Kiadatás


Öreg Tölgy # 2017.05.06. 09:52

Igen,, akármilyen furcsa, de Dél-Afrika is részesen az európai kiadatási egyezménynek, amit az 1994. évi XVIII. törvénnyel hirdettek ki Magyarországon.

mekxa # 2017.05.06. 07:40

Üdv.
Érdeklődnék, hogy Magyarországnak + Szlovákiának van e kiadatási egyezménye Dél-Afrikai köztársasággal / Johannesburg/? bűnüggyel kapcsolatban.

folyami géb # 2015.11.09. 19:20

nincs semmiféle 65.§. Az általam beidézett törvényhely a magyar jog alapján teszi egyértelművé mindenfajta külföldi fogvatartás beszámításának kötelezettségét, ez nem is kérdéses a bírói gyakorlatban.

Dr.Attika # 2015.11.09. 17:42

Nem kell nagyon jogszabályi-helyet keresni. Olvassa el kérem az ajánlás G) pontját.

"G. Előzetes fogva tartásban töltött idő

Legyen elv, hogy a tárgyalásig vagy a fellebbezés elbírálásáig fogva tartásban töltött időt a büntetésbe be kell számítani. Egységes szemléletnek kell érvényesülnie a külföldön fogva tartásban töltött időt illetően."

http://lb.hu/…ontetusegere

kimiszandy # 2015.11.09. 17:33

Tényleg ötletem sincs, hol találhatom azt, amire gondolt.

Nem ismerem a teljes történetet, de kint is folyamatban volt büntetőeljárás, azt nem tudom, hogy előzetesben töltött idő vagy esetleg már jogerős ítélet letöltése során börtönmunkában is részt vett, és mikor a kiadatása volt, ő beleegyezett a kiadatásába azzal, hogy a specialitás elvéről nem mond le!

Most itthon büntetését tölti, de a kint eltöltött időt nem számították be, és ezért keressük azt a jogszabályhelyet. Nem tudja konkrétan, anno még a külföldi eljárás alatt jutott tudomására, de pontosan nem emlékszik a jogszabályra. De elviekben EU-s. Ezért is nézegettem főleg az Egyezményeket, de már úgy is kerestem, hogy 65-ös számú irányelv, aztán hogy melyik év, majd kiderült - gondoltam, de így sem leltem rá.

Egyébként a börtönmunkához kapcsolódóan is lenne egy kérdésem: a munkájáért járó fizetését hogyan kaphatja meg? Ügyvédnek adott meghatalmazással lehet kérni, hogy ügyvédi letéti számlára teljesítsenek? Vagy ennek mi a módja? (Egyébként két bajor területen lévő börtönben dolgozott.)

folyami géb # 2015.11.09. 15:22

Hát 65. §-t nem tudok, de talán ez is jó lesz:

1996. évi XXXVIII. törvény 36. § A kiadatási kérelem teljesítése esetén a kiadatási kérelem alapján külföldön történt fogva tartás idejét a bíróság által megállapított büntetésbe be kell számítani.

kimiszandy # 2015.11.09. 15:10

Tisztelt Hozzáértők, Kedves Fórumozók!

Egy konkrét jogszabályhelyet keresek, de sehogy nem lelek rá.

Az érintett elmondása szerint a kiadatási őrizetben töltött idő beszámítandó a szabadságvesztés időtartamába. Állítása szerint vagy egy jogszabály, melynek 65. §-ának a-f.) pontjai szabályozzák, hogy a kiadatási őrizetben töltött időt minden olyan ügyben, amelyben elrendelték a kiadatást, be kell számítani időarányosan - a specialitás elve miatt.

Végignéztem mind az EU tagállamai közötti kiadatási egyezményt, egyszerűsített kiadatási egyezményt, kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló egyezményt, az európai elfogatóparancsról és a tagállamok közötti átadási eljárásokról szóló tanácsi kerethatározatot (2002/584/IB), a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvényt, az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvényt, stb....és már ötletem sincs, hol, milyen EU-s vagy hazai jogszabályban találhatnék rá arra, amire az illető gondolhat.

Pedig a bűnügyi együttműködésről szóló tv.-ben elég konkrétan benne van:
15. Külföldi fogvatartás beszámítása
28. § Az európai elfogatóparancs végrehajtásából eredő külföldi fogvatartás teljes időtartamát a Btk.-nak az előzetes fogvatartás beszámítására vonatkozó szabályai szerint be kell számítani a bíróság által kiszabott büntetésbe vagy szabadságelvonással járó intézkedésbe.

Egy másik topicban Dr.Attika is írta, hogy minden fogvatartásban töltött idő beleszámít a szabadságvesztésbe.

Ismer valaki Önök között egyéb jogszabályt, amire illene a 65-ös szám (akár a jogszabály számában, vagy a jogszabályhely - legyen az cikk vagy paragrafus), illetve az a-f) pontok?

guido6745 # 2014.02.07. 12:22

"ObudaFan"

Természetesen semmilyen problémája nem lett volna azzal, hogy magától menjen, de előzetesen semmilyen értesítést nem kapott arról, hogy meg kell jelenjen. Akár azonnal is elindulna, mert nem szeretné ő sem, hogy ilyen procedurára sor kerüljön, de fogalma sincs hogy a kiadatás ilyen előrehaladott állapotában ezt hogyan lehet elintézni.

"Agent Cooper" Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2014.02.07. 11:40

Ebből szerintem annyi az igaz, hogy ha a személy, aki ellen az európai elfogatóparancsot büntetőeljárás
lefolytatása céljából bocsátották ki, a végrehajtó tagállam állampolgára vagy lakosa, az átadás ahhoz a feltételhez köthető, hogy az érintett személyt – meghallgatása után – visszaszállítják a végrehajtó tagállamba, hogy ott töltse le a kibocsátó tagállamban rá kiszabott szabadságvesztés-büntetést vagy szabadságelvonással járó intézkedést.
Egyébként ha magától jönne el a tárgyalására, akkor valószínűbb lenne, hogy a magyar bíróság sem szeretné őt fogva tartani. Ezek szerint amíg el nem tűnt, ez fel sem merült. És akkor ez a probléma nem is lenne probléma.

Agent Cooper # 2014.02.07. 11:14

Kedves Guido!

Az Ön által leírt „Uniós törvény” biztos, hogy nincs.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

guido6745 # 2014.02.06. 21:03

Kiadatási üggyel kapcsolatban szeretném a hozzáértők segítségét kérni.
Igyekszem röviden írni a történetet, hogy a kérdésem minél hamarabb előkerüljön.
Egy ismerősöm (Magyar - Olasz Állampolgár) első fokú ítélet előtt külföldre távozott, mert életvitelszerűen ott él vagyis nem az ítélet miatt ment el. Az első fokú ítéletet meghozták a távollétében és azonnal kiadták ellene az Európai elfogatóparancsot, megjegyzem semmilyen idézést nem kapott a külföldi bejelentett lakcímére, amiről a bíróságnak tudomása volt. Vagyis még csak kísérletet sem tettek a megkeresésére. Az elfogatóparancs kiadása után nagyjából egy év elteltével "megtalálták" és előzetese letartóztatásba helyezték (azért idézőjelben a "megtalálták" szó, mert az hozzátartozik a történethez, hogy Olaszországban bejelentett hivatalos lakcímmel rendelkezett, természetesen ahol később "megtalálták", mert ugye aki bujkál nem valószínű, hogy ott fog tartózkodni ahová be van jelentve, valamint többször is járt az Olasz rendőrségen és bíróságon több a kárára elkövetett ügyek miatt, de ezek csak plusz dolgok. ) Majd előzetes letartóztatás után házi őrizet, ezután szabadlábra helyezés a kiadatással kapcsolatos döntésmeghozatalig, mindez megközelítőleg egy évet vett igénybe. Megszületett a döntés, hogy x időpontban szállításra kerül, de ez sikertelen volt különböző okok miatt, megjegyzem az ismerősöm továbbra is szabadlábon van, tehát nem az ő hibájából nem került eddig szállításra. Valamint kettős állampolgár révén az Olasz Bíróság feltételként szabta meg, hogy az esetlegesen kiszabott büntetését Olaszországban töltse le, ezért az ítélethozatal után azonnal szállítsák vissza Olaszországba.
Most szeretném feltenni a kérdésem. Tudomásom szerint létezik egy Uniós törvény amiben le van írva, hogy az elfogatóparancsot kiadó országnak ilyen esetben, ha kettős vagy nem Magyar állampolgárról van szó, a tárgyalás napját kitűzve kizárólag erre az időtartamra szállítsák Magyarországra, ugyanis a szállítást azt már tényként kell kezelni, de előzetes időpont a másodfokú tárgyalásra még nincs.
Amennyiben van ezzel kapcsolatban valakinek valamilyen információja kérem ossza meg velem
Köszönöm
Guido