Bűncselekmények "sorozata" fk


Fodor Norbert # 2014.04.25. 18:04

1. Az I. és a II. r.v. esetében a tavaly novemberben hozott nem jogerős ítélet súlyosbítására van lehetősége a bíróságnak?

2.A két vádlott esetében meghaladhatja-e az 5 évet a 3 büntetés együttes mértéke?

3. Számíthatnak-e arra, hogy a büntetésük 2/3-nak leteltét követően sem kerülhetnek feltételesen szabadlábra?

4. A többi (III-V.) vádlott esetében van-e esély az enyhítésre?

5. Ők II. fokon számíthatnak-e arra, hogy kaphatnak bármilyen kedvezményt? (pl. feltételesre kerülés)

6. Van-e ill. számíthatunk-e arra hogy II. fokon a bíróság a közügyektől eltiltást mellőzi vagy annak mértékét csökkenti a fiaim esetébe?

7. A fiaim esetében van-e arra lehetőség, hogy egy zárkába helyezzék el őket?

8. A jogerős ítéletet követően mikortól lehet "tiszta" a két öcsémnek (IV. és VI. r.v.) erkölcsi bizonyítványa?

Fodor Norbert # 2014.04.19. 20:46

Az akkor 17 éves és 15 éves fiaim valamint egy-egy 15-16 éves valamint két 17 éves fiatalkorú ellen még 2013. január 10-én tettek feljelentést zsarolás és rablás miatt. Fiaimat és a 16 éves fiút még az nap, a két 15 éves gyanúsítottat másnap, a két 17 éves gyanúsítottat 2013. április 11-én állították elő. A fiaimat valamint a 15 és 16 éves társaikat 2013. január 12-én, míg a két másik gyanúsítottat 2013. április 14-én előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A vádemelésre 2013. július 11-én történt. Az elsőfokú ítélet 2013. december 13-án meg is született.

A fk. I. r.v. bűnös 3 rb. részben felbujtóként részben társtettesként kisebb értékre elkövetett rablás bűntettében, melyből 1 rb. felbujtóként bűnszövetségben elkövetett rablás bűntettében, és 1 rb. részben felbujtóként részben társtettesként folytatólagosan kisebb értékre elkövetett rablás bűntettében; 4 rb. zsarolás bűntettében, melyből 1 rb. folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében, 1 rb. társtettesként elkövetett pénzhamisítás bűntettében ezért 4 év 3 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést és 5 év közügyektől eltiltást kapott. A védelem enyhítésért a vádhatóság súlyosbításért nyújtott be fellebbezést. Legkorábban a büntetés 2/3-nak letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra.

A fk. II. r.v. bűnös 3 rb. társtettesként elkövetett rablás bűntettében, melyből 1 rb. felbujtóként bűnszövetségben elkövetett rablás bűntettében, és 1 rb. társtettesként folytatólagosan kisebb értékre elkövetett rablás bűntettében; 4 rb. zsarolás bűntettében, melyből 1 rb. folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében, 1 rb. társtettesként elkövetett pénzhamisítás bűntettében ezért 3 év 7 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést és 4 év közügyektől eltiltást kapott. Legkorábban a büntetés 2/3-nak letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra.

A fk. III. r.v. bűnös 3 rb. társtettesként elkövetett rablás bűntettében, melyből 1 rb. felbujtóként bűnszövetségben elkövetett rablás bűntettében, és 1 rb. társtettesként folytatólagosan elkövetett rablás bűntettében; 4 rb. zsarolás bűntettében, melyből 1 rb. folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében, 1 rb. hamis pénz kiadása vétségben ezért 3 év 4 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést és 3 év közügyektől eltiltást kapott. Legkorábban a büntetés 2/3-nak letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. Legkorábban a büntetés 2/3-nak letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra.

A fk. IV. r.v. bűnös 2 rb. társtettesként elkövetett rablás bűntettében, melyből 1 rb. társtettesként kisebb folytatólagosan elkövetett rablás bűntettében; 2 rb. zsarolás bűntettében, melyből 1 rb. folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében ezért 2 év 9 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést és 3 év közügyektől eltiltást kapott. Legkorábban a büntetés 2/3-nak letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra.

A fk. V. r.v. bűnös 2 rb. társtettesként kisebb értékre elkövetett rablás bűntettében, melyből 1 rb. társtettesként kisebb folytatólagosan elkövetett rablás bűntettében; 2 rb. zsarolás bűntettében, melyből 1 rb. folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében ezért 2 év 7 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést és 3 év közügyektől eltiltást kapott. Legkorábban a büntetés 2/3-nak letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra.

A fk. VI. r.v. bűnös 2 rb. társtettesként elkövetett rablás bűntettében, melyből 1 rb. társtettesként folytatólagosan elkövetett rablás bűntettében; 1 rb. zsarolás bűntettében ezért 2 év 3 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést és 3 év közügyektől eltiltást kapott. Legkorábban a büntetés 2/3-nak letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra.

Mind a 5 vádlott esetében beszámításra került az előzetes letartóztatásban töltött idő.
Minden vádlott illetve védőik enyhítésért, míg a vádhatóság súlyosbításért fellebbezett.

Az ügy IV. és VI. r. vádlottak a fiaim.

Az I. r. vádlott ellen külön 4 rb. szabálysértési értékre elkövetett lopás vétsége, melyből 2 lopás vétség kísérlete miatt folyt akkor eljárás. Az eljárás alatt házi őrizetbe volt. Azzal a kikötéssel, hogy az iskolába járást nem korlátozza a bíróság. Az elkövetett bűncselekmény után viszont majd 3 hónapig szökésben volt. Ezzel megszegve a házi őrizet szabályait is. A házi őrizet megszegése 2014. januárjában 1 év fk börtönt, míg a lopási ügyben néhány nappal később (szintén) 2014. januárjában 1 év 10 hónap fk. börtönt kapott jogerősen.
A II. r. vádlott ellen 1 rb. súlyos testi sértés kísérlete és 1 rb. rablás kísérlet miatt folyt eljárás, amely alatt a bíróság a házi őrizetét rendelte el, de az iskolába járást engedélyezte. A házi őrizet szabályait a szökéssel megszegte. Ráadásul a szökés ideje alatt egy újabb rablást kísérelt meg. Ezt már felfegyverkezve. A házi őrizet megszegése miatt 2013. novemberében jogerősen 1 év fk. börtönre, a súlyos testi sértés kísérlete és rablási kísérlet miatt 2014. februárjában 2 év fk. börtönre ítélte jogerősen a bíróság. A felfegyverkezve elkövetett rablás kísérlete miatt 2014. márciusában 2 év 6 hónap fiatalkorúak börtönét kapott nem jogerősen.

A többi vádlott ellen semmilyen más eljárás nincs és nem volt korábban folyamatban.

  1. Az I. és a II. r.v. esetében a tavaly novemberben hozott nem jogerős ítélet súlyosbítására van lehetősége a bíróságnak?
  2. A két vádlott esetében meghaladhatja-e az 5 évet a 3 büntetés együttes mértéke?
  3. Számíthatnak-e arra, hogy a büntetésük 2/3-nak leteltét követően sem kerülhetnek feltételesen szabadlábra?
  4. A többi (III-V.) vádlott esetében van-e esély az enyhítésre?
  5. Ők II. fokon számíthatnak-e arra, hogy kaphatnak bármilyen kedvezményt? (pl. feltételesre kerülés)
  6. Van-e ill. számíthatunk-e arra hogy II. fokon a bíróság a közügyektől eltiltást mellőzi vagy annak mértékét csökkenti a fiaim esetébe?
  7. A fiaim esetében van-e arra lehetőség, hogy egy zárkába helyezzék el őket?
  8. A jogerős ítéletet követően mikortól lehet "tiszta" a két öcsémnek (IV. és VI. r.v.) erkölcsi bizonyítványa?

A megtisztelő és meg nyugtató válaszaikat tapasztalataikat előre is köszönöm,

Utóirat: A 6. kérdésemhez hozzá tartozik, hogy tanulmányaik során kölcsönösen jó hatással voltak egymásra. A bűncselekménybe sem egymást rángatták bele, mindkettőjük sajnos egy rossz baráti társaságra hallgatott. Ügyvédje természetesen mindegyik fiatalkorúnak van. A kérdéseket azért tettem fel, hogy egy az ügyben külsős szakvéleményt is kapjak.