kamerarendszer képeinek felhasználása


stavross118 # 2013.12.15. 15:55

Sziasztok!

Egy bankautomatával gyűlt meg a bajom. Vagy az volt rossz, vagy én hülye és a pénzt az után adta ki, hogy elléptem tőle(hozzáteszem, valami olyan rendszerüzenetre emlékszem, amiben az állt, hogy a tranzakció nem hajtható végre).
Szóval, a kérdésem az lenne, hogy a bank csak akkor adhatja ki a kamerafelvételt az utánam az automatához lépő személyről, ha valami jogi lépést teszek, igaz? Vagy bűncselekmény gyanúja áll fenn. Nos, vajon bűncselekmény-e például lopás-e ha a mögöttem álló kivezsi a pénzt, amit ott talál?

Köszi!

tollasposta # 2013.12.14. 16:46

Igazán nincs mit. Csak azt írtam, hogy én mit tennék következő lépésként.

bimbus # 2013.12.14. 16:41

Köszönöm.

tollasposta # 2013.12.14. 16:36

T. bimbus!
Ezek tudatában - a helyedben én - írnék neki egy ajánlott levelet, kedves hangnemben megkérdezném tőle
amit alább írtam, s persze még a kamera típusát is.
Megvárnám, válaszol-e és mit.

bimbus # 2013.12.14. 16:28

T. tollasposta!
Szóban elhajtott. A telek mérete kicsi. A kamera a kerítéstől kb. 15 m-re van. Elég rossz minőségű lehet az a kamera, amely ezen túl nem lát élesen.
Én megpróbáltam beazonosítani:
Szines 1.3"-os SONY CCD-s, fix látószögű, infra ledes biztonsági kamera kültéri-beltéri használatra, rejtett kábelvezetésű tartókonzollal.

tollasposta # 2013.12.14. 15:59

T. bimbus!

"Az én udvaromról azonban bele látok a kamera lencséjébe, ergo a kamera is lát engem a saját udvaromon."

Ez nem ilyen egyszerű, ezért egyáltalán nem biztos, hogy így is van, de persze ki sem zárható.

Milyen látószögű az a konkrét kameratípus, milyen a hatótávolsága, a képalkotás minősége, stb.
Ezek ismerete nélkül csak akkor lehet egyértelműen kijelenteni azt, amit Ön írt, ha a kamera egyértelműen kifejezetten az Ön tulajdonára van beállítva, "belőve".
A lencsébe akkor is érezhetjük úgy, hogy "belelátunk", ha meg sem jelenünk az általa alkotott képen, vagy ha igen, akkor csak elhomályosodott foltként, stb.

Ha tényleg Önre van állítva, azt viszont nehéz Önnek bizonyítania.
Mindenesetre azzal kellene kezdeni szerintem, hogy akár szóban, vagy írásban (vagy mindkettő!) megkérdezi a szomszédját, hogy a kamerái képében látható-e az Ön udvara, stb. Esetleg a típusát is, de arra már nem köteles válaszolni, de hátha megteszi, mert miért is ne?

A kapott válasz után már sokkal tájékozottabb lesz.
Akkor is, ha a szomszéd elhajtaná, mert akkor legalább a hozzáállásáról következtethet más dologra is.
Kérdezze meg tőle szóban.
ha vakkant, vagy elhajtja, kérdezze meg levélben.

bimbus # 2013.12.14. 15:07

monalisa1
Köszönöm, utána nézek.

monalisa1 # 2013.12.14. 14:53

Volt már itt a fórumon hasonló panasz. A kamerát úgy kell beállítani, hogy csak és kizárólag a saját bejáratát/ingatlanát pásztázza., ha kell át kell helyezni a kamerát másik falra/oszlopra.
A jogszabályhelyet nem tudom, de van.

bimbus # 2013.12.14. 14:30

A szomszédom új házat épített. Most kamerarendszert szereltetet fel. A telkét zárt, magas kőkerítéssel vette körül. Az én udvaromról azonban bele látok a kamera lencséjébe, ergo a kamera is lát engem a saját udvaromon. Egy másik kamera úgy van elhelyezve, hogy az utcafronton a járdát és a közutat nézi. Így azt is látja, hogy én mikor megyek ki az utcára, ki jön hozzám, stb. Tul azon, hogy ez engem zavar, nem mintha valami tilosat csinálnék, jogszerű ez? Ez nem sért személyiségi jogot? Mit tehetek?

Agent Cooper # 2013.08.09. 08:55

Kedves ronix!

A rendőrség vagy lefoglalja a felvételeket, vagy a Be. 71. § alapján megkereséssel szerzi be. A felvételeket a bíróság bizonyítékként értékelheti.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Véleményem # 2013.08.05. 14:03

ronix

Foglalkoznak vele, segíti az eljárás sikeres befejezését és az esetleges elkövetők felismerését...

Spas12 # 2013.08.05. 12:57

Szerintem fordulj az adatvédelmi hatósághoz állásfoglalásért. Tudtommal ők már többször foglalkoztak a kamerás megfigyelés témájával, annak jogszerűségével, illetve alkalmazhatóságával kapcsolatban.

www.naih.hu

ronix # 2013.08.05. 12:20

Tiszteletem Mindenkinek!

Ha egy magánház udvarának megfigyelésére kamerarendszert használnak és az udvarban történik valamilyen vagyon elleni káresemény (lopás, rongálás, egyéb), akkor a káreseménnyel kapcsolatos esetleges felvételek milyen módon használhatók fel a későbbiekben?

Pl, ha az udvarból valaki idegen éjszaka kivisz valamit, akkor a lopásról (rongálásról) készült esetleges felvételeket a rendőrség figyelembe veszi majd a bejelentést követően?

Hol tudok az ide vágó jogszabályokkal, rendeletekkel kapcsolatban tovább informálódni?

Már olyan magánvéleményt is hallottam, hogy a rendőrség egyáltalán nem foglalkozik az ilyen magán felvételekkel, stb... Azaz hiába rögzít bármit is a kamerarendszer. Ez valóban így van?
Köszönöm, ha tudtok segíteni.