hamis orvosi igazolás -> közokirat-hamisítás, visszaélés?


drbjozsef # 2024.04.25. 08:40

Aliz38,

Ha a lányod JOGUTÓD, akkor ebben a szóban benne van, hogy nincs mit "megújítani", nem kell semmit újrakötni, átbeszélni - a szerződés vonatkozik a jogutódra is, azért jogutód.

Engem az a része érdekelne, hogy nem voltak jelen a szerződéskor a tanuk valamint apósom,
Nem kellenek jelen legyenek a tanúk, se apósod. Aláírhatja mindenki külön, a tanúk pedig csak az ALÁÍRÁST (és nem magát a szerződést, annak tartalmát) tanúsítják, azt pedig lehet úgy, hogy előttük írja alá valaki, de úgy is, hogy a már odaírt aláírást az aláíró a tanúk előtt a magáénak ismeri el. Lásd : Pp. 325.§
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Nem biztos, hogy szabályos volt a dolog, de ennek ellenkezőjét neked kellene bizonyítanod. Erre az esélyed kb. zérus.

a mérési jegyzeten az anyósom aláírása van
Még mindig nem értem, mi a bajod ezzel, ha élt, és köze volt az ingatlanhoz, naná hogy az ő aláírása van rajta.

valamint az épületfeltüntetési vázrajzot átrajzolták.
Ha úgy érted, hogy ez az új szerződés mellékletként egy új vázrajzot tartalmazott, akkor ez is rendben van. Miért ne változtathatták volna meg a felek? Nem tilos az, közös megegyezéssel. Vagy valaki hiányzik innen?

Aliz38 # 2024.04.25. 08:26

Szerintem azért nem érvényes mert ugyan lányom a jogutód, de a mérési jegyzeten az anyósom aláírása van amit be adtak a bíróságra és a szerződés 2. pontja, hogy: " A jelen megállapodás elválaszthatatlan melléklete az Ingatlant ábrázoló vázrajz...."Ezt nem kellett volna megújítani a lányom nevével? Engem az a része érdekelne, hogy nem voltak jelen a szerződéskor a tanuk valamint apósom, a mérési jegyzeten az anyósom aláírása van valamint az épületfeltüntetési vázrajzot átrajzolták. Mind a három okiratot felhasználták többek között a bíróságon is.

drbjozsef # 2024.04.25. 05:43

A másodfokú bíróság hivatkozik az előző ingatlan megállapodási szerződésre ami 2004-ben lett aláírva amit még anyósom írt alá, de szerintem ez azért nem érvényes mert már a lányom lett a jogutód.

Miért ne lenne érvényes? Élt még anyósod, amikor aláírta? Az ő jogutódja a lányod? Vagy miért nem érvényes szerinted?

Szomorú örökös # 2024.04.25. 04:19

Aliz38

2004-ben irtunk egy ingatlan használati megállapodást férjem, Anyós, Após és én amiben csak a telek használata volt rögzítve, de a kisház használata nem” Lehet ez volt egy elég nagy hiba.

Ez ügyvéd által ellenjegyezve volt és a 4. aláírása is rajta volt. Majd 2016 májusában aláírtunk egy ingatlan használati szerződést férjemmel amit a lányom hozott be a lakásba úgy, hogy sem a tanúk sem a 4-ik ingatlan tulajdonosa nem volt jelen már mint Após. Azzal a céllal hozta be a szerződést, hogy szeretnék a lakrészeket külön választani, megkülönböztetni melyik az A épület és melyik a B
Szerintem - de ez csak laikus vélemény - egy használati megosztás akkor számít csak, ha azt ügyvédi ellenjegyzéssel a földhivatalba is benyújtják és onnan kezdve szerepel a tulajdoni lap mellett, mint fontos okirat. Anélkül gyanús, hogy csak egy darab papír, nem több.

Megvásárláskor csak a 30 m2 kisház állt a telken, majd 2000-ben férjemmel felújítottuk, átépítettük így lett jelenleg 80 m2
Gondolom mindez törvényesen, hivatalosan bejelentve a hatóságnak, engedéllyel történt, ugye?
Mert akkor esetleg azzal bizonyíthatjátok, hogy az mindig is a tiétek volt.
50 négyzetméternyi „bővítést” kétlem, hogy csak úgy, engedély nélkül meg lehet csinálni.

az épületfeltüntetési vázrajz valamint felhasználása okirat hamisításnak minősül?.....Az lenne a kérdésem, hogy milyen jogcímen lehet őket megtámadni: hamis tanúzás, csalás, okirat hamisítás, hamis okirat felhasználása és milyen büntetésre számíthatnak?
Hát mivel ez a vázrajz eleve nincs hivatalosan a nyilvántartásban, így kétlem, hogy okiratnak minősülne.

Aliz38 # 2024.04.24. 23:33

Adott egy osztatlan közös tulajdon amin található egy ikerház és mögötte egy 80 m2 melléképület ( kisház) 1/4 tulajdonrésszel. A kisház a telek végében található amit az ikerház középvonala választ el.
Az első használati megállapodás 2004-ben készült anyós, após, férjem és én közöttem. Ezen csak az ikerház van rajta a kisház nem. A jobboldali ikerház és telek kizárólagos használata az anyós, apósé míg a baloldali ikerház és telek kizárólagos használata a férjemé és enyém.
A szerződéshez tartozik egy mérési jegyzet. Mind a négyen aláírtuk, tanuk jelen voltak, ügyvéd által ellen jegyezve.
A második ingatlan használati szerződés 2016-ban készült, anyós halála után úgy hogy lányom lett a jogutód ugyan azokkal a feltételekkel mint amit fentebb leírtam.. Ekkor nem voltak jelen a tanuk sem após, a tulajdonos társ és nincs ügyvéd által ellen jegyezve. Maradt a 2004-ben anyós által aláírt mérési jegyzet.
A kapcsolatunk megromlott lányommal és apóssal majd pereskedtünk a kisház miatt. Nekik az az álláspontjuk, hogy a kisház kizárólagosan az ő telkükön van.
Az iratbetekintés során találtunk egy épületfeltüntetési vázrajzot amit após és lányom beadott az ügy kapcsán a bíróságra. Ezen a vázrajzon úgy húzták meg a telek határokat, hogy a kisház kizárólagosan az ő telkükre essen. Ez a dokumentum nincs aláírva sem ügyvéd által ellen jegyezve.
Kérdésem az lenne, hogy a 2016-ban kelt használati megállapodás érvényes e valamint az épületfeltüntetési vázrajz valamint felhasználása okirat hamisításnak minősül?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.24. 18:08

Nem értem a problémádat.

Aliz38 # 2024.04.24. 13:21

Szerintem azért nem res iudicata mert nem ebben az ügyben hoztak ítéletet hanem egy ház bővítésében amit mi finanszíroztunk a férjemmel. Ezt a dokumentumot több helyen felhasználták úgy, hogy előnyt szereztek maguknak az ügyben. A Bíró sem említi meg ezt a dokumentumot sehol sem, de mégis befogadta.. A másodfokú bíróság hivatkozik az előző ingatlan megállapodási szerződésre ami 2004-ben lett aláírva amit még anyósom írt alá, de szerintem ez azért nem érvényes mert már a lányom lett a jogutód. 2016-ban újra megkötöttük az ingatlan használati megállapodást akkor már a lányommal, de sem a tanuk sem a 4-ik ingatlan tulajdonos ( após) nem volt jelen. Újabb ingatlan megosztási térkép másolat nem készült, maradt a 2004-es ahol az anyósom aláírása látható majd az épület feltüntetési vázrajzot úgy módosították ( rárajzoltak a földmérő által készített rajzra), hogy a perben lévő ingatlant, kisházat a saját telkükre átrajzolták. Ebben szeretnék segítséget kérni.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.24. 09:13

Res iudicata.

Aliz38 # 2024.04.24. 09:00

Kedves Fórumozók!
Az alábbiakban szeretném kérni a segítségeteket. Egy osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanról lenne szó, 1/4 tulajdonrészben az alábbiak szerint: férjem és én valamint mint jogutód, lányom és férjem nevelő apja. Az ingatlanon van egy ikerház valamint mögötte egy 80m2. kisház. Megvásárláskor csak a 30 m2 kisház állt a telken, majd 2000-ben férjemmel felújítottuk, átépítettük így lett jelenleg 80 m2. 2004-ben irtunk egy ingatlan használati megállapodást férjem, Anyós, Após és én amiben csak a telek használata volt rögzítve, de a kisház használata nem. Ez ügyvéd által ellenjegyezve volt és a 4. aláírása is rajta volt. Majd 2016 májusában aláírtunk egy ingatlan használati szerződést férjemmel amit a lányom hozott be a lakásba úgy, hogy sem a tanúk sem a 4-ik ingatlan tulajdonosa nem volt jelen már mint Após. Azzal a céllal hozta be a szerződést, hogy szeretnék a lakrészeket külön választani, megkülönböztetni melyik az A épület és melyik a B. Majd 2018-ban megromlott a jóviszony egy családi veszekedés miatt közöttünk és lányom valamint Após elhagyták a telket, elköltöztek. Ettől az időponttól kezdve mindenhol feljelentették férjemet, körülbelül 4 bírósági tárgyaláson vagyunk túl amit sorra elvesztettünk. A kérdésem nem erre irányul így bővebben ezekről a dolgokról külön nem írok. A lényeg az, hogy a napokban iratbetekintést kértünk a Főv. Bíróságon és azt tapasztaltuk, hogy az épület feltüntetési vázrajzon a kisházat a saját telkükre átcsatolták, úgy húzták meg a telek vonalakat, hogy ez a kisház teljesen átkerüljön hozzájuk. A használati megállapodás úgy szól, hogy az ikerház hátsó középvonala és a melléképület "kisház" közötti kerítés jobbra a lányom és apósé, balra a miénk. Lányom és após részére 3 m nyúlik át a kisházból,
a mi részünkre 3,85 m. Az ingatlan használati megállapodáson kívül más okiratot nem írtunk alá és nem is volt ellenjegyezve ügyvéd által. Ezt az okiratot minden hivatalban felhasználták, úgy mint jegyző, rendőrség, bíróság. Egy bírósági végzésben kitérnek arra, hogy a kisház használatát az okirat nem érinti. Az lenne a kérdésem, hogy milyen jogcímen lehet őket megtámadni: hamis tanúzás, csalás, okirat hamisítás, hamis okirat felhasználása és milyen büntetésre számíthatnak?
Segítségeteket előre is köszönöm: Alíz

drbjozsef # 2024.03.27. 18:18

Igaz, maga az igazolás nem számít közokiratnak. Akkor 345.§.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.27. 16:47

Miért lenne közokirat egy orvosi igazolás? (Bár a hamis magánokirat felhasználása is bűncselekmény.)

Megjegyzem, kell bizonyos vastagságú arcbőr ahhoz, hogy valaki nyilvános fórumon, pláne a Jogi Fórumon kérjen tanácsot bűncselekmény elkövetéséhez.

Szomorú örökös # 2024.03.27. 16:04

Novara

ha alkalmatlan kapok én meg hamisítok egy alkalmast hogy vizsgázhassak.
Be kerűl egyáltalán valami rendszerbe az orvos döntése,
vagy a lapot amit kapok össze vetik bármivel hogy valós e ami rajta van?

Az Egészségablak nevű applikációban minden bekerül a rendszerbe és ott meg is tudod nézni, hogy mit írtak fel neked, milyen kezelést kaptál. Szóval a helyedben nem hamisítanék, mert mozigépész tanfolyam lesz a vége!

drbjozsef # 2024.03.27. 14:25

Novara,

Az orvosi igazolás hamisítása a Btk. 342.§ szerinti közokirat hamisítás bűntette, alapesetben 3 évig terjedő szabadságvesztéssel.

Hogy az iskolában hogyan ellenőrzik ezt, és hova kerül be, hogyan, hol tartják nyilván azt, azt még akkor se tudhatnánk, ha ismernénk az iskola nevét.

Novara # 2024.03.27. 13:48

Sziasztok.

Olyan gondom lenne, hogy felnőtt képzésen járok suliba. A vizsgához orvosi alkalmassági szükséges, amire elsőre egy ideiglenesen nem alkalmast kaptam. Hamarosan megyek vissza újra orvoshoz. Viszont az időböl lassan ki futok. A kérdés őszintén meg valva, az hogy mi történhet ha alkalmatlan kapok én meg hamisítok egy alkalmast hogy vizsgázhassak. Be kerűl egyáltalán valami rendszerbe az orvos döntése, vagy a lapot amit kapok össze vetik bármivel hogy valós e ami rajta van?

monalisa1 # 2013.05.27. 10:09

A tankötelezettség 16., aki azt már meghaladta és valamely okból nappalira már nem járhat (...), ha "annyira akarja" azt az érettségi bizonyítvánítványt el lehet menni a dolgozók esti középiskolájába, DE tanulni és viselkedni ott is muszáj...

A szülő 18. életévig köteles a gyermekről gondoskodni, azt követően ajtót mutathat az iskolakerülő porontyának...

monalisa1 # 2013.05.27. 09:48

Ha jól emlékszem nem ez az első iskola ahonnan eltanácsolták, ok az mindig van...

wers # 2013.05.27. 08:15

tapasztalat? ezek szerint sorotba gyártod a hamis orvosi igazolásokat?

Poruljárt_Attila # 2013.05.27. 07:27

dehogy! csak a tapasztalat beszél belőlem tudod ...

én csak arra buzdítom, hogy ezt meg kell előzni még gyorsan, mielőtt ők lépnének (ha egyáltalán akarnak)

wers # 2013.05.27. 07:17

némi ösztönzéssel főleg

Nem elég a baja, még vesztegetésre is buzdítod?

Poruljárt_Attila # 2013.05.27. 06:53

jó, hát azért sok mindent vissza lehet csinálni. ha még nincs túlpapírozva a dolog, akkor .... némi ösztönzéssel főleg. az egyik régebbi helyemen olyan masszív alkesz volt az igazgató, hogy egy üveg pálinkával ez simán elsimítható volt.

azért én a "kőkemény" szót nem használnám, középiskolai korosztálynál majdnem mindennaposnak mondanám eme csínytevést. jól néznénk ki ha mindenkit kirúgnának .... (nem tudom, hány % maradna). azért egy "gyakorlottabb középisk. tanár legrosszabb esetben széttépi és kidobja. nem hiszem, hogy itt és ezzel kellene kezdeni a tizenéves kriminalizálását.

Dr.Attika # 2013.05.25. 06:23

Ez kőkemény magánokirat-hamisítás. Nem teheti meg az igazgató, hogy nem tesz feljelentést. Főleg, ha az alapján rúgta ki a kérdezőt.

Poruljárt_Attila # 2013.05.24. 20:10

Bár mivel még nem voltál kihallgatáson, ugye elvileg azt a papírt találhattad is az utcán, és fogalmad se volt róla, mi az ... Megesik ez bárkivel. Egyébként is eléggé hasonlít egy számlára.

Na mindegy, próbáld megelőzni, aztán ha mégse sikerül, az egy következő kör.

Poruljárt_Attila # 2013.05.24. 20:08

Próbálj nagyon gyorsan beszélni az igazgatóval, hogy ne tegyenek feljelentést, tépjék össze az igazolást, kész, nem látták, ennyi volt, mert ha mégis, akkor abból mindenképp egy magánokirat-hamisítás, azaz bíróság lesz :(
Jó, nem kapsz érte semmit kb, na de akkor is hosszú ingyencirkusz ...
Ennek csak most azonnal lehet a legelejét venni.

viki94 # 2013.05.24. 12:22

Kedves Mindenki!
Elég nagy hülyeséget csináltam. A lényeg az,hogy hamis orvosi igazolást adtam le az ofőmnek ami kiderült és már az igazgatónál van az ügy. Azonnali hatályal kirúgtak az iskolából mivel már nem vagyok tanköteles és igazolatlannak minősítették a hiányzásom ami meghaladja a 30 órát. Az igazgató úr azt mondta hogy ennek lesz még folytatása, megkérdezte hogy szeretnék-e mondani erről valamit de nem mondtam neki semmit. Felhívták az orvost akinek a neve az igazoláson szerepelt és megmondta hogy nem ismer és nem vagyok a betege. Arra szeretnék választ kapni, hogy ennek milyen folytatása lehet, mi ennek a következménye. Bíróság? feljelentés mindenképpen? ha igen akkor mit csináljak, fogadjak ügyvédet? Milyen büntetést kaphatok érte?
Válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.11.14. 11:32

Az legfeljebb magánokirat-hamisítás. Meg esetleg (költségvetési) csalás.