vádemelés elhalasztása


gomorics # 2014.09.20. 13:01

Nagyon köszönöm a hozzáértő válaszát!

Még annyit szeretnék megtudni, - ha esetleg lenne még rám néhány perce, - hogy mitől függ, hogy az ügyész a lefoglalt dolog megsemmisítéséről dönt-e? Ezt saját hatáskörben joga van mérlegelni, vagy jogszabály írja elő, hogy mikor kell megtennie.
Illetve még egy kérdés felmerült bennem. Ha egy olyan személlyel szemben alkalmazzák a vádelhalasztás intézményét, akinek a munkája büntetlen előélethez kötött (pl.: katona, vagy rendőr), erre hivatkozva megszüntetheti- e a munkáltatója a munkaviszonyát.
Nagyon köszönöm további segítségét!

anitaweber # 2014.09.16. 15:33

Tisztelt Agent Cooper !

Köszönöm szépen a választ !

Tehát nem történhet olyan eset, hogy a tárgyalást vezető bíró úgy dönt, hogy előveszi az adott ügy olyan résztvevőjét, akire az ügyész vádemelés elhalasztás határozatot küldött ?

Ne Haragudjanak kérem a szájbarágós okvetetlenkedésemért...

Tisztelettel...

Agent Cooper # 2014.09.16. 10:29

Kedves anitaweber!

Vádemelés elhalasztása esetén nincs bírósági szakasz.

Tisztelt gomorics!

Vádemelés elhalasztása esetén a bizonyítékokról az ügyész rendelkezik (Logikusan a lefoglalt dolgokat az ügy megszüntetéséig nem adják ki, nem semmisítik meg.) Az eljárás megszüntetése után amennyiben kiadták (ha nem semmisítik meg), abban az esetben felhasználható. Beismerésnek kizárólag (a cselekményre és bűnösségre egyaránt vonatkozó) beismerő vallomás minősül, az nem tekinthető beismerésnek, ha valaki nem él a jogorvoslati lehetőségével. Ennek ellenére amennyiben a vádemelés elhalasztása ellen a terhelt panasszal él, abban az esetben az ügyésznek vádat kell emelnie. Joghatásaiban teljesen különbözik mind a bizonyítottság hiányában történő, mind a bűncselekmény hiányában történő megszüntetéstől, hiszen egy ebben az esetben egy függő jogi helyzet alakul ki.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

anitaweber # 2014.09.15. 18:46

Tisztelt Szakértők!

Az én kérdésem az lenne, hogy előfordulhat-é olyan helyzet (vagy volt-e már olyan eset), hogy a vádemelés elhalasztása alatt álló gyanúsítottat a bírósági eljárás szakaszában mégis vád alá helyezteti a bíróság a per tárgyában?
Tehát nem azért, mert egyéb szándékos bcs-nyel megvádolták és így elveszíti ezt a "kedvezményt"...

Megtisztelő válaszra várva, köszönettel!

gomorics # 2014.09.10. 08:50

Tisztelt válaszoló!

Gyakran hallottam mostanában a médiában a vádelhalasztás kifejezést. Szeretném megtudni, hogy ez valójában milyen joghatásokkal jár, mert erre vonatkozóan nem találtam információkat. Úgy tudom, amennyiben a kiszabott időtartam alatt a gyanúsított nem követ el szándékos bcs.-t, az eljárás még a nyomozati szakban vádemelés nélkül megszűnik. Ilyenkor mi történik a bizonyítékokkal? Pl. egy lefoglalt okirattal? Visszaadják? A továbbiakban felhasználható? Amennyiben nem panaszolják be a döntést, az egyben beismerést is jelent? Joghatásaiban olyan ez, mint egy bizonyítottság hiányában történő megszüntetés, vagy egy bűncselekmény hiányában történő? Vagy egészen másról van szó. Köszönöm az értékes választ!