szembesítés előtt kötelező - e az idézés?


Dr. Jégember # 2014.11.03. 17:41

A korábbi hozzászólásomban benne van a válasz a kérdésre. Nagy összegben fogadnék = a rendőrség nem indítványozza.

Ha a rendőrség lezárta a nyomozást az ügyésznek 30 + 30 napja van eldönteni mit akar.

Dr. Jégember

pindy # 2014.11.03. 16:24

És még valami: akkor nem kell arra számítanom, hogy a rendőrség indítványozni fogja? Mert nekem nagyon furcsa volt, hogy meg sem említették, hogy van ellenem másik eljárás. Mintha nem is tudnának róla.

pindy # 2014.11.03. 16:23

Köszönöm Dr. Jégember! arra az ügyre gondoltam, amiben elismertem a bűnösségem. A másiknak még nagyon messze a vége (bár már nagyon várom...)
Azért kérdeztem csak, hogy mikor várhatom az ügyész úr hívását, mert nov.19-ig van meghosszabbítva a nyomozás és most zárta le a hatóság.
Még egyszer hálásan köszönöm megnyugtató és emberséges válaszát!

Dr. Jégember # 2014.11.03. 16:21

Kimaradt egy gondolat az előbbiből:

Bő két héttel a nyomozás határidejének lejárta előtt.....

Dr. Jégember

Dr. Jégember # 2014.11.03. 16:19

Tisztelt Pindy!

Az ügyésznek sem hiányzik a letartóztatott ügy, tehát ha eddig nem tette ezután sem "teteti". Egymagában úgysem tud az ügyész semmit tenni, mert ha a nyomozóhatóság nem terjeszti elő, akkor az ügyész fejre is állhat, akkor sem tud mit tenni, ugyanis csak a rendőri előterjesztés
alapján tudja indítványozni a bíróság felé.

Bő két héttel a nyomozóhatóság sem akarja bonyolítani az ügyet, úgyhogy nagy összegben mernék fogadást kötni arra, hogy nem tesz előterjesztést az ügyésznek.

A tárgyalás lemondásával kapcsolatos kérdés nem egészen világos. Abban az ügyben amit nem ismert el, ott szó sem lehet tárgyalásról lemondásról. Abban amit elismert, ott is meg kell várni, hogy a rendőrség lezárja az ügyet és megküldje az ügyésznek, vagyis amíg a rendőrség le nem zárja, addig biztosan nem kell ügyészhez szaladgálni.

Üdv:
Dr. Jégember

pindy # 2014.11.03. 15:27

Elnézést kérek, még lenne egy utolsó illetve három kérdésem.
Mire számíthatok, ha az ügyész észreveszi, hogy egy másik ügyben is meggyanúsítottak, és abban az esetben még folyik a nyomozás egy hasonló bcs. miatt (még egyszer hangsúlyoznám, hogy azt nem én követtem el és nem ismertem el )? Lehet, hogy előzetes letartóztatásba helyeztet emiatt?
A másik kérdésem: a nyomozó hatóság leírta, hogy lemondok a tárgyalásról. ez ugye azzal jár, hogy egyszer (minimum) fel kell utaznom az ügyészhez?
November 19-ig van meghosszabbítva a nyomozás, akkor november 19-ig kell számítanom arra is, hogy felutazzak és "megállapodjunk"?
Köszönöm a segítségüket!

pindy # 2014.10.30. 09:48

Köszönöm Dr. Jégember!
A válasza megnyugtatott!
Csak annyira furcsa volt, hogy egyszer sem hozták fel a másik ügyet illetve, hogy leírták a papírra, hogy megbántam és soha többet nem fogok ilyet tenni.
Valóban nem bizonyosodott be a 2. ügyben sem az ártatlanságom, sem a bűnösségem, és remélem ez nem lesz kedvezőtlenebb hatással erre az ítéletre:(
Köszönöm még egyszer !

Dr. Jégember # 2014.10.30. 07:37

Sajnos az előadónak nem sok beleszólása van az ítéletbe :(

(ez az általános mézesmadzag: mondj el mindent, nem kapsz érte büntetést...)

Ha van másik ügy (gyanúsítás) azt látja az előadó és az ügyész is, ebben biztos lehet. Amíg az ártatlanság nem bizonyosodik be addig a bűnösség sem, de éppen ezért van az ártatlanság vélelme. (amíg JOGERŐSEN nem mondják ki hogy bűnös, addig ártatlan)

Mindegyik hatóság -aki eljárást folytat Ön ellen- látja a másik ügyet, lehet hogy valamiért nem lehetséges az egyesítésük, vagy csak nem akarnak egyesíteni. Pl. ha az egyik ügyben elismert a másikban nem, akkor nem fognak egyesíteni.

Üdv:
Dr. Jégember

pindy # 2014.10.29. 21:20

Köszönöm a hozzászólásaikat!
Amin nagyon meglepődtem, hogy nem hozták fel egyáltalán, hogy egy másik hatóság is eljárást indított ellenem, pedig a két bcs. szinte ugyanaz( bár mint írtam már, ezt nem én követtem el,és nem is tettem így beismerő vallomást)
Azt mondta az előadó, hogy enyhe büntetést fogok
kapni, és lejegyzik, hogy többet ilyen dolgot nem fogok csinálni, és most sem teszem.
Biztos vagyok benne, hogy nem tudnak a másik meggyanúsításról, viszont így még jobban félek, mert az ügyész látni fogja ezt. És hiába vagyok ártatlan, egyelőre ez nem bizonyosodott be, és így nem kapok kedvező ítéletet ebben az ügyben sem.
gyáva voltam megkérdezni a nyomozóktól, hogy tudnak -e a másik ellenem folyó büntetőeljárásról.
És azt sem értem, hogy az ügyész hogy nem látta ezt eddig hisz már hónapokkal ezelőtt hallgatott ki a másik hatóság..

Dr. Jégember # 2014.10.29. 12:58

Hogyne járhatna el. Tájékoztatni kell az illetékes hatóság vezetőjét, hogy az adott hatóság az ő illetékességi területén jár el. Ennyi.

Sőt idézhet is "A" hatóság "B" hatósághoz, hogy ott hajtsa végre az eljárási cselekményt. Gondolj a sorozat ügyekre. Pl. békéscsabai elkövető Győrben is követ el balhét, ahol mondjuk van 20 sértett. Egyszerűbb, ha a hatóság eleve Győrbe idéz, mert nehezen elképzelhető, hogy mind a 20 ember elutazzon a Viharsarokba.

Szóval semmi nem tiltja, hogy egyik hatóság a másik hatóság területén járjon el.

Még egy gondolat a szembesítéshez. Az NEM KIKÉNYSZERÍTHETŐ eljárási cselekmény, vagyis ha a delikvenst idézték, vagy "ott tartották" szembesítésre mindegy, mert csak meg kell jelennie, ott pedig úgy nyilatkozik, hogy NEM kíván szembesülni. Előadó lezárja a jkv-t és viszlát.

Dr. Jégember

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.29. 10:37

Szerintem meg nem járhat el egyik nyomozóhatóság a másik illetékességi területén.
Be. 30. § és Be. 37. § és a 25/2013. (VI. 24.) BM rendelet.

(A hatáskörökről most nem is beszélve.)

Dr. Jégember # 2014.10.29. 06:19

Miért nem lehetne?

Semmi nem tiltja. Ha már "kéznél" van az ember nyugodtan ki lehet hallgatni, szembesíteni stb. töb ügyben is, akár több hatóság által is. (mivel jsz. nem tiltja = lehetséges)

Viszont a védekezésre felkészüléshez szükséges időt biztosítani kell számára, de ez nem azonos azzal, hogy idézni kellene.

Üdv:
Dr. Jégember

pindy # 2014.10.27. 10:34

Köszönöm a válaszát Önnek is!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.27. 07:11

Nem lehet.

pindy # 2014.10.26. 22:42

tehát arra gondoltam "összejátszik" a két hatóság.

pindy # 2014.10.26. 22:35

Köszönöm! Behívtak iratismertetésre és folytatólagos gyanúsítotti kihallgatásra egy korábbi ügyemben. Viszont időközben van egy másik ügy is amiben gyanúsítottként kihallgattak nem rég, de az igért szembesítés nem történt meg (nem ismertem el a bűnösséget és így szükség lesz szembesítésre). Arra gondoltam, hogy a másik eljáró hatóság leutazik és megejtik a szembesítést. Ilyet nem tudom lehet-e...(bár a két bcs. hasonló, két külön ügy) Nem tudom mennyire érthető amit leírtam.

Agent Cooper # 2014.10.26. 22:10

Kedves pindy!

Nem írja elő jogszabály, hogy szembesítés előtt a gyanúsítottat idézni kell. (Ha például előzetes letartóztatásban van, akkor nem is lehet.)

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

pindy # 2014.10.26. 21:33

Tisztelt Fórumozók!
Szembesítés előtt kötelező- e beidézni a gyanúsítottat, van-e erre valamilyen jogszabály?