reintegrációs őrizet


Dr.Attika # 2017.01.20. 11:03

Tisztelt frek999!
Ilyen horderejű kérdésnél mi akadályozza meg abban, hogy a konkrét iratokkal a lakóhelye szerinti legközelebbi védő ügyvédet keresi meg és nem jogifórumon kér ötletelést, hiányos ismeretek alapján.
kezdem úgy látni, hogy a fogvatartottakat nem csak a korábbi ügyvédjük hagyja magára, hanem hozzátartozójuk is. Persze vannak kivételek.

frek999 # 2017.01.20. 09:43

Tisztelt Szakértő!

Páromat először ítélték el. 24 hónapot kapott. Számításaim szerint harmadolással 16 hónap után jöhet ki feltételesen. Viszont mivel elöször elítélt és nem erőszakos bcs miatt akkor járhat neki a 10 hónap reintegrációs őrizet. Gyakorlatban ez hogy működik? Meg szokták adni egyből, kijöhet fél év után? Van lakásunk, gyerek és lenne neki munkája is. A válaszokat előre is köszönöm.

Öreg Tölgy # 2017.01.20. 06:23

Így va, a második büntetésnél a leírtak alapján 3 hónap után nem kizárt a RÖ.

Elizabet2016 # 2017.01.19. 17:05

Tisztelt Öreg Tölgy! A reintegráciòs őrizetről szeretnék érdeklődni!Páromat 10 hònapra elítêlték!ezzel együtt hozzárendelték a 10 hònapos felfüggesztett büntetését is!összbüntetèsbe nem lehet foglalni a két büntetèst!jûlius òta tölti a börtönbüntetèsét.a kérdésem az lenne hogy a második ítéletből három hònap kitöltését követően megkaphatja-e a reintegráciòs őrizetet?nem erőszakos bűncselekmény.az egyik lopás,a másik pedig csalás!válaszát nagyon köszönöm!

Öreg Tölgy # 2017.01.18. 12:34

Ez nincs a törvényben meghatározva, de ha elutasítja, akkor is fellebbezhető végzést kell hoznia. Általában ez legfeljebb egy-másfél hónap alatt megvan.

NagyZ94 # 2017.01.18. 11:26

Köszönöm a választ Öreg Tölgy!
Még az lenne a kérdésem, hogy esetleg valaki tudna-e válaszolni arra, hogy ha lehet összbüntetés a törvényben előirtak alapján és kérvényezik is az ügyben eljáró bírónak hány napja van rá?

Öreg Tölgy # 2017.01.17. 19:10

Nem, ebben a tekintetben nem változott a törvény. Ha a párja visszaeső (az ítélet szerint), és a büntetés 5 évnél hosszabb, akkor nem mehet RÖ-be.

Tanonc40 # 2017.01.17. 07:51

Tiszelt Szakértő!

Olyan dologgal keresem Önt,miszerint a párom 6,5éve bent van a börtönben,de februárban lesz az utolso tárgyalása reményeink szerint.Tehát utána megkéri az összbüntetést,és ön szerint a hátralevő időt kérhetjük e reintegrációs letöltésben,attol függetlenül,hogy visszaeső is volt?Változott-e az összbüntetés jogszabálya is esetleg?

Dr.Attika # 2017.01.16. 11:53

Tisztelt reintegrációs őrizetben érintett fogva tartottak és hozzátartozók!
Ez a fórum nem alkalmas arra, hogy választ adjon kérdéseikre, mert nem ismert az előzményi ítélet és az összes körülmény. Sok hónap "túl börtönben töltött idő" múlik azon, hogy időben,megfelelő szakemberhez fordulnak az ügy konkrét irataival, tény előadásaikkal.
Keressék meg az ügyben a védelmet ellátott ügyvédet.Ha ő nem tud vagy nem akar eljárni, akkor keressenek a közelben székhellyel rendelkező és a reintegrációs őrizet ügyében gyakorlati tapasztalattal is rendelkező ügyvédet.

fenylocsillag # 2017.01.16. 09:35

Kedves Ügyvéd Úr!
Köszönöm szépen a választ! Reménykedem.
Szép napot!


Tisztelt Címzett!
Segítséget szeretnék Önöktöl kérni. Sajnos a fiamnak bekellett vonulni 2016 dec.14-én Kecskemét Mátyasi u börtönben.1x 1 év 6 h

Öreg Tölgy # 2017.01.16. 06:09

T. fenylocsillag,

ez nem sokat változtat a korábban leírt válaszon. Ha a büntetéseket nem foglalják összbüntetésbe (ez attól függ, megvannak-e a törvényi feltételei), akkor csak a másodikként töltöttből kerülhet - kizáró ok hiányában - reintegrációs őrizetbe.

Ha az elítélt már az új Btk. alapján kapta az ítéletét, akkor benne kell lennie az ítéletben, hogy a vádlott bocsátható-e feltételes szabadságra, és ha igen, akkor mekkora rész letöltése után. Ha a régi Btk. alapján, akkor csak a feltételes szabadság esetleges kizártsága van venne, a lehetőségének legkorábbi időpontja a végrehajtási fokozattól függ. Az biztos, hogy ha van kedvezmény, a reintegrációs őrizet azt megelőzően lehet, tehát a kettő együtt is alkalmazható.

T. NagyZ94,

az összbüntetés nem csak kívánságtól függ, vagy van rá törvényi lehetőség vagy nem. Ha lesz összbüntetés, akkor arra nézve is meg kell vizsgálni, van-e a RÓ-t kizáró ok, és ha nincs, akkor a feltételes szabadságra bocsátás esedékessége előtt 10 hónappal, ha a feltételes kizárt, akkor pedig az összbüntetés kitöltése előtt 10 hónappal engedélyezhető a RÖ. Ha a büntetéseket nem lehet összbüntetni, akkor ugyanaz vonatkozik rá, mint amit az előző válaszolónak írtam: csak az utoljára töltött büntetésből lehetséges a RÖ, ha nincs más kizáró ok.

fenylocsillag # 2017.01.15. 18:34

Kedves Ügyvéd úr!
Nem is pontosan írtam a büntetes idö tartamat. Tehát az egyik 1 év 2 hónap a másik 1 év 6 hónap, ez összeveetve 2 év 8 hónap. Ebböl mennyi idöt kell letölteni hogy megkapja a kedvezményt? Létezik olyan Ügyvêd Úr higy 2/3-os kevvezmeny és reintegrációs örizet? 1 hónapot már letöltött a fiam. Lehet hogy atkerül a Wéber Edei intéznényben. Most jelenleg a Mátyási utiban van.
Köszönöm


Tisztelt Címzett!
Segítséget szeretnék Önöktöl kérni. Sajnos a fiamnak bekellett vonulni 2016 dec.14-én Kecskemét Mátyasi u börtönben.1x 1 év 6 h

NagyZ94 # 2017.01.15. 17:01

Tisztelt fórumozók/ügyvédek!

Nekem olyan kérdésem lenne a RÖ-vel kapcsolatban, hogy édesapám jelenleg 12 hónapos büntetését tölti amiből 8 hónap már lement és fél év után RÖ-be helyezték volna, de időközben lett neki egy újabb ítélete egy másik ügyből kifolyólag 2 év 4 hónap, szeretné az ítéleteket összbüntettni és számítása szerint kedvezménnyel együtt 7-8 hónap maradna, és az lenne kérdésem, hogy azt az időtartamot RÖ-ben kitöltheti vagy sem?

NagyZ94 # 2017.01.15. 17:01

Tisztelt fórumozók/ügyvédek!

Nekem olyan kérdésem lenne a RÖ-vel kapcsolatban, hogy édesapám jelenleg 12 hónapos büntetését tölti amiből 8 hónap már lement és fél év után RÖ-be helyezték volna, de időközben lett neki egy újabb ítélete egy másik ügyből kifolyólag 2 év 4 hónap, szeretné az ítéleteket összbüntettni és számítása szerint kedvezménnyel együtt 7-8 hónap maradna, és az lenne kérdésem, hogy azt az időtartamot RÖ-ben kitöltheti vagy sem?

Öreg Tölgy # 2017.01.15. 07:42

Semmi gond, ez a fórum pont azért van, hogy aki szeretne tudni valamit az kérdezzen, aki meg tud és akar, az válaszoljon.

Ez egy igen összetett dolog, megpróbálom lépésenként elmagyarázni

1. A törvény szerint a reintegrációs őrizet tartama maximum - szándékos bűncselekmény esetén - a feltételes szabadság esedékessége előtt, vagy ha az elítélt nem bocsátható feltételesre, akkor a büntetés kitöltése előtt 10 hónap.

Ezért kell elsőként megnézni, hogy mikor esedékes a feltételes, és az 10 hónapnál közelebb van-e már. Az Ön esetében a 2 év 10 hónapból 1 év 5 hónapot kell letölteni, ami 17 hónap, tehát elvileg a 7 hónap már eltelt. Ez nem azt jelenti, hogy akkor biztosan mehet RÓ-re, hanem csak azt, hogy tovább kell nézni, hogy a többi feltétel os megvan-e.

2. A további feltételek az alábbiak:

  • az elítéltet nem a Btk. 459. § (1) bekezdés 26. pontjában meghatározott személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt ítélték el,
  • első ízben ítélték végrehajtandó szabadságvesztésre vagy visszaesőnek nem minősülő bűnismétlő, és
  • öt évet meg nem haladó tartamú szabadságvesztést tölt.

Az Ön által írtak szerint ezekkel sincs gond, mert a párját nem erőszakos bűncselekmény miatt ítélték el, ebben az ügyben nem visszaeső és öt évnél rövidebb a büntetése (2 év 10 hó, itt már mindig a kiszabott büntetés egészét kell nézni).

3. Ha eddig minden oké, akkor meg kell nézni, van-e a törvény szerint a reintegrációs őrizetet kizáró ok. Ezek a következők:

  • ha az elítélttel szemben további szabadságvesztést kell végrehajtani,
  • az elítélttel szemben folyamatban lévő büntetőügyben elrendelt előzetes letartóztatását a szabadságvesztés végrehajtásának idejére megszakították,
  • a fogvatartása során engedélyezett reintegrációs őrizetet az elítéltnek felróható okból megszüntették,
  • az egy évet meg nem haladó tartamú szabadságvesztésből legalább három, egy évet meghaladó tartamú szabadságvesztésből legalább hat hónapot nem töltött le,
  • a megjelölt lakás az elektronikus távfelügyeleti eszköz elhelyezésére alkalmatlan.

Itt ugye a negyedikként írt feltétel lehet esetleg gond, de az biztos, hogy itt is a büntetés egészét kell nézni, tehát a minimálisan letöltendő rész 6 hónap. Az egyetlen kérdés az, hogy ebbe a 6 hónapba beszámít-e az előzetes, vagy sem. Egyre inkább az az álláspont, hogy igen, és ez Önnek jó, mert akkor már megvan ez a feltétel is.

Az egészen biztos, hogy a 3 hónap az Ön esetében semmiképp nem játszik, azzal nem is kell foglalkozni, mert ez a büntetés akkor is 2 év 10 hó volt, és akkor is azt kell alapul venni, ha az előzetest beszámítva és a feltételest leszámítva már csak 1 évnél rövidebb a végrehajtandó rész.

4. Tehát ha minden eddigi feltétel megvan, és egyetlen kizáró ok sincs, akkor mérlegelheti a bv. bíró, hogy a büntetés céljainak megvalósulása a reintegrációs őrizetbe helyezéssel is biztosíthatóak-e. Olyat nem ír elő a törvény, hogy pont kettő vagy akárhány dicséret kell hozzá, az biztos, hogy minél több, annál jobb, és fontos a családi, társadalmi kötődés is. Ezt dönti el mérlegeléssel a bv. bíró.

Talán így érthető. De ha nem, akkor is tegyen úgy, ahogy Attika doki írta, azaz vegyen egy papírlapot és írja le a kérelmét. Ha azzal utasítják el, hogy az előzetest nem számítva még nem töltött le a bünntetéséből 6 hónapot, akkor fellebbezze meg azzal, hogy a törvény nem írja elő, hogy az előzetes, amit a bíróság beszámított a büntetésbe, a RÖ szempontjából nem számítana be. De ennek kicsi az esélye, feltehetően a bv. bíró érdemben mérlegelni fogja a kérelmét.

Dr.Attika # 2017.01.15. 07:12

Legtisztább, ha az ügyvédje bemegy ügyvédi beszélőre. előtte a főépületben megkeresi a reintegrációs tisztet és a nevelőt. Az ügyvéd velük tisztázza. A parancsnokság kívül esik a zárt rezsimtől,oda szabadon be lehet menni. Nagyon készségesek Baracskán.

B.S.M.J. # 2017.01.14. 23:40

Tényleg restellem a dolgot és lehet csak már bele csavarodtam de akkor summázzva, mit mondjak neki hétfőn? 3 hónap után járhat neki? Ebben az esetben mit vesznek akkor alapul a 2 év 10 hónapot vagy az adható kedvezménnyel és elozetben 9 honapot letöltött, így fennmaradó 8 hónapot veszik alapul mint eredeti ítélet?

B.S.M.J. # 2017.01.14. 23:37

Tényleg restellem a dolgot és lehet csak már bele csavarodtam de akkor summázzva, mit mondjak neki hétfőn? 3 hónap után járhat neki? Ebben az esetben mit vesznek akkor alapul a 2 év 10 hónapot vagy az adható kedvezménnyel és elozetben 9 honapot letöltött, így fennmaradó 8 hónapot veszik alapul mint eredeti ítélet?

B.S.M.J. # 2017.01.14. 23:27

Tisztelt Öreg Tölgy

Én, mint nyilván ez kiderült teljesen laikus vagyok nekem nem lenne fontos mennyi van hatra csak a tisztán látás miatt érdekelt volna ugyanis neki azt mondtak 6 hónap után mehet r.ö-be majd hogy az utolsó 6 hónapot töltheti r.ö-be! A lelkére kötötték a két dícséretet is korábban ami mint utólag kiderült teljesen irreleváns! Higyje el én már rég elvesztettem a fonalat a jogi katyvaszban és a legszomorúbb hogy az ügyvédje is! Ezért kertem a segítséget! 2ev 10 hónap feles kedvezménnyel 9 hónapot töltött elozetben! Azt sem tudom hogy az ítéletet veszik alapul vagy már a feltételes szabadulás időpontját! Első körben azt mondtak neki bent hogy 6 hónap után a maradék 2 hónapot töltheti otthon majd, nem tudom kicsoda vagy hogyan felzaklatta azzal hogy elszámolta a bv és a maradék 6 hónapot töltheti otthon! Szó nem esett az 1 évnél kisebb vagy nagyobb büntetésről! Erről itt olvastam először! Csak ezért nem volt mindegy az én szempontokból hogy meg mennyi idő van hatra a feltételes szabadulás ig! Tisztában vagyok azzal hogy ez teljesen magától értetődő azoknak akik minden nap ebben élnek, de nekem teljes káosz! Aki meg bent vannak annak maga az őrület lehet hogy kecsegtetik minden féle légből kapott kijelentésekkel!
Nagyon tisztelem azért hogy az ertetlenkedésemet ilyen turelemmel kezeli!
A legmélyebb tisztelettel,
B.S.M.J.

Öreg Tölgy # 2017.01.14. 21:15

T. B.S.M.J.,

1 évnél nem hosszabb ítélet esetén a 3 hónapot le kell tölteni, de egyrészt feltehetően ott is beszámít az előzetes, másrészt nem igazán értem, miért fontos ez Önnek. Mindig mindenütt a kiszabott büntetés egészét kell alapul venni, nem az így vagy úgy hátralévő részt. Azt írta, hogy a párja 2 év 10 hónapot kapott, a kötelezően letöltendő rész mértéke kapcsán teljesen mindegy, hogy mennyi van még hátra (pláne a feltételesig).

Dr.Attika # 2017.01.14. 17:15
B.S.M.J. # 2017.01.14. 16:06

Köszönöm szépen! :)

Dr.Attika # 2017.01.14. 14:17

Hétfőn egy A/4-es lapra írje le a kérelmét és adja le. A R.Ö. helyét is jejölje meg,illetve nyilatkozzon, hogy tulajdonosa-e az ingatlannak. Ha nem, akkor kell a tulajdonostól hozzájáruló nyilatkozat. A BV Intézet majd küldi a pártfogó felügyelőt, aki megállapítja, hogy alkalmas-e a nyomkövető eszközre az ingatlan. Ha a pártfogó kedvező jelentést ad, akkor február végéig sor kerülhet a reintegrációs őrizet elrendelésére. A BV bíró két hetente jár ki Baracskára, ott fog helyben dönteni. 5 perc alatt meg van az ilyen "tárgyalás". A döntést követő hétfőn átszállítják a veszprémi BV-be. Ott helyezik fel a nyomkövetőt. Tesztelik egy pár napot és onnan mehet haza.

B.S.M.J. # 2017.01.14. 13:38

Köszönöm szépen a válaszát!
Meg az az egy dolog nem igazán tiszta nekem, hogy 1 évnél kisebb ítélet esetén 3 hónapot mindenképp le kell tölteni?
Feldobta a hétvégénket, magának is hasonlóan szépet kívánok!
Mindnen jot!

Öreg Tölgy # 2017.01.14. 13:02

Hivatalosan csak a bv. bíró mondhat a végzésében bármit, de a leírtak alapján nekem is úgy tűnik, hogy adható a RÖ, az valóban a feltételes szabadság esedékessége előtt - január 1-ig 6 hónappal, azóta már 10 hónappal - adható. Tehát a most hatályos szabály szerint már benne is van az időben. A gond egyedül az, ami már többször szóba került itt, hogy a kötelezően letöltendő 6 hónapba beszámít-e az előzetes, vagy nem. Ebben nem egyértelmű a törvény, de egyre inkább úgy látom, hogy beszámít. Tehát mindenképp érdemes beadni a kérelmét.

Olyan szabály egyébként nincs, hogy "két dicséret kell hozzá", ha nincs kizáró ok, akkor a bv. bíró mérlegel, és ha úgy látja, megadhatja két dicséret nélkül is, és elutasíthatja két dicséret mellett is (természetesen indokolni köteles, és a döntése ellen fellebbezni lehet).