Külföldi elévülés


Sherlock # 2016.08.22. 15:41

Az mit számít, hogy szerintünk elévült-e? Szerintem amúgy nem, de én sem értek az olasz joghoz.

acer56 # 2016.08.22. 15:39

Tisztelt mesterek!
Mai napon (2016.08.22) jött Olaszországból egy gyórshajtási bírság.200 Euro.
Gyorshajtási időpont: 2015.06.15.
Kérdezem, Önök szerint elévült már az ügy?

laca75 # 2015.03.13. 05:07

T.Business Law!

Nem akarok én még véletlen sem kint vezetni.Nem volt bírósági ügy.Én most csak attól tartok,hogy ha esetleg egy sima gyalogos igazoltatás során kiderülne,hogy mégsem úgy van ahogy gondoltam,mint pl pénzbüntetést kaptam amiről nem tudok,akkor akár le is ültethetnének.Vagy nem?Azt sem tudom,hogy most kint az ittas vezetés szabálysértés,vagy bűncselekmény!?Válaszát előre is köszönöm.

laca75 # 2015.03.12. 15:53

Tisztelt Fórumozók.

Egy kis segítségre lenne szükségem.2008-ban Németországban elkaptak ittas vezetésért.A jogsim egy hét múlva meg is érkezett Magyarországra,de nem vagyok vele tisztában,hogy 7.év távlatában mi történt,mivel semmi iratot nem kaptam tőlük.A gondom most az,hogy mennék ki dolgozni,de attól tartok,hogy egy ellenőrzés során talán valami problémám adódhat.Azt tudom,hogy soha többé nem vezethetek Németország területén mert ezt ott mondta a tolmács.Aki tudna segíteni ebben a kérdésben annak nagy szépen megköszönném!!!!!!

Üdvözlettel:László

TheLostOne # 2013.11.21. 22:32

Köszönöm a válaszokat.

Valóban kicsit meggondolatlan voltam. Átnéztem alaposan az ügy papírjait és mindenhol szabálysértésnek nevezeik az esetet. Mikor fellebbeztem, akkor ugyan a bíróság idézett be, de aztán végül is ugye elálltam a fellebbezéstől. Szóval lényeg a lényeg, hogy ez akkor tutira szabálysértés volt és mostanra elévült.

Ami kérdés még maradt: az elévüléssel együtt a rendőrségi nyilvántartásból is törlődik az ügyem? Vagy ha "lerádiózzák" a papírjaim, akkor nekik még látszik, hogy volt egy ilyen ügyem?

Nem akarok fölöslegesen izgulni apróságokon, de biztosra szeretnék menni, hogy makulátlan előélettel kezdhetem meg a munkát. Nagyon nem kéne elcsúszni semmin.

Köszönettel,

TLO

wers # 2013.11.15. 13:36

Talán egy német fórumon kapsz rá választ, de amit beidéztél, nem tűnik úgy, hogy rád vonatkozik.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.15. 12:59

Ha a hatóság, vagyis a rendőrség büntetett meg, akkor az szabálysértés.

Nálunk a szabálysértésre ez vonatkozik:

24. § (1)17 Nem lehet végrehajtani a szabálysértési elzárás büntetést, a pénzbírságot, a közérdekű munkát, a meg nem fizetett pénzbírság, illetve helyszíni bírság helyébe lépő szabálysértési elzárást és a nem teljesített közérdekű munka helyébe lépő szabálysértési elzárást, ha az alaphatározat jogerőre emelkedésétől számítva egy év eltelt.
(2) Az elévülési időbe nem számít be a szabálysértési elzárás elhalasztására, illetve a pénzbírság esetében a halasztásra és a részletfizetésre engedélyezett idő.
(3) Az elévülést félbeszakítja a szabálysértési elzárás, a meg nem fizetett pénzbírság végrehajtása iránt tett intézkedés. A félbeszakítás napjával az elévülés határideje újrakezdődik. A határozat jogerőre emelkedésétől számított két év elteltével nincs helye végrehajtásnak.

TheLostOne # 2013.11.13. 18:39

Sziasztok/ Jó napot!

Pár éve volt Németországban egy kis összeakadásom a hatóságokkal. (ittas vezetés) A tényállás gyakorlatilag tisztázhatatlan volt mivel a két rendőr következetesen végig olyan dolgokat állított, amik nem történtek meg. Azonban egy német ügyvéd tanácsára rájuk hagytuk az ügyet (a bíróság úgyis ellenem ítél), és úgy döntöttünk, hogy mivel úgysem gyakran járok Németországba, egyszerűen ne fizessem be a bírságot és kész. Azt ugye egy idő után a fritzeknél is letöltendőre váltják. Na most ennek az elévülése lenne a kérdésem. Németül ennyit találtam a dologról:

"Eine Besonderheit besteht bei Völkermord (§ 220a StGB) und Mord (§ 211 StGB), die beide nicht verjähren können, also zeitlich unbegrenzt der Strafverfolgung unterliegen. Konkret betragen die einzelnen Verjährungsfristen bei der Strafverfolgung 30 Jahre bei Taten, die mit lebenslanger Freiheitsstrafe bedroht sind, 20 Jahre bei Taten, die im Höchstmaß mit Freiheitsstrafen von mehr als zehn Jahren bedroht sind, zehn Jahre bei Taten, die im Höchstmaß mit Freiheitsstrafen von mehr als fünf Jahren bis zu zehn Jahren bedroht sind, fünf Jahre bei Taten, die im Höchstmaß mit Freiheitsstrafen von mehr als einem Jahr (z.B. Raub) bis zu fünf Jahren bedroht sind, drei Jahre bei den übrigen Taten."

Ami ahogy nézem ugyanolyan mint a magyar rendszer. Már csak az a kérdés, hogy 590 eurónyi büntetés, az mennyi letöltendőnek felel meg? Egyáltalán ezt a bűncselekmény elévülése témánál kellene keresni, vagy ez szabálysértés? Arra más rendelkezés vonatkozik?

Hamarosan munkát kapok Németországban és jó lenne tudnom, hogy kimehetek-e anélkül, hogy lecsukjanak. :) Nehezen magyaráznám meg az új munkahelyen... Az elmarasztaló határozat valamikor 2010 szeptember és december között emelkedett jogerőre.

Előre is köszönöm a válaszokat.