Bizonyíték megsemmisítése


oriontronic # 2013.03.04. 17:32

Dehát ezen az alapon mindenkinél fennáll az esélye hogy eltüntet további bizonyítékokat, úgyhogy mindenkit le lehet ültetni előzetesbe, nem?

Gondolom ezért van az hogy "a gyakorlatban az előzetes letartóztatás elrendelésére irányuló ügyészi indítványok több mint 90 %-a eredményes"

Nincs erre valami iránymutatás a bírák számára?

Dr.Attika # 2013.03.04. 12:37

Olyat is hallottam, hogy valaki a lopott kézigránátokat a nagyanyja sparheltjében tárolta. Visszaélés robbanóanyaggal bűncselekménye miatt meggyanúsították közveszélyokozás kísérletével is. Mondván, ha a nagyi befűt a tűzhelybe akkor felrobbant volna és közveszély keletkezett volna.

ObudaFan # 2013.03.04. 12:24

Ez mind annak tekinthető, de az előzetes feltétele nem az, hogy ilyet valaki már elkövessen az előzetesre irányuló indítvány elbírálásáig, hanem hogy alaposan feltehető legyen, hogy ilyen fog elkövetni.

oriontronic # 2013.03.02. 13:02

Mi minősülhet tárgyi bizonyíték megsemmisítésének vagy elrejtésének?

Pl.:

  • Igazoltatás előtt valaki eldobja a nála lévő kábítószert
  • Lehúzza a WC-n mielőtt rátörik az ajtót.
  • Előállítják, majd hazaengedik ahol a fel nem talált kábszert megsemmisíti, (és ezt a rendőrség mondjuk kifigyeli, vagy a tudomására jut)

Főleg au előzetes letartóztatás feltételei miatt kérdezem, mert hallottam már olyat hogy az ügyész arra hivatkozott hogy mivel a gyanúsított egy kazánban tárolta a kábszert, ergó meg akarta(?) vagy meg fogja(?) semmisíteni.

Köszönöm a választ előre is.