Sokakat érintő probléma. elcsalták a bérem?


Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.06. 08:03

Igényt tartani nem okoz semmi nehézséget. Csak nem valószínű, hogy az az igény kielégítést nyer.

Elvileg lehet próbálni felvetni az ügyvezető, a tag, sőt a tényleges irányító személyes felelősségét, de hogy ez a konkrét esetben mennyire áll meg, azt ennyiből megmondani nem lehet.

elcsabi # 2013.11.05. 21:51

Én mint munkavállaló akkor miként tarthatok igényt teljes kártalanításra?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.05. 21:06

Ha történt bűncselekmény, annak a cég a sértettje.

elcsabi # 2013.11.05. 20:07

Üdv!

Megpróbálom tőmondatokban leírni a tényállást, úgy talán jobban érthető:

Cégforma: Kft (Pécs)
Profil: Szolgáltatás, gyártás
Ügyvezető: Szerb állampolgár (papíron)
céges folyószámla + bankkártya

Tényállás:

  • Támogatott munkabérek elvégzett feladatokért, legyártott termékekért. (pályázaton nyert összeg amelyből a munkavállaló nettó bérének 50-60% támogatják és erre a jogcímre hívható le. Leigazolása bérkartonok alapján.)
  • Feladat teljesítve, pénz a munkabérekre megérkezik, a leigazolás a kifizetésekre megtörténik, azonban a munkavállalók nem kapnak bért. Bérpapír nincs aláírva.
  • A lehívott összeg eltűnik a számláról annak ellenére, hogy a számlán terhelés, incasso nincs. Az ügyvezető nem tartózkodik Magyarországon.
  • A munkavállalók felszólítják a céget és az ügyvezetőt a kifizetésre, majd jogerős közjegyzői fizetési meghagyás után elindítják a felszámolást.
  • Bérgarancia fizet kb 700 000 Forint nettó munkabért, de ezen felül kb 1000 000 Forint követelés még fennáll.
  • Mivel a munkáltató évek óta nem fizet, ezért a munkavállalónak bedőlt a hitele.

Érdekes a dolog, mert nekem ez úgy tűnik laikusként, hogy valaki itt valamilyen vagyon elleni bűncselekményt követett el. Úgy gondolom, hogy hála a schengeni egyezménynek, az bizonyítható, hogy az ügyvezető nem tartózkodott Magyarországon, amikor valaki levette, vagy továbbutalta a munkavállalók bérére lehívott összeget. A valós ügyvezető nem szerepel semmiféle papíron, de egyértelmű a felelőssége, vagyis szerintem bizonyítható.

  • Lehet-e ilyenkor büntető feljelentést tenni?
  • Az eljárás során meg lehet-e állapítani az elkövető (nem a papíron lévő ügyvezető) felelősségét?
  • Amennyiben elmarasztaló ítélet születik, úgy az eltüntetett pénzeken és kamatain kívül a bedőlt hitelekért lehet-e polgári igényt érvényesíteni és erre biztosítékként lakásra valamilyen záradékot helyezni? (ezt úgy értem, hogy a nyomozati, vagy bírósági szakaszban)

Köszönöm!

Elmer Csaba Sándor