kérdés elsőfokon ítélő bírókról


Egyjogász # 2013.07.28. 05:33

A fejpénz ugyanannyi, mint amennyit a Fórum fizet a fake kérdések feltevőinek.

Sőt most hallottam, ha a bíró bizonyítani tudja, hogy nyilvánvalóan ártatlant ítélt el kifejezetten csak szórakozásból, vagy mert otthagyta a felesége és valakin bosszút akart állni, akkor a fejpénz mellé megkapja a "Szemétbíró vagyok" érdemrendet is.

hunfrakk # 2013.07.27. 19:59

Sherlock viccből írta a fejpénzt (BKV).

mvvm # 2013.07.27. 12:26

Egyébként nem tudom, ki találta ki ezt a fejpénz-rendszert, de szerintem ez eleve kizárja a rendszer korrektségét .. kábé olyan, mintha adhatna nekik kenőpénzt a vádlott, csak épp a másik térfél keni őket...

A bkv-bliccelés miatt be lehet fizetni a 16ezret és egyértelmű a "tettes" kiléte, de egy bűnügy pl. megpecsételheti egy ember sorsát és sokszor nem biztos a tettes kiléte.

mvvm # 2013.07.27. 12:17

Na és mennyi lehet kb a fejpénz egy-egy ügyben ?

mvvm # 2013.07.27. 11:37

Aha. Nekem mondjuk egy korrekt bíróm volt egy korábbi ügyemben, vége is lett elsőfokon.

De valahol itt olvastam a jogiforum-on, hogy a karrierjük hosszútávon azon is múlik, hogy mennyire "jók", támadhatatlanok az ítéleteik, nem ? Mármint ha pl. nem tárnak fel egy ügyet rendesen vagy fél-bizonyítékokkal ítélnek el vádlottakat vagy más eljárási hibák vannak és mégse mentenek fel valakit, akkor nem lesz semmi velük, nem koppintanak a fejükre a másodfokról vagy ilyesmi ?
Meg azt is olvastam, hogy perelhetőek is.

Mondjuk ez a váderedményességi mutató elég meredeken soknak tűnik nekem, ebben benne vannak a másodfokú ítéletek is ? Szóval akkor ha vkit elítélnek első- és másodfokon is, akkor kétszer is szerepel a statisztikában ?

Sherlock # 2013.07.27. 11:03

Fejpénzt kapnak az elítélésekért, mint a bkv ellenőrök, ezért érdekeltek benne.

nonem # 2013.07.27. 08:47

jó napot!!! Azt szeretném kérdezni hogy ha valaki bicikli úton elüt 1 gyalogost úgy hogy a biciklis a bűnös mert azon a 2 méteren történik ahol le kellett volna szállnia, és a gyalogos meghal, akkor milyen büntetésre számíthat a biciklis!!

mvvm # 2013.07.27. 08:39

Még egy érdeklődő kérdés ehhez :)
Másodfokon fejére koppintanak az elsőfokú bíróknak,ha pl. nem volt feltárva egy ügy elegendően - pl. nem szereztek be fontos bizonyítékot, vagy nem hallgattak ki egy infóval rendelkező tanút az ügyben...stb. ?

És az ügyek hány százalékában szokás Mo-on fellebbezni másodfokra ?

mvvm # 2013.07.27. 07:38

Nem vagyok "Tomika".
Írtam más be más témájú fórumokba is kíváncsiságból, személyes indíttatás nélkül, erre is való az internet, ha érdekel valakit bármilyen téma .Gondolom, nem vagyok vele teljesen egyedül..

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.27. 07:27

Jaj. Tomika reloaded.

mvvm # 2013.07.27. 06:54

Üdv, nincs konkrét ügyem vagy problémám, csak egy laikus kíváncsiság vezérelte jogi kérdésem lenne :

Az elsőfokon eljáró bíróknak a karrierjük, előmenetelük szempontjából mi a jobb, minél több elmarasztaló ítéletet hozni (ami továbbmehet másodfokra is nyilván) vagy minél több , a feltárt tényállás ismeretén alapuló ítéletet hozni, amit valószínűleg másod-harmadfokon se változtatnának meg ?

Ha jól tudom, Magyarországon igazából semmi nem köti vagy ellenőrzi a bírákat döntéshozatalnál, ez az első opciót erősíti, de olyat is olvastam már, hogy nem tesz jót a karrierjüknek, ha máshogy döntenek másodfokon - mondjuk ha elítélt valakit nem elegendő és biztos bizonyíték ellenére.

A valóság és a gyakorlat érdekelne és nem a "hivatalos" , elméleti verzió.