hogyan kezelik ezt a hatóság?


Agent Cooper # 2014.05.31. 12:58

Kedves pindy!

Más az elmélet és más a gyakorlat. Általában sikeres ügyet nem szívesen tesznek át a hatóságok, mivel az ilyen ügyekkel lehet a felderítési mutatót javítani. Kérdezze meg azon a kapitányságon, hogy mi újság az ügyével, ahol a feljelentést megtette.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

pindy # 2014.05.31. 12:20

Tehát ha Szegeden használta engedély nélkül a kártyám (ott is lakik egyébként), odaadják át az ügyet? A pontos cimet is megadtam Bp.-en amikor azonositáskor (ATM felvétel). Lehet,hogy azért nem történt még meg a gyanusítás,mert átadták az ügyet? Ez tarthat már féléve? Engem erről értesíteniük kellene? Mert sajnos számomra elég előnytelen lenne..

Agent Cooper # 2014.05.31. 11:21

Kedves pindy!

Nem mellékes, ugyanis általában az illetékességet az elkövetés helye határozza meg.
Legközelebb a rendőrségen hivatkozzon a Be. 51. § (2) bekezdésére:
(2) A sértett jogosult arra, hogy

  1. - ha e törvény másképp nem rendelkezik - az eljárási cselekményeknél jelen legyen, az eljárás őt érintő irataiba betekintsen,
  2. az eljárás bármely szakaszában indítványokat és észrevételeket tegyen,
  3. a büntetőeljárási jogairól és kötelességeiről a bíróságtól, az ügyésztől és a nyomozó hatóságtól felvilágosítást kapjon,
  4. e törvényben meghatározott esetekben jogorvoslattal éljen.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

pindy # 2014.05.31. 11:02

A bűncselekmény elkövetése egy másik városban zajlott, én Budapesten tettem feljelentést (ott lakok), de gondolom ez teljesen mellékes.
Még egyszer köszönöm!

pindy # 2014.05.31. 10:58

Tisztelettel köszönöm válaszukat!
Itt többre jutottam, sajnos a hatóság ugyanis semmilyen felvilágosítást nem adott kérdéseimre...

Véleményem # 2014.05.31. 10:40

Szerintem külön ügyként fognak nyomozni mind a két ügyben. Majd az elbírálásánál figyelembe veszik, hogy ugyan azt elkövette és folyik ellene több eljárás is.

Budapesten történt a feljelentés és a bűncselekmény elkövetési is akkor nem adják át Szolnokra...
Ha sorozatban többet követett el az ember, akkor ott folytatják le a nyomozást ahol a bűncselekmények többségét elkövette. ( Jelen esetben 2 van, akkor szerintem nincs értelme ezt is Szolnokra küldeni... )

A kihallgatást majd a nyomozó szerv eldönti, hol teszi meg. Történhet megkeresés útján is.

Akár előzetes is járhatna érte... ez hatóság függő, hogy elrendeli vagy sem, hiába áll fent a feltétele.

Az, hogy mikor mennek érte, -napokban vagy -hetekben vagy -hónapokban felvetésekre nem lehet értelmes választ adni...

pindy # 2014.05.31. 09:44

Összegezve: átadhatják a budapestiek a szolnokiaknak az ügyet? Mert Szolnokon már hamarabb folyt ellene büntető eljárás. Lehetséges,hogy a szolnokiak hallgatják majd ki emiatt is?

pindy # 2014.05.31. 09:41

Annyit tudok még, hogy az első csalás sorozatban (amit nem az én kártyámmal követett el), most kell kapnia az ügyészségtől egy papírt a napokban, hogy meghosszabítják-e a nyomozást vagy vádemelésre küldik az ügyet.
Bízhatok benne, hogy esetleg a napokban érte mennek akár ennek apropóján?

pindy # 2014.05.31. 09:38

Köszönöm válaszát!
Arra lennék kiváncsi, hogy a szolnoki hatóság miért nem tartóztatja le, hiszen akárhogy nézem ez bűnismétlés, még akkor is ha nem náluk történt meg ez ügyben a feljelentés, valamint az eljárás, és egy másik bűncselekményről van szó.
Lehetséges az, hogy két külön kapitányságon folyjon eljárás? Vagy amíg a gyanúsítás/kihallgatás
nem történik meg, addig ez így marad? Nem világos számomra, miért nem vonják össze,hiszen egy személy az elkövető mindkét esetben...

Agent Cooper # 2014.05.31. 07:14

Kedves pindy!

Kérdéseire van egy gyakorlati és egy elméleti válaszom. Gyakorlatilag egy büntetőeljárásban minden elképzelhető, ugyan lehet sablonokat készíteni, de ettől még minden ügy egyedi és másképpen ítélhető meg, mint ahogy annak is jelentősége van, hogy kik vesznek részt az eljárásban. (Nem egy olyan esettel találkoztam, amikor a nyomozóhatóság szakszerűtlensége vitt zsákutcába egy eljárást.)
Elméletileg a nyomozóhatóságoknak tudni kell egymás ügyeiről, a Robotzsaru rendszerben egyértelműen látszik, ha valakivel szemben eljárás folyik. Ha egy feltételezett elkövetőt fél éve már azonosítottak és még nem történt meg a gyanúsítása, akkor igencsak felvetődik a szakszerűtlenség kérdése...

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

pindy # 2014.05.31. 06:17

Azt nem írtam bele,hogy az én kártyámat a szolnoki beismerése után lopja el, tehát egy teljesen másik ügy veszi ezzel kezdetét, aminek nincs köze az előző csalássorozathoz.

pindy # 2014.05.31. 06:15

Tisztelt Fórumozók!
Véleményeket szeretnék kérni a következő esetről.
Teszem azt, nyomoznak valaki ellen csalás vétsége miatt Szolnokon. Kihallgatás, beismerés megtörténik.
A kedves delikvens, ellopja mondjuk az én bankkártyámat, amire csalásokat hajt végre. Budapesten teszek feljelentést ez ügyben.
Kiderül, lebukik.
A kérdésem a következő: hogy lehetséges az,hogy féléve azonosítva van az illető, de ebben az ügyben kihallgatás nem történt? A másik: a szolnoki hatóságokat értesítik-e, hisz a bűntény egy része ugyanaz, amiért ott folyik nyomozás? Vagy ezt két külön ügyként kezelik még így is?
Köszönettel: Pindy