Hamis tanúzás


ObudaFan # 2014.04.06. 10:13

Hogy eredményre vezethet-e, az attól függ. Nyilván a kirendelt védő pontosabban ismeri az ügyet, mint mi fogjuk pár mondat alapján, tehát rá kell hallgatni. Az, hogy régen volt, az enyhítő körülmény.

Mazsoladeka # 2014.04.06. 09:14

Köszönöm szépen Ügyvéd Úr a válaszát! Még azt szeretném megkérdezni, hogy az eredményre vezethet-e, hogy ha az egész eljárás során nem tesz vallomást? Akit kirendeltek neki ügyvédet, ő azt mondta, hogy ne tegyen az egész eljárás során vallomást, és akkor eléri a bizonyítás kétességét, vagy valami ehhez hasonlót. Esetlegesen lehet az enyhítő körülmény, hogy régen volt már az, hogy elvileg hamisan tanúzott? Valamint lehet az, hogy akkor még csak 15 éves volt? Tényleg akár felfüggesztett börtönt is kaphat?

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.05. 19:29

Nem csak bíróság előtt lehet hamisan tanúskodni.
Az elkövetéskor fiatalkorú volt, a fiatalkorúakra vonatkozó szabályokat kell rá alkalmazni.

Mazsoladeka # 2014.04.05. 18:59

T. Fórumozók!

2009-ben gyermekem, aki akkor 15 éves volt tanúskodott a volt férjem mellett egy büntetőügyben. Ekkor ő a férjem állítását támasztotta alá, tanúsította, hogy valaki jelen volt egy helyszínen és a férjemet bántotta. Ebben az ügyben amiben tanúskodott a gyermekem a rendőrség a férjemet feljelentette hamis vádért. Ebből bírósági ügy lett, amelyből a volt férjem 10 hónap börtönt kapott, 3 évre felfüggesztve, a másodfokú bíróság ezt nem változtatta meg, tehát jogerős lett. Gyermekem márciusban gyanúsítotti idézést kapott a Nyomozó Ügyészségtől. Ekkor közölték vele, hogy gyanúsítottként hallgatják meg, és hogy hamis tanúzásért elítélik majd.

Kérdésem az lenne, hogy a bíró miért tett feljelentést a gyermekem ellen, hiszen a gyermekem bírói szakban már nem tanúskodott? (Mentességi jogával élt.)
A gyermekem időközben betöltötte a 19. életévét, fiatalkorúak bírósága fog vele szemben eljárni?
Milyen büntetésre számíthat? Büntetlen előéletű, egyetemre jár.

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel