fiatalkorú bűnelkövető


ObudaFan # 2014.07.03. 10:33

Lehet. Személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetőjének kényszergyógykezelését kell elrendelni, ha elmeműködésének kóros állapota miatt nem büntethető, és tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt fog elkövetni, feltéve, hogy büntethetősége esetén egyévi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni.

Időbeli korlát jelenleg nincs, a kényszergyógykezelést meg kell szüntetni, ha szükségessége már nem áll fenn.

Sándor69 # 2014.07.03. 08:25

Fiatalkorúakat lehet-e pszihiátriai kezelésre ítélni? Mennyi lehet a maximum idő? Milyen okból dönthet a bíróság fiatalkorúak esetében emellett az intézkedés mellett?

ObudaFan # 2014.06.29. 11:43

Kerítés

200. § (1) Aki haszonszerzés céljából valakit szexuális cselekmény végzésére másnak megszerez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Kerítést követ el, és az (1) bekezdés szerint büntetendő az is, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt prostitúcióra felajánl vagy felhív.

(3) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a kerítés üzletszerű.

(4) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott kerítést

  1. tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére,
  2. az elkövető hozzátartozója, nevelése, felügyelete vagy gondozása alatt álló sérelmére, vagy a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve,
  3. megtévesztéssel, erőszakkal vagy fenyegetéssel

követik el.

(5) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a (4) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott kerítés a c) pont szerint is minősül.

(6) Aki üzletszerű kerítés elkövetésében megállapodik, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Prostitúció elősegítése

201. § (1) Aki

  1. mást prostitúcióra rábír,
  2. épületet vagy egyéb helyet prostitúció céljára másnak a rendelkezésére bocsát,
  3. tizennyolcadik életévét be nem töltött személy prostitúciójához segítséget nyújt,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt bír rá prostitúcióra.

(3) Aki bordélyházat tart fenn, vezet, vagy annak működéséhez anyagi eszközöket szolgáltat, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kitartottság

202. § Aki prostitúciót folytató személlyel egészben vagy részben kitartatja magát, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Gyermekprostitúció kihasználása

203. § (1)29 Aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személy prostitúciójából haszonszerzésre törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel való szexuális cselekményért ellenszolgáltatást nyújt.

(3)30 Aki részben vagy egészben tizennyolcadik életévét be nem töltött, prostitúciót folytató személlyel tartatja ki magát, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(4) Aki olyan bordélyházat tart fenn, vezet, vagy olyan bordélyház működéséhez szolgáltat anyagi eszközöket, amelyben tizennyolcadik életévét be nem töltött személy folytat prostitúciót, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

FMiklós86 # 2014.06.29. 10:14

nézzétek meg a műsor ismétlését ;)
Tisztelt Kelvin!

Én a napokban láttam másodszor ennek a műsorsorozatnak ezen epizódját. Az epizód legvégén bukik le teljes egészben ezzel a cselekedetével a srác. Csak annyi megjegyzéssel egészíti ki a műsor narrátora a látottakat, hogy ezzel ténylegesen bűncselekményt követ el. Rendőrségi és ügyvédi kiegészítés az idő szűke miatt már nem hangzik el.

Maga a lebukás is úgy kezdődik, hogy gyors ütemben növekedik meg a fiú plusz pénze ami már a tanároknak és a szülőknek is feltűnik. Egyre drágább holmikat vásárol ami előtt mindenki értetlenül áll. a szülők először a sráctól akarják megtudni, hogy honnan vannak a sok új és drága holmi, de persze nem mondja el. A második lépés, hogy a barátaitól kérdezősködnek a szülők, aztán meg a tanárával beszélnek. Természetesen mindenkinek feltűnik a változás, de az okát senki nem tudja. Ezek után határozzák el a szülők, hogy követni fogják az egyik este a srácot és így szereznek végleges tudomást arról, hogy miből van a gyereknek pénze.

Mivel azt tudják, hogy ez bűncselekménynek számít (mert már hallottak róla), így az apa úgy dönt, hogy jelzi a rendőrségnek a látottakat.

A műsorsorozat ezen epizódjának lényegében azzal lesz vége, hogy a fiút a helyszínen előállítják.

Mivel ez a cselekmény ténylegesen bűncselekménynek számít - Milyen büntetésre számíthat ez a fiatalkorú? Megúszhatja-e felfüggesztettel?

Remélem tudnak ilyen esetben kiszabható büntetés mértékéről is tájékoztatást adni.

TMiklós86

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.06.28. 18:46

nézzétek meg a műsor ismétlését ;)

FMiklós86 # 2014.06.28. 18:22

Néhány napja láttam egy jogi jellegű TV adásban, hogy egy 16-17 év körüli (fiatalkorú) fiú lányokat futtatott. Sajnos a műsor legvégét egyéb okok miatt nem tudtam megnézni. (Kb. az utolsó 10 percet nem láttam.)

Én láttam a műsor utolsó 10 percét, melyben kiderült, hogy ez a cselekmény bűncselekménynek számít. Az viszont nem, hogy valóban mire számíthat 'lebukás' esetén egy 17 éves fiatalkorú.

Ezzel a cselekményével mely rendelkezéseket szegi meg az illető fiatalkorú személy? Milyen büntetésre számíthat? Megúszhatja-e felfüggesztettel?

Zorán194401 # 2014.06.27. 12:25

Jó napot kívánok!

Néhány napja láttam egy jogi jellegű TV adásban, hogy egy 16-17 év körüli (fiatalkorú) fiú lányokat futtatott. Sajnos a műsor legvégét egyéb okok miatt nem tudtam megnézni. (Kb. az utolsó 10 percet nem láttam.)

Jól tudom-e, hogy ez bűncselekmény? Amennyiben igen. Ezért a cselekményéért mennyit kaphatna a fiatalkorú? Egy ilyen cselekmény esetén megúszhatná felfüggesztettel is?

Mr.Benedek # 2014.06.10. 17:34

A kérdésem egy közeli rokonommal kapcsolatos. A 16 éves unokaöcsém, még tavaly június 5-én bukott le, hogy kábítószert árul(t) az iskola udvarán illetve az intézmény közelébe. A feljelentést az egyik szemtanú tette. (Ő nem vett sosem belőle.) A feljenetés nyomán a rendőrség kihallgatásra előállították. A kihallgatásán elismerte a drogárúsítását. A drogárúsításon túl a vallomásában elmondta, hogy az egyik vásárlójától -a számára árult drog előre egyeztetett árán felül- rendszeresen pénzt követelt. (Többször fenyegetéssel. De tevőlegességig nem "ment" el.) A kihallgatása után a rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatását. Az előzetesét jún. 7-én el rendelte az illetékes biróság. Az előzetes letartóztatását később (nov. 8.) az illetékes bíróság házi őrizetre módosított. A vádemelésre még dec. 17-én sor került.

A vád szerint: 5 rb. folytatólagosan elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette; 1 rb. kábítószerrel visszaélés vétsége; 1 rb. folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette.

Tárgyalássorozat már elkezdődőtt viszont I. fokú ítélet még nincs.

Mikorra várható Ön(ök) szerint I. fokú ítélet? Milyen ítéletre számíthat? Megúszhatja-e felfüggesztettel?

ObudaFan # 2014.02.02. 10:37

Ha a feltételes szabadság nincs kizárva és nem visszaesők, akkor valószínűleg a büntetés 2/3ának a letöltése után számíthatnak kedvezményre, mert valószínűleg az új törvényt kell majd alkalmazni.

Sherlock # 2014.02.02. 10:01

Szóval belekeveredtél... Remek.

Ezek közül egyiket sem lehet megválaszolni így neten keresztül, az iratok ismerete nélkül.

Tippre neked felfüggesztett, a többi jómadárnak letöltendő.

Gabi96 # 2014.02.01. 11:37

Én egy olyan fiatalkorú vagyok, aki júniusban lesz 18 éves. Tavaly márciusban belekeveredtem egy igen összetett csoportos bűncselekménybe. (Azaz a bűncselekmény elkövetésekor még 16 éves voltam.)

A csoportban rajtam kívül egy 16 éves, két 17 éves és egy alig 18 éves személy vett részt.

A négy "barátom" sajnos betörést követett el, amelynél bár a helyszínen voltam, de abban tevékenységgel nem vettem részt. Ezek mellett elkövettek két súlyos testi sértést, rablást.

Engem kábítószerrel visszaélés bűntettével valamint bűnsegédként dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével gyanúsítottak meg.
A kihallgatásom után elengedtek
, mert közben megerősítést nyert, hogy a betörés helyszínén ugyan ott voltam, de abban részt nem vettem. Engem a sértettek közül az egyik ugyan látott, de kizárólag a házon kívül.

A négy másik elkövető azóta is előzetes letartóztatásba vannak. Ellenük akkor 1 rb. csoportosan idős ember sérelmére elkövetett életveszélyt okozó súlyos testi sértés, 1 rb. csoportosan idős ember sérelmére elkövetett nyolc napon túl gyógyuló súlyos testi bűntette, 1 rb. csoportosan társtettesként elkövetett rablás bűntette és kábítószerrel visszaélés bűntette miatt indult eljárás. A vádemelésre tavaly novemberben került sor.

Mind a négyüknél találtak kábítószert valamint a gyorsteszt kábítószer fogyasztását mutatta ki. A kihallgatásukon a 16 éves és az egyik 17 éves elismerte, hogy rajtam kívül másoknak is adtak el kábítószert. (De nevesíteni senkit sem nevesítettek.)

Én szabadlábon védekezhetek míg a többiek előzetes letartóztatásban vannak.

  1. Én számíthatok-e enyhébb büntetésre? (pl. felfüggesztettre.)
  2. Mire számíthat a másik három fiatalkorú?
  3. Mire számíthat az egyetlen felnőtt korú?
  4. A Számíthat-e a négy vádlott bármelyike felfüggesztett büntetésre?
  5. Kaphatnak-e bármilyen más jellegű kedvezményt?(feltételes szabadlábra helyezés)
  6. Amennyiben igen. A büntetés hányadrészét kell letölteniük? (felét; 2/3-át; 3/4-ét; 4/5-ét)

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!