reintegrációs őrizet


Niki0707 # 2016.12.30. 00:20

Tisztelt Fórumozók!

Körbe írnám mi történt párommal. Már régen volt börtönbe 1 évet, most fel volt függesztve sajnos úgy alakult megint be kellett mennie 9hónapot volt fogházban, mert októberbe betöltötte a 21. életévét, átszállították, most már börtönbe van nem fogházba. Irta levélbe hogy kérvényezi hogy az utolsó 6 hónapot itthon tölthesse. A kérdésem az lenne hogy mennyi idő mig ez eldől hogy megkaphatja-e ezt a RÖ-t? Ha esetleg nem, akkor mi lehet az oka? Előre is köszönöm a válaszokat.

Davigyenko # 2016.12.18. 15:20

Koszonom kielegito valaszat T. Öreg Tölgy!

Öreg Tölgy # 2016.12.17. 15:53

T. Bizakodóhölgy,

sajnos nem tudom táplálni a bizakodását, mert ha tényleg jogi értelemben is visszaeső a párja (azaz az újabb bűncselekményt a korábbi szabadságvesztésének kitöltésétől számított 3 éven belül követte el), akkor az új szabályok alapján sem mehet reintegrációs őrizetre.

T. Davigyenko,

még annyi kiegészítés, hogy nem azért elég a három hónap, mert fogházról van szó, hanem azért, mert nem hosszabb egy évnél.

Andrea89 # 2016.12.17. 15:48

Szeretnèm tudni hogy akkor most van vagy nincs? Ès amugy ahoz hogy kijöjön bejelentet lakcim kell neki vagy az idèglenes is megteszi? Ez a rèsze hogy müködik?

Davigyenko # 2016.12.17. 15:06

Köszönöm.Válaszát T.Öregtölgy!

Bizakodóhölgy # 2016.12.17. 15:02

Sziasztok a reintegrációs örizetről szeretnék kérdezni!A párom január 9.én lesz bent 7hónapja a tököli bv-ben és vissza eső volt már a szöllőben 2 évet és székesfehérváron előzetben 6hónapot most vár még csak a bv bìrói ìtéletre a halmozati büntetéssel kapcsolatban ha azt meg kapja akkor elvileg októberben jöhetne a fogadott ügyvédünk szerint...ő is meg kaphatná ezt a rö -et és ha igen akkor januárban már jöhetne?van két kis gyerekünk egy 2éves és egy 7hónapos ő volt a család fentartó és egyedűl nagyon nehéz a 2kicsivel anyagilag is és mindenhogyan...köszönöm a válaszokat üdv bizakodóhölgy

Öreg Tölgy # 2016.12.17. 11:26

T. Davigyenko,

igaz.

Kedves Andrea89,

a megfelelő családi kötődésnek van jelentősége a RÖ elbírálása során.

Dr.Attika # 2016.12.17. 07:10
Andrea89 # 2016.12.16. 19:57

A pàrom droggal kapcsolatos dolog miatt ül sajnos, de idèn oktoberbe születet meg a kisfiunk ès az anyukàja mozgàskorlàtozot, ö lenne a csalàd fentartó aki tudna dolgozni.Ezek a dolgok segitenek valamit a haza kerülèsèn?

Davigyenko # 2016.12.16. 18:25

Jo estet!

Az lenne a kerdesem,hogy foghaz buntetesnel eleg e 3 honapot bennt tolteni,hogy valaki megkapja a reintegracios orizetet?Jelen esetben 1 ev foghazbuntetesrol lenne szo.

Koszonom valaszukat:Davigyenko

Dr.Attika # 2016.12.16. 14:39

Ha nem is tartanak, de látják a BV-ben, hogy van külső jogi kontroll ügyvéd által.
November 24-én voltam bent RÖ tárgyaláson egyik BV Intézetben. Egy órát késett a bv.bíró.Ketten voltunk ügyvédek egy nagy váróban. Mind a ketten RÖ ügyben jöttünk. Voltak ott fegyelmi, feltételes és ügyészség felé benyújtott panaszra várakozók. (összeszámoltam, összesen 38-an)
Egyszer csak azt látom, hogy kialakul két sor és a fogvatartottak egymás után hozzám és a kolléganőhöz felsorakoznak és különböző kérdéseket tesznek fel a RÖ, de másik ügyben is. Készséggel válaszoltunk, de ilyen kevés idő alatt nem lehet teljességgel, meg a fogvatartottak nem is nagyon tudja elmondani hirtelen a problémáját. Ezért is fontos lenne, ha az elítélést követően is kapnának ügyvédi képviseletet. Ügyvédi szakzsargonban "utókezelést".

NP01 # 2016.12.16. 14:08

Tisztelt Andrea89!

A párja jó magaviselet esetén, valamint, ha a lakhatási körülmények, a gps/gprs vétel, illetve az előéletével kapcsolatos dolgok (nem voltak alkohol illetve drog problémák - nálunk folyamatosan napolták az illető RÖ-be helyezési döntését e miatt) megfelelőek, akkor biztosra veheti, hogy megkapják.

Elindíthatja a folyamatot párja is bentről - de javaslom, fogadjanak ügyvédet, vagy alaposan nézzenek utána a dolgoknak.
Én ez utóbbit választottam, több okból kifolyólag, tapasztalatból mondom, nem kevés idegeskedéssel, utánajárással járt - ellenben az ügyvédektől, úgymond, "tartanak" a BV intézetek.

Tisztelt Karola76!

Ha a BV pártfogó már felvette a jegyzőkönyvet, attól számított 2 héten belül jelentkeznie kell(ene) a területileg illetékes pártfogónak a környezettanulmány elkészítése miatt. Ha ez nem történik meg, mindenképp el kell kezdeni érdeklődni, vannak furcsa történések... Valóban előfordul(ha)t, hogy hónapokig is elhúzódik a folyamat, de ilyenkor egy "kis" utánajárással azért meg lehet sürgetni a dolgokat. Legjobb esetben is, arra fel kell készülni, hogy a BV bíró a legutolsó pillanatban fogja meghozni a döntését, ne lepődjenek meg, ha nem hívják addig a párját "bíróira". Ha a nevelőjével jó viszonyban van a párja, Dr.Attika által említett 2 hetes idők elteltével (ami, sajnos, nem vicc) mindenképp érdeklődjön, hol tart az ügy. Ha teheti, a benti pártfogóval is beszéljen - ő tudja a lehető legpontosabban megmondani, mi történik éppen.

Andrea89 # 2016.12.16. 11:07

Kedves Öreg Tőlgy!

Az 1 èv 3 honap csak jo magaviseletel kapható meg ha nem akkor 2 èv 6 honap. Engem az èrdekelne hogy mekkora esèly van rà hogy jo magaviselettel megkapjuk a rö-t? Kinek kell ezt elinditania? Èrdemes-e ezèrt ügyvèdet fogadni? Vàlaszàt előre is köszönöm!

Öreg Tölgy # 2016.12.16. 06:44

Kedves Karola76,

örülök az örömének. Az ügyintézés ideje sok mindentől függ, megyénként, intézetenként, de akár ügyenként is eltérhet. Biztosat azonban csak a bv. bíró jogerős döntése után tudhat.

Kedves Andrea89,

a 6 hónap az igaz, de a helyzet ennél jóval bonyolultabb. Először is nem értem, mi az, hogy "lefelezték a büntetését", szerintem a büntetés mértéke a jogerős ítélet után már csak felülvizsgálatban vagy perújításban változhat (akkor viszont az lesz a jogerős ítélet). Ha arra gondolsz, hogy az ítéletben engedélyezték a büntetés fele részének letöltését követő feltételes szabadságra bocsátását, akkor a feltételes szabadság esedékessége előtt - január 1-től - 10 hónappal mehetne RÖ-re (ha egyébként megfelel a feltételeknek), de mivel ez ebben esetben 5 hónap lenne, ezért valóban 6 hónap után engedélyezhető.

Andrea89 # 2016.12.15. 20:26

sziasztok!Erdekldni szeretnk hogy a parom oktober 1-en vonult be 2 ev 6 honapot kapot amit lefeleztek 1 ev 3 honapra, de ugy tudom hogy minimum 6 honap kell ahoz hogy reintegracios orizetet kapjon.Esetleg tudna nekem valaki errol nekem felvilagositast adni? Koszonom!

Karola76 # 2016.12.15. 00:08

Valami nincs rendben.....írtam egy" regényt" de semmi nem jott le csak a megszólítás....Elnézést...A lényeg..nem volt ünneprontó kedves Dr.Attika,meglatjuk,ígérem kijövetelenek idopontjat is meg fogom osztani Önökkel

Karola76 # 2016.12.15. 00:01

Kedves Dr.Attika

Dr.Attika # 2016.12.14. 22:19

Tisztelt Karola76!
Nem akarok ünneprontó lenni, de a leírtak alapján nem történt más, mint az Ítélőtábla bv. csoportja a kérelmet átküldte a Párja fogvatartási bv. intézethez, amelyik illetékes az elbírálásra. Innentől kezdve indul az érdemi ügyintézés. Védencem ügyéből kiindulva cca. 2-3 hét múlva jelenik meg a pártfogó környezettanulmányra. Azt elkészítve úgy két hét múlva küldi meg a bv. intézetnek. Az intézet is vagy két hét múlva a fogva tartás helye szerinti bv. bírónak. Az meg dönt úgy megint 2 hét múlva.
Gyakorlati tapasztalatom: augusztusban benyújtott kérelemre december 02-i reintegrációs őrizetbe helyezés, úgy hogy október 13-án esedékes lehetett volna.
Természetesen ne zárjuk ki, hogy felgyorsul a büntetés-végrehajtás apparátusa.

Karola76 # 2016.12.14. 21:35

Valamiért nem a teljes szöveget adta le,a lényeg ,hogy jan.közepe körül lesz kint a Párom,ezt a Reintegrációs tiszt közölte vele.Mégegyszer: nagyon köszönöm Mindenki segítségét és a hozzászólásokat! Nagyon boldogok vagyunk

Karola76 # 2016.12.14. 21:26

Tisztelt Fórumozók!

A "velünk" történteket írom le pár szóban.
Itt a fórumon kértem tanácsot,hogy beadhatjuk -e a rö-be helyezési kérelmet január 1 előtt,mivel a módosított
törvény szerint páromnál jan.1.-től alkalmazható lenne.
Nos,mi beadtuk dec.5-én,Öreg Tölgyre hallgatván mindenben.Mi oda küldtük a kérelmet,ahol kimondták a másodfokú ítéletet,a ....Ítélőtábla Bv.csoportjának.
Ma este telefonált Párom,hogy kihívatták,megkapta a szükséges papírokat és elindították neki a Rö-t.Alig egy hét telt el és már utasították a Bv.-t.Nagyon örülök és hálás vagyok Mindenkinek aki próbált bármiféle tanácsot adni-itt megjegyzem ,külön hálával és köszönettel tartozom Öreg Tölgynek

norbertmezei89 # 2016.12.12. 10:56

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném kérni a segítségét minden olyan embernek aki tisztában van reintegrációs őrizet esetén igénybevehető támogatásokról,segélyekről állás kereséssel kapcsolatos tudnivalókról és tud nagyon jó ügyvédet kártérítési perrel kapcsolatban. Köszönöm

Danielxx # 2016.12.02. 17:19

Köszönöm a választ!

Öreg Tölgy # 2016.12.02. 16:11

Járni nem jár, de adható, nincs kizáró ok.

Danielxx # 2016.12.02. 13:20

Tisztelt fórum tagok! Az a kérdésem, hogy jár e reintegrációs őrizet annak, aki 1 év 10 hónap felfuggesztett büntetést kapott lopás és testi sértés miatt. Ez letöltendővé vált 1 év 3 hónap csalás miatt. Akkor ha a csalás büntettből kéri a reintegrációt. Első bűntényes bűnismétlő a csalást tölti utóbb.

Öreg Tölgy # 2016.11.28. 19:41

Tisztelt Farkas1977,

nem mondtam, hogy MINDENKÉPPEN benn kell tölteni a feltételesig hátralévő időt. Azt írtam, hogy szerintem a törvény helyes értelmezéséből az fakad, hogy igen. De nem én fogok dönteni az ügyben, hanem a bv. bíró, az meg nem biztos, hogy így gondolja. Azt sem tudom írni, hogy a gyakorlat ilyen vagy olyan, mert még nincs gyakorlat, vagy megyénként eltérő.

Két tanácsom van:

  • ha megkapja a behívót, mindenképp menjen be, mert ha nem, automatikusan kizárja magát mindenféle kedvezményből, és
  • a kérelmet mindenképp adja be, mert veszíteni valója nincs.