jóhiszemű balek voltam?

Ballag # 2015.07.15. 06:33

Igen most ismeretlen tettes ellen folyik. Ha én bevallok mindent, sőt azt is tudom, hogy jelenleg melyik cégben csinálja ugyanezt azóta. Itt lakik pesten, akkor, mint árnyékvezetőt csak előveszik remélem. Felszámolóbiztos is tudja, hogy Ők írányították, akkor ez rám nézve enyhítő körülmény? Ön szerint ezt meg lehet úszni egy felfüggesztettel, ha rá tudjuk bizonyatni, hogy Ő volt az elkövető?
Illetve innétől fogva mennyi idő mire elkezdődik a Bírósági per? Én akkora hülye voltam, hogy el sem tudom mondani...tudom ez nem segít

Dr.Attika # 2015.07.15. 04:31

Tisztelt Ballag!
Ez a un. "francia autós adócsalás" egyik ága. Ön tényleg balek volt. Itt nem csak adótartozás a 100 millió, hanem 100 millió forintra elkövetett költségvetési csalás bűntette a gyanú. Ennek büntetési tétele 1-5 év, de lehet 2-8 év is bűnszövetség vagy üzletszerűség esetében. Most még gondolom ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás, de hamarosan sor kerülhet az Ön meggyanúsítására is. Időben kell, hogy védőről gondoskodjon.
Az ilyen ügyek lényege: az elkövetők keresnek egy balekot, akivel céget alapíttatnak. Nagy mennyiségben behoznak személygépkocsikat az unió más tagállamából, majd itthon ÁFA bevallás és megfizetés nélkül tovább adják magyar autókereskedőknek. A jelene esetben francia eladó feltünteti adóbevallásában, mint közösségen belüli termékértékesítést a magyar vevő viszont már nem vallja be, mint közösségen belüli termékbeszerzést. A brüsszeli kapcsolattartó központ ezt pár hónap múlva deríti ki, addig a háttérből irányítók felszívódhatnak.

Ballag # 2015.07.14. 20:45

Tisztelt Fórumozók ,

2012. máciusában elkövettem életem legnagyobb hibáját. A házban lakó idős néni veje, akivel jóban voltam megkeresett, hogy mivel Ő nem alapíthat céget, így alapítsak egy kft-t, mert most lehetősge lenne behozni 8 darab autót Franciaországból. Én meg persze belementem. Megnyitottam számlát. Hozzá internet-elérhetősget. Persze áradtam neki. Mondta, hogy szól, ha kell menni befizetni. Feleségem el is ment befizetni rá eurot 7-8 alkalommal. Ők két negyedéven keresztül odaadtak a pénzt könyvelőre, ÁFA-befizetésre, telephely- bérlésre meg bankszámla díjra. És ezen felül adtak 200 eurót nekem, hogy elvállaltam. Majd a céget 9 hónap múlva végelszámolásra vitték ( gondolom azért, mert a NAV utólagos ellenőrzére szúrta ki a céget ). Cég felszámolóhoz került. Majd a végelszámolás felszámolásba fordult. Mondták nekem, hogy minden rendben, ne aggódjak. 2014. januárjában jött a határozat, hogy a céget átviszgálták. A határozatban nem volt elmarasztaló szöveg. Irat egy darab nem lett átadva ( mint útólag kiderült ). Nem volt benne elmarasztaló határozat. Erre mai napon pénzügyi nyomozók jöttek házkutatásra. minősített költségvetési csalás miatt nyomoznak és ekkor adobtam egy hátast, több, mint 100 millió adótartozása van a cégnek.Mint kiderült hátam mögött felesége rendszeresen befizetett a cég számlájára, úgy, hogy mi ezt nem tudtuk és ezt utalták tovább autók megvételére. Rengeteg autót behoztak, nem csak 8-t.
Balek vagyok tudom.
Kérdésem a következő: Én nem írtam alá semmit, a banki kivonaton 8 alkalommal szerepel, hogy a feleségem a befizető. A többit Ők fizették be. Átutalásokat nem én kezeltem, nem vettem részt a cég írányításában. Egy számlatömböt előre aláírattak velem. Autókkal nem tudom, hogy mi történt csak annyit, hogy kereskedők felé értékesítették
Tehát kérdés:
Milyen büntetés jár körülbelül nekem, ha elindul az eljárás? Nem vagyok büntetett előéletű. Polgári foglalkozásom van, panelben lakom.
Szóval így vagyunk

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.14. 20:32

Magánindítványos ügyben értelemszerűen nem indul eljárás a magánindítvány hiányában. Azt meg főszabályként a sértett terjesztheti elő.

marhajo # 2015.07.14. 19:37

sziasztok, csalás vétsége miatt tehet-e feljelentést nem sértett? Vagy magánindítványra kizárásos alapon csak a sértett teheti meg?


Ne hagyd apátlanítani a gyermeked...!!

bolka # 2015.06.29. 18:00

Üdvözlet: Lenne egy komplikált kérdésem

Volt egy csalási ügy, amiben sértettként lettem megidézve. Megjelentem a tárgyaláson, ahol a bíró közölte, hogy nem hallgat ki tanúként, mivel egyesíteni fog több ügyet, amelyikben vádlott vagyok. A tárgyalás megkezdése előtt kiküldött a tárgyalásról, és a tárgyalás után egyesítette az ügyeket. A kérdésem az lenne, hogy ki kellett e volna hallgatnia mint tanút, és akkor nem egyesíthette volna az ügyeket, vagy marasztalnia kellett volna mint vádlott, viszont az meg még egyesítés nélkül nem történhetett volna meg

folyami géb # 2015.06.25. 14:23

Hét azért annyit közöljunk, hogy azt nem kell külön jelezni, ha nem kíván benyújtani bizonyítási indítványt.

Az visznt nagyon fontos, hog ha idézték, akkor addig kötelező a megjelenés, amíg ellentétes tájékozatást nem kap a bíróságtól.

A törvény - szerintem elég bután - a bíróság jogává teszi, hogy kezdeményezze a távollétében tartott tárgyalát. Más kérdés, hogy ez valószínüleg az eszébe sem jut, ha a vádlott/védő nem kéri.

Tehát a sorrend a követlező:

  1. Kérni a bíróságot, hogy bocsássa ki a Be 279. § (3) bekezdése szerinti felhívást.
  2. Ha nem bocsátja ki, akkor a megjelenés kötelező.
  3. Ha kibocsátja, akkor újabb beadvány, hogy nem kíván a táergyláson részt venni.
  4. Utána lehet távolmaradni.
Dr.Attika # 2015.06.25. 11:07

Ezeket a kérdéseket már az ügyvédjének tegye fel és vele egyeztesse. Ha kéri a tárgyalásról történő távollét engedélyezését, akkor kirendelnek ügyvédet, mert ebben az esetben védő részvétele kötelező. Javaslom, hogy keressen fel egy lakóhelye szerinti ügyvédet és konzultáljon vele. javaslom, hogy szerezze be a nyomozás során készült összes irat másolatát. Ezt postai úton is kérheti az eljáró bíróságtól. Illetékmentes, kérelmére postázzák Önnek.

Ju0115 # 2015.06.25. 10:37

Köszönöm szépen! Annyi kérdésem lenne még, hogy benne van hogy 15 napon belül nyújtsuk be a bizonyítás eszközeit, ha nincs benyújtandó dokumentumunk, akkor azt jelezni kell külön, vagy csak nem küldünk semmit? Illetve akkor a bíróságnak kell jelezni ha jól értem, hogy nem kívánunk részt venni, illetve, hogy kirendelt védőt szeretnénk.

Dr.Attika # 2015.06.25. 09:39

Van ilyen lehetőség.

279. § (1) A kitűzött határnapra idézni kell a vádlottat, kötelező védelem esetén a védőt és mindazokat, akiknek a megjelenése a tárgyaláson kötelező. Értesíteni kell az ügyészt, továbbá - ha e törvény kivételt nem tesz - a szakértőt, illetőleg azokat a büntetőeljárásban részt vevő személyeket, akiknek a jelenlétét a tárgyaláson e törvény lehetővé teszi. Ha az ügyész a vádlott szülői felügyeleti jogának megszüntetését indítványozza, a tárgyalásról értesíteni kell a másik szülőt és a gyámhatóságot.
(2) Az idézésben vagy az értesítésben a büntetőeljárásban részt vevő személyeket fel kell hívni arra, hogy a bizonyítási indítványaikat késedelem nélkül, a tárgyalás előtt tegyék meg. A tanács elnöke intézkedik, hogy az ügy elbírálásához a bizonyítási eszközök a tárgyaláson rendelkezésre álljanak.
(3) A vádlottnak az idézést legalább nyolc nappal a tárgyalás előtt kell kézbesíteni. Az idézéssel egyidejűleg a bíróság a vádlottat tájékoztathatja arról, hogy a tárgyalás a távollétében megtartható, és vele szemben az eljárás befejezhető, ha előzetesen bejelenti, hogy a tárgyaláson nem kíván részt venni.
(4) Ha a bíróság felhívása alapján a vádlott előzetesen bejelenti, hogy a tárgyaláson nem kíván részt venni, és nincs védője, a bíróság a részére védőt rendel ki, és a védőt a kitűzött határnapra idézi.

Ju0115 # 2015.06.25. 09:25

Olyan kérdésem lenne még, hogy a "gyanúsítottnak" feltétlen ott kell lenni a tárgyaláson(200 km.ra arrébb tárgyalják az ügyet), vagy elég az ügyvéd jelenléte, ha nem akar újabb vallomást tenni, hanem tartja magát az eddigi vallomásaihoz? (Van ilyen egyáltalán?)

folyami géb # 2015.06.19. 05:25

Feltételezem, hogy a bíróságtól kapta meg az ügyészi vádiratot. Ebben az esetben a bíróságnál lehet kérni a kirendelt védőt. De hivatalból is adnak, ha a védelem kötelező.

Ju0115 # 2015.06.18. 14:52

Tisztelt Tanácsadó!

Nagyobb kárt okozó csalással kapcsolatban érdeklődnék. (1.000.000 Ft összegről van szó.) Pontosabban csak kísérlet a csalás nem teljesedett be. Büntetlen előéletű ember ilyen esetben mire számíthat ítéletként? Illetve most kaptuk meg az ügyészségi levelet, az ügyészség pénzbírságot kért. Benne van a levélben, hogy vagy kirendelt ügyvédet kér vagy fogad egyet, de nincs benne milyen módon. Mármint ha kirendelt ügyvédet kér azt hol kell jelezni, mert ehhez kapcsolódóan nincs információ.

Jutka70 # 2015.06.13. 06:12

Jó napot kívánok.

Azt szeretném kérdezni, egy ismerösömmel, aki gondnokság alatt áll, kölcsön adta szóba, és több tanúm van rá a bakkártyáját, és legtöbször én, de volt amikor ő is vett le pénzt, de egy bankártya volt csak, most azzal fenyeget hogy feljelent, mert volt rajta egy összeg amit ő levett, és én meg számon kértem rajta. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen büntetés járhat érte? Köszönöm szépen, további szép napot. Üdv

bambanya # 2015.06.11. 20:12

Szép estét Mindenkinek!

137 rendbeli internetes csalás egyik károsultja vagyok.

Szerencsére soha nem történt velem ilyesmi, ezért teljesen tanácstalan vagyok hogy most mit kell tennem ahhoz, hogy visszakapjam a pénzem.

A kezemben a jogerős végzés, amiben a bíróság a csalót felfüggesztett fogházra, vagyonelkobzásra ítélte, továbbá kötelezték az okozott kár megtérítésére a jogerőre emelkedést követő 15 napon belül.
Ez már jócskán letelt, megkeresést, pénzt nem kaptam.
A címeket, pontos összegeket tudhatja a végzésből (legalábbis én látom mindenkiét), így ha már fizetni akart volna, elméletileg megtehette volna...

Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mi a következő lépés, hogyan juthatunk hozzá a kicsalt pénzünkhöz?

Előre is köszönöm a segítséget.

Target # 2015.06.03. 08:01

Most jöttem haza a rendőrségről.
Egyrendbeli csalás, beismerő vallomást tettem, kértem a közvetitői eljárást, a kár mihamarabbi rendezésére.
Annyit kérdeznék, hogy ha a sértett nem fogadja el a közvetitői eljárást, akkor biróság fog dönteni ?! Ezt a rendőr mondta, valamint ha elfgadja a károsult a közvetitői eljárást , akkor Bp kell mennem, ott helyben lehet rendezni a kárt , illetve majd felhivom az ottani előadót,csak meg kell várnom, hogy vissza érjenek a papirjaim.
Amit viszont nem értek.... ?!
31.000 Ft kárt okoztam, belenéztem a nyomozati anyagokban és Banki kivonat, postai kivonat valamint telefonszolgáltató kivonatával szmbesültem.
50.000 Ft alatt szabálysértés, tehát nem adhatnak ki információt a szerveknek ? Erre valakinek valamilyen ötlet?

ObudaFan # 2015.05.31. 20:21

Target

Elég valószínű, hogy nincs értelme tagadni, és beismerésnél érdemes lenne közvetítői eljárást kérni. Az első meghallgatáson nem lesz ott a sértett.

Target # 2015.05.28. 14:06

Tiszteletem Mindenkinek!

Körülbelül fél éve internetes vásárlásnál becsaptak.
Nem tettem semmit az ügyben , mivel olyan sok helyen olvastam, hogy nincs értelme a pénzem után futni.
Sajnos nagy butaságot követtem el és én is ezt megtettem mással, becsaptam, amit nagyon szégyenlek és már milliószor megbántam. Visszakartam fizetni a pénzt, de nem találtam meg az illetőt.
Pár napja kaptam a rendőrségtől egy idézést "szabálysértési ügyben", amely felszólit, hogy jelenjek meg az illetékes rendőrkapitányságon, mivel "Tulajdon elleni, csalás szabálysértés" elkövetése miatt folytatott előkészitő eljárásban tartandó meghallgatásra", ahová "eljárás alá vont személyként idézem".
Megbántam mindent, hajlandó vagyok visszafizetni a pénzt a megkárositott személynek, illetve vállalom a felelősséget, mert én hibáztam, én tettem rossz dolgot. Nem biztam a hatóságban, de engem megtaláltak, amit meg is érdemlek.
Kérdésem lenne a hozzá értő személyekhez, hogy mkit várhatok ettől az ügytől?
Beismerek mindent, a pénzt visszafizetem, beismerő vallomást tegyek e ? Amit, ah jól tudom később a biróságon bizonyiték ként használhatnak fel ?!
Büntetve soha nem voltam. Érdemes ügyvédet keresnem ?
Mire számithatok ez ügyben ? Pénzbirság? Kb. mennyi idő mire lezárul az ügyem? Első meghallgatásnál gondolom a károsult is jelen van?!
Köszönöm előre is, ha valaki segit nekem!