Csalás ügyében kérdések


hegesztő # 2015.05.22. 16:10

Köszönöm.

Amíg az ügy lezárul addig szabadlábon védekezhetek,ha beismerem a tettem?

Amikor kerestek először telefonon felajánlottam nekik,hogy bemegyek a helyi rendőrkapitányságra vallomást tenni,de azt mondták,hogy nem szükséges megkeresnek.Tudni kell,hogy 300 km választ el minket és akkoriba egy nagy Zrt-nél dolgoztam Pesten akik vidéki munkákat is vállaltak. Kérdezték akkor,hogy nem járunk-e arra fele,hogy bemenjek az ottani rendőrőrsre kihallgatásra,mondtam sajnos nem,mert jobban a keleti részen tevékenykedtünk.
Kérdezték,hogy mikor és hol találnak,elmondtam.
Azt mondták kb. 2 héten belül jönnek,vártam 1 hónapot semmi.

Ha a károsult nem fogadja el a közvetítői eljárást,akkor mi következik?
És ekkora távlatból ezt hogyan lehet megoldani? Utazgatnom kell majd az ottani helyszínre?

Dom01 # 2015.05.22. 14:29

Az esetem a következő.Üzletszerű csalás miadt gyanúsítanak,a nyomozóknak beismerő vallomást tettem valamint mondta hogy a kárt szeretném mihamarabb megtéríteni , 36. 400 ft. Mire számíthatok ?(Büntetlen előéletü vagyok).Valamint mi történik ha a károsult felek nem jelennek meg a tárgyalásan ?

Válaszát előre is köszönöm!

guba" # 2015.05.22. 13:54

Gyanúsított védekezésének egyetlen korlátja van, hogy mást bűncselekmény elkövetésével hamisan nem vádolhat.Igen, a beismerés és a közvetítői eljárás kezdeményezése jó ötlet.

Dániel20 # 2015.05.22. 12:01

Hegesztő kérdésére valaki választ ez engem is érdekelne.

hegesztő # 2015.05.16. 05:02

2évvel ezelőtt elkövettem azt a hibát,hogy egy terméket eladásra kínáltam, aminek a vételárát meg is kaptam, de sajnos a terméket nem küldtem el a vevőnek.
Nem mondanám, hogy szándékosan tettem inkább a körülmények vezettek rá.
53000 ft-os értékről beszélünk.
Tavaly a rendőrség megkeresett telefonon mivel otthon nem talált, az ügy előtt jóval korábban felköltöztem Budapestre dolgozni.
Akkor azt mondtam nekik, hogy feladtam a terméket, de nem ajánlottan hanem sima csomagként.
Időközben kaptam egy jobb állásajánlatot Pest-megyében és eljöttem a Pesti lakhelyemről, ahol felvették volna személyesen is a vallomásomat.

A mostani munkahelyemre küldtek egy hivatalos levelet, amiben kérték a lakcímemet és hamarosan felkeresnek.
Csalással vádolnak ez tény, az van a papíron, hogy "kisebb kárt okozó csalás vétségének megalapozott gyanúja"
Beismerem hibáztam, hogy nem működtem együtt velük az elejétől fogva.
Ez idáig nem voltam büntetve, büntetlen előéletű vagyok.

Önök szerint mi a lehető legkedvezőbb megoldás?

  • az első telefonos vallomáshoz tartani magam és fogadni egy ügyvédet vagy beismernem a tettet?
  • ha beismerem akkor rám sózhatják, hogy félre akartam vezetni a hatóságot? mivel a telefonban azt mondtam, hogy feladtam
  • esetleg kérni a közvetítői eljárást?

Amikor jönnek előzetes letartóztatásba helyezhetnek vagy szabadlábon védekezhetek?

Tényleg teljesen tanácstalan vagyok, mert soha nem volt dolgom a rendőrséggel és nem is szeretném, hogy legyen.

Köszönöm.

folyami géb # 2015.05.02. 18:37

Tisztelt Hector10!

Úgy van, 500.001 forinttól 5 millió forintig már nagyobb a kár, ezért az a cselekmény a (4) bekezdés b) pontja szerint minősül.

Egyébként az 5 évig terjedő büntetési tétel a (4) bekezdés c) pontja szerint összejön akkor is, ha a sértett kára 500 ezer forint alatt marad, de maga a sértett a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes.

Hector10 # 2015.05.02. 09:28

Tisztelt Folyami Géb!
Köszönöm válaszát.
Még egy kérdésem lenne, ha megengedi: amennyiben van egy olyan sértett, akinek a sérelmére 500.000.-Ft-ot meghaladó kár keletkezett, akkor jól gondolom, hogy a minősítés (4)bek. b.-re változik, vagy ebben az esetben is (3) bek. b.) marad?
Köszönöm.

folyami géb # 2015.04.20. 14:39

A vagyon elleni bűncselekmény rendbelisége a sértettek számához igazodik, viszont mindkét, általlad felvetett variáció bűntett. Tehát esetedben a sértettek számának megfelelő rendbeli, a Btk 373. § (1) bekezdésébe ütköző, és a (2) bekezdés bc) pontjára figyelemmel a (3) bekezdés b) pontja szerint minősülő csalás bűntette a helyes minősítés.

Hector10 # 2015.04.20. 12:53

Tisztelt Hozzáértők!
Csalás jogi minősítésében kérnék segítséget. Sokadmagammal együtt (kb. 40 fő a jelenleg ismert) átvertek, a kárérték kb. 200.000.-FT/fő - most olyan 10 millió körül van az össz kárérték.
Feljelentést megtettük üzletszerűen elkövetett csalás miatt, a sértettek kihallgatása folyamatban van.
A rendőrség szerint sajnos ez csak VÉTSÉG (!) így lassú a nyomozás, elmondásuk szerint sokat segítene ha találnának legalább 1 sértettet, akinek a kára "nagy" (tehát meghaladja az 500e Ft-ot). Illetve erre a sok kisebb kárra való tekintettel indítványaimnak (további sértettek felkutatása bank forgalmi adatai alapján, illetve biztosítási intézkedések foganatosítása) nem akarnak eleget tenni. Panaszt benyújtottam, a válasz: folyamatban van (de tudom, hogy nincs, megmondták).
Kérdésem: 40 rb. a Btk. 373.§. (3)bek. b.) szerint minősülő csalás btt. vagy
a Btk.373.§ (4)bek. b.) pont szerint minősülő csalás a helyes minősítés?
TEhát a bűncselekményt a sértettenkénti kárérték alapján vagy az össz kárérték alapján kell minősíteni?
Elvileg mindegy lenne a nyomozás szempontjából, csakhogy a bankszámla amire utaltunk külföldi (EU tagország) és az "ismeretlen elkövető" is külföldi állampolgár (akit szintén nem keresnek).
A 2005 évi CXVI. számú a bűnügyi jogsegélyről szóló tv. szerint a bankszámlára vonatkozó információkérés alapján adat akkor kötelezően adható, ha a megkereső államban minimum 4, a megkeresett államban minimum 2 évi szab. vesztéssel sújtandó bcs.-re irányul.

Elég tanácstalan vagyok. Minden segítséget szívesen fogadok, mert újabb panasz beadását fontolgatom, de nem szeretnék olyan hibába esni, hogy azt megalapozottan utasíthassák el.
Köszönöm

ObudaFan # 2015.04.14. 12:24

Ha már úgy döntesz, hogy beismered, akkor kérd közvetítői eljárás lefolytatását és akkor elképzelhető, hogy nem jut bíróságig az ügy. Bár akkor meg találkozni kell közvetítő előtt a sértettekkel, az sem lesz közel nyilván. Vagy beismerés esetén, ha a közvetítői eljárásra sem akarsz elmenni, esetleg indítványozd, hogy a bíróság döntsön tárgyalás mellőzésével.

Dániel20 # 2015.04.14. 11:04

Sziasztok. Egy Óriási hibát követtem el!
Ezért most egy segítő kézre lenne szükségem kétségbe estem!
2 csomagot adtam fel ( Most jön a lényeg :/ )
Nem tudom bizonyítani mert én hiszékeny legolcsobban adtam fel majd oda ér biztos nem vész el!
Hát elveszett! És az egyik fél így 20 ezer a másik 80 ezer forint károsultja lett!
Feljelentettek amit meg is értek és prbóáltam egyezkedni hogy segítek neki valahogy vissza fizetem részletekbe ( sajnos munak nélküli vagyok jelenleg is )
Rálátásom szerint Nem tudom bizonyítani sajnos hogy feladtam így igy is ugy is én leszek a bün bakk!
ezt beismerem! De nagyon messze laknak és meg uzhatom e a biroságot ha a rendőrségen Valomásomban ( Most hazudni fogok) De beismerem hogy igen szükségem volt a pénzre nagyon meg bántam így meguszhatom a bíroságot és nélkülem is letárgyalják vagy nem?

Szeretném ezeket elkerülni termésetesen meg fogom a károkat téríteni és a postán soha-de soha többet nem adok fel semmit!

Illetve milyen büntetésre számíthatok!?
Büntetlen előéletű vagyok.
Köszönöm Sziasztok!

pappcs # 2015.04.09. 09:14

sanett: Át kell íratni valaki nevére az autót egy adásvételivel és akkor az ő nevére meg lehet kötni fedezetlenségi díj nélkül is a biztosítást...
(célszerűen megbízható családtag vagy jóbarát jöhet számításba)A fedezetlenségi díjat meg polgári perben kell követelni az ügynöktől.

Szilárd21 # 2015.03.30. 18:11

Szép napot!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy nővérem vásárolt interneten, egy használt gyerek pihenőszéket, eddig jó tapasztalatai voltak illetve nem is gondolta volna, hogy a gyerekes anyukák képesek átverésre! Bár nem merem azt írni 100% hogy átverték, de a tények alapján nagyon bűzlik a dolog!

Röviden: előre utalta nővérem a pénzt, a csaj mondta hogy küldi, megrendelte a futárt és szombaton jönnek érte. (amúgy a posta közölte velünk szombaton futár nem vesz át csomagot) Ekkor még oké elhittük, a postát is csak azután kérdeztük meg miután vártunk egy hetet de a csomag sehol! Többször nyomatékosítottuk, hogy küldje el a nyomon-követési számot, de nem tette meg! De állításai alapján ő elküldte, tiszta a lelkiismerete. Ezután kicsit leteremtettük, mert ez nem állapot... a pénz nála, de a termék sehol! Majd mikor már mondtuk, hogy feljelentést teszünk, jöttek a kifogások, bár még akkor is azt mondta, elküldte! MAjd pár napra rá, kiderült hogy még sem küldte el mert hogy a férjétől menekült... és nincs otthon... de hogy 28. szombaton feladja és küldi a szelvényt! Hát ez sem történt meg! Bár a mai levélben közölte, feladta, de persze a nyomon követési szám sehol... és hogy majd holnap ír, mert nincs internet! (bár akkor nem tudom, hogy írt, és ha írt mennyi idő lett volna megírni a számot!) No comment!

Kicsit itt már kamu szagú az egész!

Ilyen esetben mit tanácsolnak?
Feljelentést tehetünk? 7 ezer Ft miatt szóba állnak velünk?

Előre is köszönöm a válaszokat!

effie # 2015.03.30. 15:40

Így már minden világos, nagyon köszönöm a segítséget!

Dr.Attika # 2015.03.30. 15:24

Nincs helye fellebbezésnek, de tárgyalás tartását kérheti az elítélt és ön is többek között 8 napon belül. Ebben az esetben tárgyalást kell tartani. Ha nem kéri senki a tárgyalás tartását, akkor hamarosan kap egy jogerősítési záradékkal ellátott végzést és azzal együtt lehet menni a bíróságra végrehajtási lap kiállítása céljából. Azzal meg a végrehajtóhoz.

effie # 2015.03.30. 15:14

Köszönöm a válaszokat! Az van a papíron, amit kaptam, hogy az" XY Járásbíróság tárgyalás mellőzésével meghozta a következő VÉGZÉST". És akkor utána írják, hogy 11 hónap szabadságvesztés (1 év 6 hónapra felfüggesztve), üzletszerűen elkövetett csalás miatt... Ez akkor már az elsőfokú ítélet nem? És mikor lesz jogerős? Vagy akkor ezzel már kérhetném a végrehajtást?

Dr.Attika # 2015.03.30. 14:40

Vélhetően ez elsőfokú ítélet, tehát még a végrehajthatósággal várni kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.30. 14:36

Írd meg neki, hova fizethet. Ha nem fizet önként, akkor kérhetsz végrehajtást. (Majd ha lesz írásba foglalt, jogerős ítélet a kezedben.)

effie # 2015.03.30. 12:23

Tisztelt Szakértők!

36 sorstársammal együtt károsultja voltam egy internetes csalónak. A minap kaptam kézhez a végzést, miszerint a csalót üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt 11 hónap szabadságvesztésre ítélték (másfél évre felfüggesztve) és kötelezték az okozott kár 15 napon belüli megtérítésére. A kérdésem ehhez kapcsolódik: hogyan kapom vissza a pénzem? Kapott a vádlott adatokat, ahová a pénzt vissza kell juttatnia? Vagy levonják automatikusan a béréből/segélyéből és úgy küldik a károsultaknak? Vagy végrehajtást kell kezdeményeznem? Előre is köszönöm a választ!

sanett # 2015.02.12. 22:20

Köszönöm!

Agent Cooper # 2015.02.12. 21:12

Kedves sanett!

Talán polgári jogi úton érvényesíthető az igény a céggel szemben, amennyiben Ön tudja azt is bizonyítani, hogy menthető okból nem tudta korábban érvényesíteni az igényét, mert ebben az esetben erre az időszakra az elévülés nyugszik. De büntetőjogi következmény már nem lehetséges.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

sanett # 2015.02.09. 20:54

Nem tudom, milyen más út létezik. Tudnál segíteni? Mire gondolsz?

Agent Cooper # 2015.02.09. 20:01

Kedves sanett!

A bűncselekmény elévült, ezért a nyomozóhatóságnak el kell utasítania a feljelentést. Talán más úton kéne elindulni...

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

sanett # 2015.02.09. 17:36

Szerintem normálisan kérdeztem. Biztosan túl nagy dolog lenne normálisan válaszolni.

Amit leírtam, úgy történt. Kötvényünk is van, de az a biztosító szerint adminisztrációs hiba következménye. Szóval MOST derült ki, hogy nincs biztosítás.

"Ítélet kötelez rá, nem?" A flegma válaszokra nincs szükségem és nem mondtam olyat, hogy nem fogom kifizetni.

Tehát a kérdés: van-e rá esély a tények ismeretében, hogy a befizetett pénzt a csaló cégtől visszakapjam? Ennyi idő után a hatóságok fognak-e az üggyel érdemben foglalkozni?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.09. 17:01

Ne már, h még az éves díj mellé kifizetjük a Mabiszt is,
Ítélet kötelez rá, nem?

(Amúgy az ember nem 8 év után szokta észrevenni, hogy nincs biztosítása.)