reintegrációs őrizet


annamárai # 2016.06.23. 10:51

Tisztelt Bilbaofan!

Nagyon köszönöm a részletes és érthető válaszát, szándéknyilatkozat már van beadva a férjem anyagához, igaz kötetlen munkaidőt írt rá a vállalkozó, aki alkalmazni szeretné, mert majd megpróbálják a bíró által meghatározott időintervallumban igazítani a férjem munkaidejét!
Nagyon köszönöm még egyszer a tájékoztatást! További szép napot!
Üdv: Annamária

Öreg Tölgy # 2016.06.23. 04:56

Igen, én is úgy tapasztaltam. Feltehetően a várható további könnyítések hatására.

bilbaofan # 2016.06.22. 20:24

Kedves Annamária!

A bv bíró határozza meg valójában, hogy mennyi időre és mekkora területre terjedhet ki az eltávozás a kijelölt területre munkavégzés és a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítására. Nem egy olyan reint. őrizetes van, aki pl. közmunka program keretén belül dolgozik és a munka jellegénél fogva mozoghat az adott település közigazgatási területén munkaidőben, sőt azon is túl, pl. hogy munkaidőn túl el tudjon menni vásárolni, gyerekkel a játszótérre, iskolába, stb. Konkrét példa: Reintegrációs őrizetes kéri pl., hogy reggel 6-tól este 6-ig engedélyezzék számára a mozgást munkanapokon a település területén, mert 6.30-tól 15.00 óráig dolgozik, ezután szeretne a családjával szabadban időt tölteni. Amennyiben csatol munkáltatóit a munkaidőről ( elég a szándéknyilatkozat is, majd ezután kell csak a munkaszerződés) és leírja,megindokolja, hogy miért kéri ezt így, nagy valószínűség szerint a bv bíró így fogja engedélyezni. pontosan azért, mert ez nem háziőrizet, itt alapvetően más a cél.
Akár olyat is engedélyezhet a bv. bíró, hogy települések között valaki pl. teherautósofőrként árut terítsen túraszerűen. Megírja a bv. bírónak, becsatolja a túraútvonalat és a munkáltató igazolását a kért időintervallumot és akár ilyen munkát is végezhet!
Mindezt lehet utólag is bármikor, a területileg illetékes bv. bírónál kérni. Lehet persze rögtön, a reintegrációs őrizetről döntő első meghallgatáson is.
Nagyjából így műxik a gyakorlatban az a száraz jogi szöveg, amire Öreg Tölgy hivatkozott a hozzászólásában. Azaz jóval rugalmasabb mint azt az ember gondolná és természetesen a törvényi szabályozásnak is megfelel.
És amit itt leírtam, az tényleg így van...

Üdv

Almamanó # 2016.06.22. 13:16

Tisztelt Cím!

Érdeklődni szeretnék egy jogi esettel kapcsolatosan. A rokonom jelenleg egy BV intézetben tölti a mindennapjait. Több feljelentésből, összbüntetést kapott, melyet jelenleg tölt börtön fokozatban. Előtte már kiülte a felfüggesztett büntetését. Most azt mondták neki, hogy jár a reintegrációs őrizetbehelyezés. Idáig úgy tudtuk, hogy ha összbüntetése van, akkor nem jogosult erre a kedvezményre. Első büntényes (folyamatosan ülte ki a büntetését), nem erőszakos. Nem szeretném, ha hiú reményeket keltenének benne és utána a BV bíró előtt pedig kiderülne, hogy mégsem jár neki. Már elfogadta, belenyugodott, hogy mikor térhet haza a családjához. Sajnos abban az intézetben, már többször előfordult, hogy felbiztatták a fogvatartottakat, lefuttatásra került minden ügyintézés, s két hónap múlva a BV bíró közölte, hogy Ő nem jogosult rá! S nem a magaviseleten múlt a dolog. Ebben szeretném kérni a segítségüket! Ha bármilyen információra még szükségük lenne, tudok szolgálni vele. Köszönettel és tisztelettel várom a válaszukat.

Öreg Tölgy # 2016.06.22. 12:59

Azt mondja a törvény, hogy

187/A. § (4): Reintegrációs őrizet elrendelése esetén a büntetés-végrehajtási bíró által kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet az elítélt csak az elrendelő határozatában meghatározott célból, különösen

  1. a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítása,
  2. munkavégzés,
  3. oktatásban, képzésben való részvétel vagy
  4. gyógykezelés céljából,

az ott meghatározott időben és az úti cél meghatározása mellett hagyhatja el.

annamárai # 2016.06.22. 11:40

Tisztelt válaszadó!

eszembe jutott még egy kérdés a reintegrációval kapcsolatban, ha jól tudom hogy a bv bíró kijelöl majd időintervallumot amikor a reintegrációs őrizetben lévő elhagyhatja a házat ahol él, és ez idő alatt adott városon vagy falun belül bárhová mehet ( pl: gyerekért óvodába, boltba stb)? Vagy csak pl. munkába?

Dr.Attika # 2016.06.20. 19:47

Büntetőeljárásra nem vonatkozik a törvénykezési szünet.

annamárai # 2016.06.20. 19:25

Tisztelt válaszadó!

A kérdésem a következő lenne hogy a bv. bírókra is vonatkozik a törvénykezési szünet?

folyami géb # 2016.06.16. 06:51

Most már tervek vannak rá (nem biztos, hogy pont a meghosszabbítására, de az biztos, hogy különböző könnyítésekre), de még konkrét törvényjavaslat sincs, nemhogy elfogadott jogszabály.

Laboerika # 2016.06.16. 06:18

Üdv:Nekem egy olyan kérdésem lenne a reintegrációs örizettel kapcsolatban,azt hallottam,hogy fél évről egy évre meghosszabbítják.Ebből mennyi igaz ,és ha igaz akkor mikortól lép ez életbe?
Előre is köszönöm válaszát

bilbaofan # 2016.06.14. 11:52

Üdv!

Talán fontos infó lehet a reintegrációs őrizettel kapcsolatban, hogy érdemes elindítani vagy elindíttatni a procedúrát az esedékességet megelőző 90 nappal. Saját magam láttam nem egy olyan esetet, amikor néhány hetes késedelem a RÖ elrendelését is megcsúsztatta és a lehetséges 6 hónapon belülre tolta. Nagyon sok minden befolyásolhatja ezt és a bv. bíró addig nem tud döntést hozni, amíg a delikvens komplett anyaga nem áll össze. Elég ha egy helyen elakad a dolog. Érdemes követni az "eseményeket",a fogvatartottnak és családjának, esetleg védőjének is mert nem kevés információra van szüksége a döntéshozónak ahhoz, hogy a reint.őrizet alkalmazását elrendelje. Nem véletlen tehát a 3 hónapos időtartam. Ha valaki pl. 45 nappal a határidő előtt kezdi el intézni, az garantáltan nem kerül időben bv. bíró elé. Ha minden oké, akkor ált. 1-2 héttel az esedékesség előtt kerül sor a meghallgatásra és a döntésre. Fontos az is, hogy a végzésben meghatározott kezdőnapot megelőző 3 munkanapot a szabadon bocsájtó b.v. intézetben kell tölteni, ahol felkészítik a fogvatartottat.( ez jó néhány esetben átszállítást jelent a pozitív döntést követően a fogvatartó intézetből a kijelölt ingatlan helye szerint illetékes intézetbe )
Egyébként azt gondolom, ha nincs törvényi kizáró ok és az elítélt előélete, szem. körülményei és amennyiben a büntetés-végrehajtás ideje alatt is példamutató magatartást tanusított, annak nem kell különösebben idegeskednie ha nagyon szeretné hogy néhány hónapig egészen egyedi lábperece legyen...

folyami géb # 2016.06.10. 13:55

Jogalkotói, bocs.

folyami géb # 2016.06.10. 13:55

Most már viszont van jogalkalmazói szándék is.

folyami géb # 2016.06.02. 18:19

Már valahol írtam korábban, hogy ez a helyes jogértelmezés.

Dome2016 # 2016.06.02. 09:15

Szep napot olyan kérdésem lenn hogy mik a reintegracio feltételei?egy baratom kapott egy ev 10honapot es 14honapot volt elozetesben es azt állítják,hogy az elozetes nem szamit bele abba a fel évbe amit bent kene lennie.koszonom a valaszt

Dr.Attika # 2016.05.29. 17:03

Vélhetőleg a márianosztrai bv. ügyész az ötletgazda. Védencem is keresett több hónapja levélben, hogy az ottani ügyész azt mondta neki, hogy már 1 év a reintegrációs őrizet. Még nem annyi. Bv. ügyészek is felelősségteljesen tájékoztathatnák a fogvatartottakat.

folyami géb # 2016.05.29. 14:52

Ezt ismerem, de ez nem törvényhozói szándék, hanem jogirodalmi ötlet.

Niko23 # 2016.05.29. 07:52
Nonni1000 # 2016.05.28. 18:21

Üdv!
Ügyésztől olyan információt kapott fogvatartott ismerősöm hogy a Reintegrációs házi őrizetet 1 évre szeretnék a jövőben módosítani. Van erről esetleg tudomása? Előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2016.05.28. 08:31

Ez a tipikus "börtönbeli jólértesültség" esete. A fogvatartottak szeretik jólértesültségben felül múlni a többieket.
Szabadságvesztésüket töltő védenceim is időről időre megkeresnek ilyen benti értesülésekkel.
Tudni kell, hogy Magyarországon ahhoz, hogy egy törvény megváltozhasson, az Országgyűléshez módosító javaslatot kell benyújtani. Az pedig olvasható az Országgyűlés honlapján, tehát mindenki értesülhet róla.
legyenek nyugodtak a fogva tartottak és hozzátartozóik, hogy az ilyen lényeges várható változásokra a fogva tartott védője felhívja a figyelmet.

folyami géb # 2016.05.28. 04:28

Nem tudok semmiféle változtatásról és változtatási szándékról sem, de még ha lenne is, az alapelv, hogy csak a jövőre vonatkozhat. Tehát, aki már megkapta a RÖ-t, annak biztosan nem lehet visszavonni csak azért, mert megváltozott a jogszabály, még akkor sem, ha még nem kezdte meg.

Niko23 # 2016.05.27. 21:54

Tisztelt folyami geb! Érdeklődni szeretnék hogy hallott-e esetleg olyan változás a reibtegraviós őrizetről, hogy állitólag júliustól csak a fogház fokozatosok kaphatják meg? Nem hiszem, hogy igaz lenne, hisz semmit nem lehet olvasni erről. Mi 06.17. Kaptuk meg és most illyeszgetik, hogy visszavonhatják neki. Létezne ilyen? Vagy ez is csak benti rémtörténet.válaszát köszönöm

annamárai # 2016.05.27. 15:18

köszönöm válaszát!

folyami géb # 2016.05.27. 05:49

Biztos, hogy 07.23. előtt fogják elbírálni, úgy, hogy ha megkapja, 23-án már mehet.

annamárai # 2016.05.26. 19:19

Tisztelt válaszadó!

A férjemnek 2016 július 23-tól adható reintegrációs őrizet, már elkészült a környezettanulmány, mindent rendben találtak, az eszköz is működött! ill. leadtunk egy szándéknyilatkozatot hogy egy helyi vállalkozó alkalmazná a cégénél ha hazaengedik!
a gyakorlatban a kérelmezők közül kb hány százalék esetében pozitív az elbírálás?
mivel 2016-07-23 szombatra esik, tárgyalhatják az ügyét már előbb is vagy csak az időpont után?
ha eltérnek 07-23-tól mennyire lehet ezt elhúzni?