Balra kanyarodni tilos tábla megsértése


Véleményem # 2014.08.25. 20:51

A záróvonal lényegtelen, a tábla és a záróvonal nem jár együtt.
Az eljárás jogos.
A tábla ott volt, erre van bizonyíték. A láthatóság meg a későbbi letakarós elmélet sztorija nem áll meg. Ha egyszer elismeri akkor minek feszegetni az egészet...

Lényegében, kidobhat még pénzt erre az ügyre, de azt az 50.000 Ft.-ot részlettel vagy más módon meg kell fizetni majd.

Ajánlom a jövőben a kresz táblák figyelembe vételét.

jozsef0 # 2014.08.25. 13:39

Tisztelt Jogászok!

Egy olyan problémával fordulnék hozzátok, ami a környékünkön nagy port kavart, ugyanis történt az, hogy sok évvel ezelőtt a balesetek elkerülése érdekében Zalakomárban egy balra kanyarodni tilos tábla lett kihelyezve. Ekkor még nem volt meg az autópálya szakasz és nagy forgalom volt az úton, mióta megvan már nagyon ritka a forgalom. Ebből következett, hogy így sok év után már mindenki figyelmen kívül hagyta a táblát és mindenki meg is szegte a szabályokat (beleértve ugyanúgy rendőrséget, hivatali dolgozókat), ugyanis feleslegessé vált az a tiltó tábla.

A Zalakomári Önkormányzat viszont tavaly nyáron úgy döntött, hogy ebből milyen jól lehetne keresni és elhelyezett oda egy kamerát. (Erről is sok vita volt, hogy egyáltalán az a kamera szabályos-e, mert magánháztól volt az áram, vagy ilyesmi pletykákról volt szó.) Több száz vagy ezer embernek küldték ki ezek után a csekket pár héten belül és nagy felháborodást váltott ki, ugyanis tényleg kivétel nélkül szinte mindenki kapott belőle a környéken. Valószínűnek tartom, hogy lehetséges valami jogszerűtlenség, ugyanis érdekes módon a felháborodás hatására 1-2 hónap után le is szerelték a táblát azzal az indoklással, hogy a kevés forgalom miatt már nem szükséges a tábla. (Miért szednének le egy aranytojást tojó tyúkot ha minden rendben lenne?) Engem 2013. június 7-én büntetek meg és július 17-ig volt kihelyezve a tábla.

A levélben egyébként csak annyi állt, hogy 50.000 Ft-ot fizessünk, fellebbezésnek, bírság elengedésére lehetőség nincs. Én személy szerint ezzel nem is foglalkoztam egészen addig, amíg a rendőrség nem küldte ki most 1 hónapja a csekket, amiben közölték, hogy elindították az eljárást az önkormányzat. Többen fellebbeztek amiatt, hogy már nincs is kint a tábla, de úgy gondolom ez nem kifogás, hiszen a szabálysértést attól még elkövette. Én viszont egy olyan dolog miatt fellebbeztem, ami szerintem jogos. Megtekintettem még korábban az önkormányzat honlapján a készült képeket, és a fényképek úgy néznek ki, hogy én a főútról jobbról jövök, a kamera pedig abba az utcában helyezkedik el, ahova befordulok, és onnan veszi szemből az autómat ha befordulok. Kifogásom az ellen nincs, hogy befordultam. Tisztán kivehető a képeken. Ami viszont nem egyértelmű, hogy a tábla ott volt-e? Ugyanis még záróvonal sincs felfestve. Sajnos már nem tudom megnézni a képeket, de nem vagyok benne biztos, hogy a tábla látszik, de ha látszik is, akkor is biztosra tudom mondani, hogy csak a háttulja, ugyanis abból a szögből a tábla nem látható. Bizonyításképp ők feltettek 3 képet az autómról a befordulás folyamatáról, valamint egy teljesen különálló képet, ami teljesen máskor készült és csak a tábla van külön lefotózva az utcáról (sem az autóm, de még dátum se szerepel rajta.)

A kérdésem az lenne, hogy ez így jogos eljárás? Mi a bizonyíték arra, hogy a tábla ott volt-e, látható volt-e? Megírtam ezt fellebbezésben 5 ezer Forintért, majd visszaírták, hogy helybenhagyják és jogerőre emelkedik. Indoklásuk hosszú, de a lényeges részek:
"Az ügyfél által elkövetett jogsértés a Kkt. 20. § 1 bekezdés pontja szerint minősül. A kkt. 20.§ bekezdésének hatálya alá tartozó szabálysegések elkövetésének rögzítésére használt eszközökre vonatkozóan jogszabály nem határoz meg külön feltételeket, azt bármilyen készülékkel végre lehet hajtani. A Közterületfelügyelet a szabályszegést az üzemeltetésében lévő kamerán keresztül észlelte...."

"Magyar Közút Nonprofit rt. ZAL-669-2/2014 számú tájékoztatása alapján a "Balra bekanyarodni tilos" tilalmi jelzőtábla külön jogszabályban előírt feltételeknek megfelelően 2013. július 17-éig volt kihelyezve a 7-es számú főúton a fenti kereszteződésben.
Az elsőfokú hatóság a Közterületfelügyelet által készített - magánokiratnak minősülő - okirat alapján kezdeményezte a közigazgatási eljárást. A magánokirat az ellenkező bizonyításig teljes bizonyítékul szolgál a benne foglaltakra vonatkozóan. Ez alapján a "Balra bekanyarodni tilos" tilalmi jelzőtábla 2013. június 07-én óra perckor a fenti kereszteződésben a vonatkozó szabályoknak megfelelően volt kihelyezve."

Továbbá 3 ezer forintért kérhetek részletfizetést vagy halasztást, 30.000 Ft-ért 30 napon belül jogszabálysértésre való hivatkozással az elsőfokú hatósághoz benyújtott keresetben, a közigazgatási ügyekben eljáró illetékes törvényszéktől kérhetem a határozat felülvizsgálatát.

Kérdésem tehát a következő. Az világos, hogy látszik, hogy az autó befordult balra. Ezzel nincs problémám. Azzal sincs probléma, hogy annak a táblának ott kellett lennie a Magyar Közút tájékoztatása szerint. De ezt a Magyar Közút honnan tudja? Ha ott is volt, honnan tudja, hogy látható volt? Lehet, hogy erre nincs törvény, vagy nem tudom, de szerintem ez megkifogásolható. Tegyük fel, hogy én elmegyek egy számomra teljesen idegen városba és néhány játékos gyerek letakar egy ilyen táblát. Ha figyelmen kívül hagyom (amit ugye honnan kellene tudnom), akkor megbüntethetnek mert nem tudom bizonyítani, hogy tényleg le volt takarva? Lehet, hogy visszamentek és 10 perc után levették. Egyáltalán nincs bizonyíték rá, hogy a tábla látható volt. Semmi bajom nem lenne, ha a kamera úgy helyezkedne el, hogy látható lenne az autóm és a tábla eleje is. Nem hiszem el, hogy erre nincs valami törvény. Nincs záróvonal, nem látszik a tábla. Azért mert azt mondják, hogy ott kellett lennie, ez szerintem nem fogadható el bizonyítéknak.

Köszönöm válaszukat!

ui. További infók: Google -> "Zalakomár balra kanyarodás"
valamint
http://www.ajbh.hu/…388ea4257abf?…

Tisztelettel:
Horváth József