Egy anya fenyegetése és félelemkeltése


derill # 2004.11.30. 12:45

Azt már tisztáztuk (Big megirta), hogy szerinte feljelentheted. De azt nem fogod tudni megakadályozni, hogy az anyán bosszut álljon, és azt sem, hogy az anya olyan vallomást tegyen, miszerint kapja a tartásdijat.

Az megint egy szempont, hogy a Te gyerekedet is elrabolhatja, és mivel arab származásu, nem tudom melyik arab országgal milyen egyezményünk van, hogyan hoznák vissza, és hogyan lehet ott eltünni. Szerintem nagyon el lehet.

Látom több szem többet lát alapon próbálkozol, de az eredmény akkor is ugyanaz, amit már megirtunk.

Önmagában pedig az, hogy nem fizet tartásdijat, nem fenyegetés, hanem egy kötelezettség teljesitésének az elmulasztása. Ráadásul amig az anya nem tesz lépést azért, hogy megállapitsák, még a tartás elmulasztása sem áll meg büntetőjogilag.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Vanyek # 2004.11.29. 15:19

A kérdés itt tényleg az, hogy mi a tartásdíj fizetés alapja. Önkéntes teljesítés vagy hatósági/bírósági határozat.
Veszélyes fenyegetéssel lehet próbálkozni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy

  1. ha meg is ítélik, a szankció mindig csak pénzbírság
  2. tartani lehet tőle, hogy a nőn fog bosszút állni az eljárás miatt, ezért mielőtt bármit is lépnél egyeztess a volt feleségeddel
julius # 2004.11.29. 14:06

Talán a veszélyes fenyegetés szabálysértése - amely elzárással is fenyegetett - állhat meg, de a leírtakból az tűnik ki, hogy a bizonyítása szinte lehetetlen volna.
Nem hiszem, hogy az állam beleavatkozna a gyerektartás-díj kérdésébe mindaddig, amíg arra kötelező határozat nem születik az anya kérésére. Azt követően, amennyiben a nemfizetés a kötelezettnek feltóható, büntetőeljárás indítható a kötelezettel szemben, azaz a nemfizetés bűncselekményt valósít meg.

benko laszlo # 2004.11.29. 11:11

Sziasztok !

Már korábban próbáltam másképpen feltenni a következő kérdést, de sajnos semmi jogilag eléggé patthelyzetnek nézett ki. Próbálom máshogy megfogni, máshogy megközelíteni a problémát.

Adott egy anya akinek első kapcsolatából született egy gyermeke tőlem, második kapcsolatából pedig a második gyermeke egy másik férfitől. Jelenleg hárman élnek egy lakásban és ami fontos hogy csak az első gyerek apjától kap rendszeres gyerektartást az anya, a másiktól semmit mert…….
megfenyegette a férfi a volt feleségemet. Ugyanis ha ő keresetet nyújtana be a bíróságon, vagy feljelentené a rendőrségen akkor elrabolná a saját gyerekét ráadásul jól megverné az anyjukat.
Ezek után a volt feleségem nem mer semmit csinálni, félelemben él és inkább lemond az őt megillető második gyerektartásról.

Nekem valójában semmi közöm az egészhez, hiszen nem engem fenyegettek meg, de azért érzem magam közvetetten sértve, mert az általam átutalt gyerektartásból csak a felét élvezi a fiam. (Egy háztartásban nevelkedik a fiam és a másik gyerek)

Tehát jogilag amibe belelehet kapaszkodni az a fenyegetés alapos gyanúja!!

Következő kérdéseim vannak:

1.) A gyerektartás nem fizetése tisztán két ember magánügye, vagy az állam beavatkozik a gyerekek érdekében?

2.) Én mint kívülálló feljelenthetem-e a férfit a fenyegetés alapos gyanúja miatt? Tehát nem a gyerektartás elmulasztása miatt, hanem fenyegetés és félelemkeltés miatt! Állítólag a feljelentést bárki tehet, nem szükséges az hozzá hogy a sértett legyen a feljelentő.

3.) Elegendő-e a fenyegetés bizonyításához a hatóságoknak az a tény hogy nem kap gyerektartást a volt feleségem, ugyanis enélkül szinte lehetetlen a bizonyítás?

4.) Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de azért az motoszkál bennem hogy mi van akkor ha úgy gondolta a férfi hogy az én gyerekemet is elrabolja. Ennek nagyon nem örülnék, és ebben az esetben már én is érdekelt lennék a feljelentésben.

Mi az amit tehetek ? A volt feleségem fél, én viszont szeretnék tenni valamit. (Én nem félek!)

Köszönöm a válasz előre is

Benkő Laci


viktor