polgári jogi igény


Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.07. 12:20
  • Itt valami nem kerek. El kellene dönteni, hogy akkor mégis ki a sértettje annak a sikkasztásnak. Nyilván csak ő léphet fel polgári jogi igénnyel a büntető eljárásban.
  • De, pont az a 6%.
Theo2014 # 2014.08.07. 09:14

Van egy vállalkozó cég, akinek alkalmazottja százmilliós kárt okozott a megrendelőnek. A kár a megrendelőnél merült fel, melyet a megrendelő a vállalkozó felé érvényesíteni kíván, ebből 30 milliót megállapodás alapján már meg is fizetett, de a megrendelő fenntartja a jogot a további kártérítésre. A vállakozüó természtesen feljelentette az alkalmazottat (sikkasztás miatt), folyamatban van a büntetőeljárás - most volt vádemelés. A megrendelő - aki közvetlenül károsodott -polgári jogi igényt érvényesít.
Sajnos ezen a területen nem vagyok járatos, és utánaolvasással sem jutottam előrébb, ezért kérem tanácsotokat:

  • kell-e (lehet-e, mint feljelentő) a vállalkozónak is a büntetőeljárásban polgári jogi igényt érvényesítenie a megrendelő már érvényesíteni kívánt igénye mellett? (a búncselekménnyel okozott kár ugye nem nála merült fel, de az alkalmazotti károkozásért való helytállás miatt a végén őt fogja terhelni)
  • milyen illetékkel jár a polgári jogi igény érvényesítése? Az Itv szerint: "csupán az igény bejelentésért és a fellebbezésért kell ezen a címen illetéket fizetni. Ezt az illetéket - a polgári peres eljárásra vonatkozó illetékszabályok szerint - a büntetőeljárás illetékén felül kell megfizetni." Ez hogyan értendő,milyen mértékű az illeték? Remélem a polgári eljárásra utalás nem azt jelenti, hogy az ott szokásos pertárgyérték 6%-a?

Köszönöm előre is a válaszokat.