Bezártak, jogosan törtem fel a sorompót?


Felhasználóbarát # 2014.04.29. 22:39

Nem tudom, hogy lett e nagyobb kellemetlenség a dologból azóta, de az természet védelmi terület amit tábla is jelez a töltés lábánál:

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Persze ha életetekben először jártatok arra ráadásul a komp felől megközelítve akkor nem tudhattátok, hogy az-e. Ahogyan írták előttem ez még nem ad okot arra, hogy azt feltételezd, hogy oda bármikor bezárhatnak.
Am. nem csak azon az oldalon, de a tápéi oldalon is lezárásra került üzemzáráskor az út utolsó pár száz méteres szakasza. Azért írtam múlt időben, mert a komp közlekedés ott 2013. december 02-án megszűnt, azóta nem is nyitotta senki azokat a korlátokat.
A szegedi oldalon am. valóban magánterület elhatárolására szolgál a sorompó illetve a fenti járón a zöld kapu, viszont a réti oldalon ahogyan írtad csak biztonsági okokból került lezárásra, hogy aki véletlenül arra téved ne hajtson bele a Tiszába, de az egészen a Tiszáig közút.

Én egyet értek a felháborodásoddal, most még ha gyalog be is juttok Marosleléig ott még is mit csináltatok vna? Becsöngettetek vna vhova, hogy engedjenek már be éjszakára aludni, mert rátok zárták a kocsitokat? A helyetekben én simán nem szóltam vna senkinek, sose jött vna rá senki. Viszont így feltételezem, hogy ha a rendőrség másnap kiment a helyszínre akkor Ő nekik még ha a tulajdonossal meg is egyeztek akkor is le kell folytatniuk az eljárást rongálás vétségének ügyében. Az valóban igaz, hogy az üzemeltetőnek ki kellett vna tennie egy figyelmeztetést, hogy a komp utolsó járata után lezárásra kerül a rész, de az esetek 90%-ban még a menetrend se volt kitéve azon az oldalon vagy tévesen volt kiírva. Persze állítólag munka ruhákra se tellett, biztosan ezekre sem.

Mindenesetre örülnék, ha leírnád, lett-e vmi.

guba" # 2013.11.26. 17:58

Amennyiben a károkozás nem érte el az 50 ezer forintot, úgy ez nem rongálás, hanem tulajdon elleni szabálysértés lehetne maximum.
De, ha a jelenlévők egy másképpen el nem hárítható veszélyhelyzetbe kerültek akkor itt még a szabálysértési következményekkel sem kell számolni. Nyilván ez a konkrét helyzet ismeretében dönthető el. Mivel a kár jelentéktelen, ez egy vihar a biliben.

monalisa1 # 2013.11.26. 16:08

Autós ember ősz/tél idején nem indul el erős kézilámpa és 2-3 meleg takaró nélkül, mert útközben bármi is adódhat.

_andrás_ # 2013.11.26. 13:43

bermuda háromszög:

Nem tűnt fel a sorompó két lába, bár tényleg ott volt.

A geoláda lapján 174 hozzászólás van a megtalálás bejelentéséről (log), szóval elég látogatott láda, de senki nem említi a sorompót!

Gyanítom, hogy mostanának kezdték csak el zárogatni és mi voltunk az első áldozatok. :(

_andrás_ # 2013.11.26. 13:10

Immaculata:

Süt a rosszindulat és az értetlenség a hozzászólásodból.

Gondolom nem ismered a geoládázás játékot, nem fogom itt neked elmagyarázni, mert nem erről szól a topik. Munkaidő után kiugrottunk egy újabb ládát "begyűjteni" és szívni egy kis friss levegőt, még pont belefért sötétedésig. Mit kell ezen lovagolni? Nem ez a téma, meg a te egyéni kirándulási szokásaid.

Számtalanszor leírtam, de ezek szerint nem értetted meg még mindig: nem azt vártam volna el, hogy nyitva hagyják a sorompót vagy megvárjanak, hanem hogy tájékoztassanak a 16:00-s lezárásról! Mégegyszer nem fogom leírni.

Mellesleg megbízható forrásból megtudtam, hogy nagyon sokáig, éveken keresztül soha nem zárták be azt a sorompót éjszakára sem, csak ott rozsdásodott. Mostanában kezdhették csak el lezárogatni éjjelre. Anélkül, hogy kitettek volna bármi figyelmeztetést.

PGabe # 2013.11.26. 13:00

András, egyébként (közben jelent meg az írásod), igen, jogos volt, hogy bezárta a sorompót (pl. honnan kellett volna neki tudni, hogy visszajöttök a kocsiért, ha igen, akkor még aznap, vagy egy hét múlva, stb...). Sőt, az is jogos lenne, ha a rongálást kifizettetné.
Az előzőekben leírtak miatt azért ezt nem tartom valószínűnek, feltéve, hogy a kompot üzemeltető zárta le egyáltalán a sorompót.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.26. 12:55

Szóval azt a 2-3 km-es utat sötétedésig tettétek meg.

háháhá bruhhahah

Egyébként vonattal, kis vonattal és volánbusszal megyek kirándulni. A kirándulás nálam 15-20 km-t jelent. Ekkora távot oda-visszautazással együtt reggel 9.00-től este 18.00-ig be is fejezem.

Értem, tehát te inkább elvártad volna, hogy a kompos veszélyhelyzetet idézve elő nyitva hagyja a sorompót, csakhogy ti simán kijussatok a bezárás után órákkal később.
3 km-t hegymenetnek 50 perc alatt lehet megtenni.

PGabe # 2013.11.26. 12:49

Vigasztaljon, ha a kompot üzemeltető zárta le a sorompót, akkor ő nemigen fog követelni rajtad semmit, mert már kiírták a közbeszerzési eljárást üzemeltetőváltás miatt. Szóval ha akarod, december 16-ig te is jelentkezhetsz és úgy nyitod-zárod a sorompót, ahogy akarod :). Persze, ha nem a komposok csinálták, akkor még mindig jelentkezhetnek nálad a rongálás miatt :).

_andrás_ # 2013.11.26. 12:44

wers:
Örülök, hogy valaki végre megért.
Korábban írtam, hogy a tulajjal beszéltünk, közöltük vele mit tettünk és tudja az elérhetőségünket.

De azt nem érzem korrektnek, hogy én felajánljak bármit is, mikor még ők tartották fogva a kocsimat minden figyelmeztetés nélkül...

Immaculata:

Kérlek ne személyeskedj, én sem tettem.
Ha tényleg tapasztalt kiránduló vagy, akkor engedd meg, hogy megkérdezzem, hogy ha kinézel egy 2-3 km-es turistautat ami 30..40 km-re a városodtól kezdődik, akkor gyalog közelíted meg több mint 70 km-t gyalogolva oda-vissza? Lássuk be valahogy el kell jutni oda is.

Egyértelmű, hogy nem a komp személyzetének kell gondoskodni a megfelelő figyelmeztető táblák kihelyezéséről, ezt sehol nem írtam. Az üzemeltető kft-nek kellett volna arról gondoskodni.

Honnan tudod, hogy magánterült volt, utánanéztél valahol? Mert számomra nem egyértelmű a dolog.
A sorompó nem a betolakodók ellen védte a magánterületet, ezt azért tisztázzuk mindenképp! Egy kb. 100 m-es műút volt ott ami a Tiszába vezet, semmi egyéb épület, stb. nem volt ott amit védemi kellene.
A sorompónak egy szerepe lehet, hogy éjjel a sötét kivílágítatlan parton megállítsa az autókat és a részeg kerékpárosokat, nehogy a Tiszába hajtsanak. Szóval itt nem áll meg a magántulajdon védelme érvelés.

És nem azt kérdezem tőletek, hogy miért nem tettek ki tájékoztatást. Hanem azt, hogy jogos volt-e, hogy bezárták a járművemet téjékoztatás nélkül.

wers # 2013.11.26. 12:22

Imma, ne ostorozd már szegényt, nekem sem esett volna kól, ha be azaz ki kellett volna törnöm magánterületről

Adrás! Eredeti kérédsed az volt, lehet-e bajod abból, hogy megrongáltad a sorompót, megkaptad a választ, hogy igen, romgáltál.
Írj egy udvarias lelet a tulajdonosnak, írd le mi történt veled, ajánld fel, hogy megjavíttatod, vagy megtéríted a javítást. Majd hívd fel a figyelmüket a hiányzó táblára, jelzésre, és inforálásra, hogy 16.00-kor bezárják a területet.

Egyébként megjegyzem, hogy ha kint is van a tábla, hogy természetvédelmi terület, számomra ez nem jelentette volna, hogy 16.00-kor ide bezárnak.

gerbera317 # 2013.11.26. 12:22

András, nem értelek. Kijutottál, károd nem keletkezett, a randidat nem késted le, a söröd nem melegedett meg, Isten pedig mindent megbocsát (persze, csak kérelemre). Mi a problémád?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.26. 12:08

Csak én derülök ilyen jókat rajta?

Te valami koca kiránduló lehetsz, hogy kocsival jársz kirándulni.

De tájékoztatás hiányában csak az történt, hogy a szabályosan leparkolt autómat bezárták és ez mélységesen felháborít. Ezt tényleg megengedik a hatályos törvények, hogy ezt megtegyék?

Ezen röhögök. Talán még sohasem dolgoztál életedben, és soha semmiért sem kellett felelősséget vállalnod. :)

A komposnak van egy munkaköri leírása, hogyan kell ellátnia a feladatát, mi a teendője, ha végez a munkájával. Természetesen lezárja a területet. Ez az ő kötelessége és felelőssége.
Ha magánterületről van szó, - márpedig arról, különben birtokháborítást követett volna el a sorompó felállítója, - olyan eszközt vet be a tulajdonosa a betolakodókkal szemben, amilyet akar.

Egyedül azt kérdezheted meg, hogy miért nincs rendesen kitáblázva, de azt sem Tőlünk.

_andrás_ # 2013.11.26. 11:44

Ismerem jól a kék tojás alakú táblát. Ott nem volt ilyen, a közelben sem, egészen biztos, hogy nem hajtottunk el ilyen tábla mellett. Ha lett volna, akkor egyértelmű a helyzet és elismerem hogy mi hibáztunk.

A Tisza felöl lehajtva a kompról szintén nem jöttünk el semmilyen sorompó mellett, még a sorompó előtt leparkoltam ott, ahol semmi nem tiltotta a várakozást. Illetve a sorompó nyitott állapotban az úttal párhuzamosan a susnyásba lehetett leeresztve és hármunk közül senki nem vette észre, hogy ott van, csak amikor visszaérve az autóhoz már zárva találtuk.

Teljesen félreértetek, én nem vártam volna el, hogy egész éjjel ott szobrozzon a kompos. Én azt vártam volna el, hogy bármilyen jelzéssel, táblával tájékoztassanak, hogy 16:00-kor (vagy az utolsó komp után) a sorompó zárásra kerül és aki bent van bent ragad. Semmilyen erre utalsó (pl. magánterület, természetvédelmi terület) információ nem volt kirakva, az autóhoz visszaérkezve utólag körbenézve az útszakaszt semmi ilyen jelzést nem találtunk.

Ha lett volna ilyen tájékoztatás, akkor tényleg mi hibáztunk és vállaljuk a következményeket. De tájékoztatás hiányában csak az történt, hogy a szabályosan leparkolt autómat bezárták és ez mélységesen felháborít. Ezt tényleg megengedik a hatályos törvények, hogy ezt megtegyék?

pazs # 2013.11.26. 10:28

Immaculata: célfotó!

pazs # 2013.11.26. 10:27

Kedves András, nagyon kezded magad felhergelni. Szerintem ahogy ti nem vettétek észre korábban a sorompót, mert nem néztetek körül (nem azt mondom, hogy kellett volna), úgy a sorompó lezárója sem vette észre az autótokat - amúgy ha észreveszi, akkor szerinted mit kellett volna tennie? Várjon meg titeket az egyre lehűlő időben? Lehet, hogy ő sem volt úgy öltözve :)

Nem kötelező minden magánterületet jelezni, hiszen amúgy az erdő is lehet az, például.

Bolhából csinálsz elefántot.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.26. 10:26

Igen, mi rongáltunk, de nekünk meg kb. egy óránk ráment a kínlódásra a sötétben, mire azt a zárat szét tudtuk verni, hogy kiszabaduljunk. Azt ki téríti meg nekünk? Rendkívül igazságtalannak és felháborítónak érzem a történteket!

háháháhá, mondhatnám bruhhhahahaa

Magam is aktív kiránduló vagyok. Van egy tojás alakú tábla, ami jelzi, hogy természetvédelmi területen vagy, és hogy melyik erdőgazdaságé a terület.
Áthajtottatok a nyitott sorompón, ki volt írva, hogy a komp meddig üzemel.

Szóval azt hiszed, hogy az erdő érted van. Bele sem gondolsz, hogy mennyibe kerül a fenntartása, védelme. Elvárod, hogy a kompos, aki még a hétvégén is gályázik, felelőtlen emberek miatt éjszakába nyúlóan szobrozzon, várva, hogy mikor érkeztek vissza. Igazságtalanságról és felháborító eljárásról beszélsz. Szerintem meg vegyél vissza.

_andrás_ # 2013.11.26. 10:07

Immaculata:

Neked is köszönöm a választ!

Lenne pár kérdésem:

Magánterületen voltatok, ha nem a kompé volt a terület, akkor az erdőgazdaságé.
Igen, joga volt lezárni a saját területét.

Nem vagyok benne biztos, hogy magánterület volt, mert erre semmilyen jelzés nem hívta fel a figyelmet. Én a Tápéról a Maroslele felé vezető közút szélén parkoltam le a járművemet szabályosan.

Ha tényleg magánterület volt, nem kötelesek azt jelezni? Vagy akkor ha jól értem bárhol, bármilyen közút mellett ha szabályosan leparkolom a járművemet, akkor előfordulhat hogy az egy magánterület, és a tulajnak joga van bezárni az autómat? Vagyis soha, sehol nem lehetek biztos benne, hogy ha visszaérek a kocsihoz az nem lesz-e bezárva?

És ez ellen hogy védekezhet a jogkövető állampolgár? Minden parkolás előtt hivjam fel pl. a földhivatalt, hogy az adott GPS koordináta szerinti terület magánterület-e és otthagyhatom-e a kocsimat? Vagy van más életszerű megoldás?

:) Nincs ilyen kötelezettségetek. Hívhattatok volna egy másik autót, vagy mehettetek volna gyalog.

Ha taxit hívunk, kb. 70 km-es kerülővel Szegedről több tízezer forintos költségünk lett volna! Mint írtam, vaksötét volt már, nem volt nálunk lámpa, a hőmérséklet 5 fokra hűlt le és mi a 12 fokos nappali időhöz voltunk öltözve, szóval igen kockázatos lett volna elindulni gyalog a több tíz kilométeres távra. Meg minek is gyalogoljak, ki kényszeríthet ilyesmire és milyen jogi alapon, amikor ott a saját tulajdonú gépjárművem, ami szabályos helyen várakozik??? Ez egyszerűen nonszensz lenne!

Rongálás”.

Igen, mi rongáltunk, de nekünk meg kb. egy óránk ráment a kínlódásra a sötétben, mire azt a zárat szét tudtuk verni, hogy kiszabaduljunk. Azt ki téríti meg nekünk? Rendkívül igazságtalannak és felháborítónak érzem a történteket!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.26. 09:57

Kicsit nehéz a felfogásod!

Tök mindegy, hogy magánterületen szabályosan, vagy keresztben parkolsz, ha a területet 18.00-órakor bezárják, addigra el kell hagynotok.

_andrás_ # 2013.11.26. 09:45

Köszönöm a válaszokat!

monalisa1:
Igen, még aznap, visszaút közben felhívtuk a rendőrséget, és közöltük velük, hogy mi történt.
Rajtuk keresztül kapcsolatba lépett velünk a kompüzemeltető tulajdonosa, akit szintén tájékoztattunk a történtekről. Azóta más fejlemény nincs az ügyben.

Én továbbra is kíváncsi vagyok a dolog jogi háttérére, jogosan meglehet-e ilyet csinálni bármelyik szabályosan parkoló gépjárművel, és hogy ilyenkor van-e jogom kitörni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.26. 09:16

Kérdésem az lenne, hogy van-e a kompüzemeltetőnek joga három embert és a igen feltűnően az út szélén várakozó járművüket éjszakára bezárni a területre mindenféle figyelmeztetés, jelzés nélkül?

Magánterületen voltatok, ha nem a kompé volt a terület, akkor az erdőgazdaságé.
Igen, joga volt lezárni a saját területét.

És ha ezt megteszi, akkor nekünk jogunk van-e "kitörni" a területről,
Nincs.

vagy kötelesek lettünk volna ott éjszakázni a hidegben amíg reggel kinyitnak?

:) Nincs ilyen kötelezettségetek. Hívhattatok volna egy másik autót, vagy mehettetek volna gyalog.

Így hogy "kitörtünk", a sorompó zárjának minimális rongálásával, lehet-e a dolgonak ránk nézve bármilyen jogi vonzata?

Rongálás.

monalisa1 # 2013.11.25. 21:46

A kompossal azóta tudtál-e beszélni, a "lakatnyítást" elmondani. Annál is inkább mert mivel nincs kint semmiféle tábla, más is járhat hasonlóan.

A rendőrségi ügyelet sok mindenben tud segíteni, eseti problémára megoldást találni.

_andrás_ # 2013.11.25. 19:53

Reménykedhetek, hogy kapok választ valakitől?

Vagy túl bonyolult ügyben kérdeztem?

_andrás_ # 2013.11.22. 19:47

Üdvözletem!

Segítséget kérnék egy kellemetlen esettel kapcsolatban, kíváncsi vagyok, hogy lehet-e büntetőjogi vagy egyéb következménye a tettünknek.

Egy háromfős baráti társaság vagyunk és rendszeresen hódolunk hobbinknak, a geocachingnek, ami röviden azt takarja, hogy a mások által elrejtett "ládákat" kell felkeresni természetjárás, túrázás közben. Legutóbb a Tisza és Maros folyók deltájánál elrejtett ládát kutattuk fel. A nevezett helyszínt Szegedről a tápéi komppal közelítettük meg Szeged felől. A komp megállójánál, a Tisza partjától kb. 100 m-re kezdődött a hivatalos turistaösvény, ami csak gyalog járható és a folyók deltájához vezet. Ez a turistaút fel van tüntetve a hivatalos turistatérképeken, illetve végig meg van jelölve fehér-sárga jelzésekkel. Az útvonal kezdeténél a betonút szélén feltűnően kitaposott autós várakozóhely látszik, mindenféle tiltó vagy egyéb jelzés nélkül, ide parkoltuk le az autónkat és gyalog indultunk túrázni.

Visszatérés után keserű meglepetés várt. Sajnos lekéstük az utolsó kompot vissza Szeged felé, amire fel is voltunk készülve, így Hódmezővásárhely felé kerülve terveztük a visszautat. Csakhogy a parkoló autónktól feljebb kb. 50 méterre egy korábban nem látott sorompó került lezárásra, teljesen elzárva az utat, kikerülésére nem volt lehetőség. Mögöttünk a Tisza volt, előttünk a lezárt sorompó.

Átnéztük az összes kihelyezett táblát és feliratot. Az adott helyen a parkolást semmilyen tábla vagy felirat nem tiltotta, illetve semmilyen tájékoztatás nem volt kihelyezve a sorompó 16:00-s zárására vonatkozólag. Mivel elérhetőség sem volt kint, így a tudakozótól megkérdeztem a komp üzemeltetőjének a telefonszámát, ezt a számot viszont sokszori próbálkozás után sem vették fel. Időközben ránksötétedett és igen hűvösre fordult a hőmérséklet. A semmi közepén voltunk bezárva, a legközelebbi lakott település Maroslele volt, kb. 12 km távolságra, ahova kivilágítatlan országút vezet, nálunk sem élelem, sem víz, sem lámpa nem volt.
Ekkor betelt a pohár, elővettük az autóban található szerszámokat és elkeztük feszegetni a lakatot. A lakatot nem sikerült eltörni, de a lakat által rögzített régi, rozsdaette vaslemez a lakat hosszas csavargatása után engedett és a külső széle felé berepedt, így végül ki tudtuk nyitni a sorompót és szabadok voltunk!

A sorompót visszazártuk távozásunk előtt és próbáltuk uyganúgy visszaállítani a lakatot, hogy az esetlegesen arra járóknak zárva tűnjön. De reggel a kompüzemeltető nyilván észreveszi majd a rongálást. A berepedt vaslemez egy pöttyintésnyi hegesztéssel másodpercek alatt megjavítható.

Kérdésem az lenne, hogy van-e a kompüzemeltetőnek joga három embert és a igen feltűnően az út szélén várakozó járművüket éjszakára bezárni a területre mindenféle figyelmeztetés, jelzés nélkül? És ha ezt megteszi, akkor nekünk jogunk van-e "kitörni" a területről, vagy kötelesek lettünk volna ott éjszakázni a hidegben amíg reggel kinyitnak? Így hogy "kitörtünk", a sorompó zárjának minimális rongálásával, lehet-e a dolgonak ránk nézve bármilyen jogi vonzata?

Hálásan köszönöm a segítséget!
András