reintegrációs őrizet


zsike005 # 2016.10.12. 20:00

Köszönöm Kedves NP01!

NP01 # 2016.10.12. 13:09

Tisztelt zsike005!

Sajnos, akkor sem gyorsabb, ha átminősitik.
Örülök, ha tudtam segiteni; minden jót, és mielőbbi hazatérést a férjének.

zsike005 # 2016.10.12. 12:16

Kedves NP01! Köszönöm , a gyors válaszát! Az összes papir meg van, nem egyedül lesz a házban a férjem.Október 26-án kerül át , fogházba, onnan se lesz gyorsabb , gondolom.Köszönöm szépen!

NP01 # 2016.10.12. 09:17

Tisztelt zsike005!

Anyósától a befogadó nyilatkozatot mindenképp csatolják a kérelemhez. Ha férje adja be az intézetben, akkor mindenből 3 példányt kell beküldeni hozzá, ha a törvényszéken inditják, elég 1 példány is.

Nem tudom, mennyire pálhalmai sajátosság az, hogy az elitélt 1 hónappala lehetséges időpont előtt adhatja be előbb a kérelmét a BV-ben. Ha ez előfordul, BV ügyészi maghallgatást kell kérni, az ügyész(ek) utasitani fogják az igazgatási osztályt a folyamat elinditására.

(Szintén pálhalmai szokás: a jogértelmezésük szerint a nevelők elindithatják a folyamatot 2 hónappal előbb, de senkinek nem teszik meg - ellenben mindenkit javasolnak)

Erősen javaslom, ha belefér az időbe még, hogy kérelmi lapon, a nyilvátartástól kérdezze meg a reintegrációs őrizetbe helyezésének legkorábbi lehetséges időpontját - volt már ebből is félreértés, de a korábban leirtak alapján el kellett inditaniuk a folyamatot.

NP01 # 2016.10.12. 09:05

Tisztelt zsike005!
Ahogy irtam is, a BV elmegy a legvégső pontig, amig lehet . Ez azt jelenti, hogy mindenbe bele fognak kötni, amit találnak. Javaslom, adjanak be férjének "eltartási" nyilatkozat(oka)t is, valamint semmiképp ne egyedül költözzön az ingatlanba, legyen ott valaki, aki tud gondoskodni róla. Ha van szándéknyilatkozat munkáltatói részről, az szintén pozitivum.

A beadástól számitva, ha kettő héten belül nem keresi meg Önöket a BV pártfogó, akkor valami gond van - nálam a helyileg illetékes intézet nem kapta meg az átküldött anyagot... (zárójelben: pálhalma állitja, hogy elküldte...). Ilyenkor férje tud meghallgatást kérni a BV intézetben a pártfogójától, illetve Ön tud utána járni a dolgoknak.

Arra mindenképp fel kell készülni, hogy minimum 1-2 héttel csúszni fog a kijövetele - bármikor is adják be a kérelmet; valamint, hogy - ellenben a BV törvény ide vágó rendelkezéseivel - a biró az utolsó pillanatban fog döntést hozni. Az én anyagom már június közepén el lett inditva; július közepén meg volt minden. A biró először szeptember elejére napolt - túl távoli az időpont (???), majd indoklás nélkül szeptember közepére tűzte ki a meghallgatást (mint állitják, azért, mert a kész anyagból eltünt valahogy a környezettanulmány. Feleségem érdeklődésére az utolsó napoláskor 2 perc, nem vicc, kettő perc alatt meglett).

Olyat hallottam, hogy valakit azért nem engedtek ki, mert 1,5 hónapja volt a feltételesig, és a biró nem látta értelmét (?) az idő rövidsége miatt a reintegrációs őrizet elrendelésének; előtte a környezettanulmány nem ért be - ez a legjellemzőbb, ennek feltétlen érdemes utána érdeklődni,lényeges, hogy kettő , egy technikai- közművek és gps/gprs lefedettség-, valamint egy, a lakásra irányuló környezettanulmánynak kell beérkeznie - ez utóbbi szokott "eltűnni- , valamint rövid itéletről is beszéltünk ez esetben. De hogy az Önök esetében - ha minden rendben van - ez előforduljon, azt kizárnak tartom.

Továbbra is szeretném azonban jelezni, én kizárólag a pálhalmai BV-nél történt esetekre tudok hivatkozni, illetve azon néhány " kollégám" elmondására, akikkel együtt jöttem ki.

zsike005 # 2016.10.11. 15:48

Kedves NP01! Még lenne egy kérdésem , a beadástót számitva kb. mikor mennek környezettanulmányra a házhoz? Amugy fele részben a férjemé, anyósom a másik tulaj, akkor csak nem lesz gond! Köszönöm a válaszokat!!!

zsike005 # 2016.10.11. 15:35

KedvesNP01! Köszönöm a válaszát!Most adjuk be október végén, nem rudom , mire lehet számitani.A rendes szabadulási időpontja 2017.04.05,lehet hogy addig le sem zajlik? Elkeseritő!

Dr.Attika # 2016.10.11. 05:26

Olyat is hallottam, hogy a pártfogó felügyelő körbejárta a lépcsőház lakóit és megkérdezte, mit szólnának hozzá, ha a lépcsőházba reintágrációs őrizetes kerülne. Ők azt mondták, hogy nem akarnának bűnözővel együtt lenni. Erre hivatkozva nem javasolta a pártfogó a reintegrációs őrizet elrendelését.

NP01 # 2016.10.10. 19:54

Tisztelt zsike005!
Elvileg nem kell, bár mi beküldtük. Befogadó viszont a közös tulajdonú ingatlanról mindenképp kell, a másik tulajdonostól. Mivel én átéltem az egészet, és a szemem előtt zajlottak a benti dolgok, tudom mondani, hogy - az ottani - BV biró (elnézést, nincs hosszú i-m) aggályosnak tartotta az egyik elitéltnél, hogy egyedül, a saját házába költözzön - a szülei pedig vállalták, hogy eltartják...
Arra 90%-ig fel kell készülni, hogy "időben" nem fog haza kerülni senki.... Ahogy Dr.Attika irta, a BV elmegy a legvégső pontig, amig lehet. Az én példámból kiindulva - több, indoklás nélküli napolás a biró részéről, majd a benyújtott iratok eltünése - alátámasztja az egészet, sajnos.

Dr.Attika # 2016.10.10. 16:18

Ha az őrizetes tulajdonában van, akkor elvileg kellhet. Ha nem, akkor elegendő a befogadó nyilatkozat. Mivel a pártfogónak a helyszíni szemlén kell vizsgálni a házi őrizet feltételeit, ezért álláspontom szerint, neki kell meggyőződnie arról, hogy az őrizetes tulajdonában van vagy sem. Ne lepődjön meg, ha a BV Intézet akadékoskodik. Nincs elég apparátusuk a házi őrizetre, ezért mindent megtesznek, hogy ne kelljen ilyen címen elrendelni a szabadon bocsátást. Kíváncsi vagyok a jogvédő szervezetek mikor emelik fel a szavukat.

zsike005 # 2016.10.10. 16:04

NP01 Az lenne a kérdésem , hogy kell-e tulajdoni lap az ingatlanról, ahova az őrizetes megy? Köszönöm zsike005

NP01 # 2016.09.24. 17:25

Hölgyeim és uraim, a napokban jöttem haza "lábbilinccsel", Sándorházáról. Ha valakinek tudok segiteni, nyugodtan keressen itt, a fórumon.

Szilárd21 # 2016.07.28. 05:33

Kedves Öreg Tölgy,

Nagyon szépen köszönjük a gyors válaszát!
Szép napot!

Öreg Tölgy # 2016.07.28. 05:08

Nem. A RÖ-nek az a feltétele, hogy egy évet meghaladó büntetésből (fokozattól függetlenül) 6 hónapot kitöltsön, ez megvan.

Szilárd21 # 2016.07.27. 20:14

Kedves szakértők!

Egy továbbított kérdés:

"Férjem 2 éve és 8 hónapja fegyházban van. Most vált aktuálissá börtön fokozatra való minősítés. Szeretnének, ha RÖvel szabadulhatna. Kérdésem lenne, hogy börtön fokozatban is el kell töltenie 6 hónapot mielőtt a RÖt kervenyezni lehetne?"

Köszönöm válaszukat!

Öreg Tölgy # 2016.07.24. 10:43

No látja, pont ez itt a gond. A fegyházban ugyanis egy évet ki kellene tölteni az enyhébb fokozatba helyezéshez, és abba biztosan nem számít be az előzetes. Most az előzetessel és a házi őrizettel ki van töltve kicsit több, mint egy év, és még egy évet kellene kitölteni, hogy enyhébb fokozatba kerüljön. Ezzel szemben szűk 9 hónap után már feltételes szabadságra bocsátható. Így emiatt nem fog menni a reintegrációs őrizet.

nyavalya10 # 2016.07.23. 18:55

Tisztelt Öreg Tölgy!

Igen, volt előzetesben 9 hónapot, azután házi őrizetben 16 hónapot.
Másodfokon biztos, hogy fegyház fokozatot kapott, felezős kedvezménnyel,. Ott is mondták, hogy ritka a felezős kedvezmény, de azért adják neki, mert úgy gondolják, hogy neki ez csak egy "botlás" volt amiért azért meg kell büntetni, hogy érezze a súlyát, de "ennyi bőven elég".
Márciusban kellett bevonulnia és elvileg jövő év június végén szabadulna.

Öreg Tölgy # 2016.07.23. 05:30

A törvény kifejezetten a kiszabott büntetés börtön vagy fogház fokozatban való TÖLTÉSÉT írja elő feltételként, nem pedig azt, hogy a büntetést eleve ilyen fokozatban szabják ki. Tehát törvényben nem kizárt a reintegrációs őrizet akkor sem, ha az engedélyezés elbírálásakor az elítélt enyhébb fokozatba helyezés folytán tölt börtönt.

Mivel azonban a kötelezően letöltendő idő viszonylag kevés, félő, hogy az időbeli szabályok kizárhatják a két kedvezmény együttes alkalmazását. Bár szintén nem kizárt törvényben a fegyház és a feles kedvezmény, de elég ritka. Biztos ez? A feles kedvezmény különös méltánylást érdemló okot igényelne, de ilyen esetben fegyházas cselekmény esetén már inkább eleve enyhébb fokozatot szab ki a bíróság.

Még fontosabb, hogy volt-e a párja előzetesben vagy házi őrizetben, illetve mennyit?

nyavalya10 # 2016.07.23. 02:56

Tisztelt válaszadó!

Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz. A párom másodfokon 3 év 6 hónapot kapott fegyház fokozatban, felezős kedvezménnyel.
Mivel fegyház fokozatban nem igényelhető a reintegrációs őrizet lehetősége, ezért kérvényezi az átminősítést börtön fokozatba.Ha sikerül, ezután megkaphatja -e az utolsó fél év reintegrációs őrizetben való letöltésének lehetőségét (ha az összes többi kritériumnak megfelel), vagy fegyház fokozatból börtön fokozatba való minősítés után ez nem jár, csak ha a kiszabott büntetést börtön, vagy fogház fokozatban kapja?

Válaszukat előre is köszönöm!

bilbaofan # 2016.07.21. 15:47

Köszönöm Öreg Tölgy a pontosítást, úgy helyes, ahogyan írod. Egyébként az előzetes beszámítása megérne még egy misét. Ez azonban már a törvényalkotás feladata kell legyen, nem véletlen akkor ezek szerint ha született már olyan határozat, ahol másképpen értelmezték az erre vonatkozó törvényi megfogalmazást...( Ismerek olyan esetet én magam is korábbról, ahol komoly jogértelmezési-jogelméleti vita alakult ki a bíróság-ügyészség között, majd folytatódott a bíróság berkein belül.Ez persze nem ritka jelenség nyilván de ennek azért megvolt a pikantériája rendesen...)

Öreg Tölgy # 2016.07.21. 06:20

Bizony, lásd a 02.29. 7:21-től kezdődő hozzászólásokat.

Öreg Tölgy # 2016.07.21. 06:17

Egy apró pontosítás: ugye itt a 3 és 6 hónap nem a fokozattól, hanem a büntetés 1 évet meghaladó vagy meg nem haladó mértékétől függ. Egyébként valóban úgy kellene lenni, ahogy bilbaofan írta, de hallottam olyan esetről, ahol beszámították az előzetest (szerintem tévesen). Talán volt is erről szó korábban a topicban.

bilbaofan # 2016.07.20. 12:26

1.Az 100%, hogy szabadlábról ez nem indítható.
2. Ahogyan Öreg Tölgy is írja, tv. szerint az előzetes nem számít bele. A jogerőre emelkedéstől kezd ketyegni a 3 hónap fogházas ítéletnél, ill. a 6 hónap börtön fokozatnál, amit JOGERŐS elítéltként kell letölteni. Nem mondom, hogy igazságos ez ( különösen, hogy az előzetes gyakorlatilag fegyház szigorúságú vagy még rosszabb, aztán a végén lesz egy jogerős fogház...) de mint tudjuk az igazságérzet és a jogérzet nem mindig esik egybe. Itt is kb. ez van.

Öreg Tölgy # 2016.07.19. 18:11

Az biztos, hogy a kedvezményt az egész büntetésből kell számítani, és a reintegrációs őrizet elméleti lehetősége az azt megelőző hat hónapra terjed ki. Az igazi kérdés tényleg csak az, hogy a kötelezően letöltendő három hónapba az előzetes beszámít-e, vagy sem.

Erre pedig a válasz az, hogy a törvény szerint biztosan nem, a gyakorlatban - úgy hallom - egyre inkább igen. Az viszont biztos, hogy az egész eljárást a bv. intézet kezdeményezi, illetve a Bv.tv. 61/A. § (2) bekezdése szerint az elítélt és a védője egy ízben a BÜNTETÉS VÉGREHAJTÁSA alatt kezdeményezheti, a kérelmet a bv. intézet továbbítja a bírónak. Úgyhogy nehezen tudom elképzelni ennek a szabadlábról való lefolytatását.

vircsi7 # 2016.07.18. 15:44

Üdv!

Segítséget azaz információt szeretnék kérni az ügyben,hogy abban az estben,ha masodfokon a jogerős ítélet 1 év letöltendő börtön büntetés,2/3 os kedvezmennyel,melyből 4 hó 12 nap előzetben letöltött,majd masodfokig házi örizetben 4 nap 1 el szamitva 1,5 hó és itt fenn maradó letöltendő 2 hó 3 nap a 2/3 kedvezmeny miatt ugye a minusz 4 hó!

Ez esetben,ha kérvényezhető a reintegrációs őrizet,azaz mivel 1 évnél 3 hónap letöltöttnek kell meglennie az előzet számít e vagy jogerőre emelkedéstől számítva 3 hó letöltött és majd úgy kérhető?!
A masik kérdésem miközben írtam,hogy rádöbbentem ,hogy az is kérdéses,hogy a kedvezményes 4 hó plusz fenn maradó 2hó 3napot együtt kell számolni azaz akkor 6hó 3 nap ez esetben nem kérhető csak utolsó fél évre a reintegraciós örizet amit ez esetben 3 nappal meghalad...vagy mivel a 2/3 kedvezmény birósag általi kedvezmény így nem kell hozza számitani és akkor belefér a 6 hóba mert 2ho 3 nap marad fenn!

Még egy kérdés,ha kérvényezhető csak az esetben,ha megjön a behívó és a kirendelt bv bírójához címezhető vagy előbb is ellehet indítani valahol?

Elnézést kérek,ha kicsit kesze kusza,de a fejemben is ekkora káosz uralkodik...

előre is köszönök minden információt