Vademelesi hatarido


Dr. Jégember # 2014.11.11. 08:37

Tisztelt Rocher!

A nyomozás lezárását követően, pontosabban az iratoknak az ügyészségre érkezését követően az ügyésznek 30 napja van dönteni mit akar az üggyel. Ezt 1x30 nappal meghosszabbíthatja.

Lehet, hogy úgy dönt hogy az iratok nem alkalmasak a vádemeléshez, ezért visszaadja azt nyomozás folytatásra a rendőrségnek. Ebben az esetben a határidő értelemszerűen nem számít bele a vádemelési határidőbe, ha kell meghosszabbítja a nyomozás határidejét és előírja a rendőrségnek, hogy mikorra végezzék el a még szükséges nyomozási cselekményeket.

Ebben az esetben újra iratismertetést kell tartani a rendőrségen, és az időközben keletkezett új iratokat a terhelt elé kell tárni. Amikor újra az ügyészhez kerül az irat, onnan kezdődik az ő határideje, teljesen függetlenül attól, hogy paradicsomlopás vagy 10 ember megölése miatt folyt a nyomozás.

Gyakorlatilag ahhoz, hogy a vád törvényes legyen nem sok minden kell, csak annyit, hogy ügyész írja. Nem árt, ha analóg a vád a nyomozás irataival, de ha tök ellentétes -SAJÁT TAPASZTALATOM SZERINT- a bíróság akkor is befogadja és a bizonyítási eljárás szerint dönt.

Nálunk pl. azt mondta egy "hozzáértő", hogy ha üres lapot ad be az ügyész , azt aláírja és lepecsételi, az is vádirat....... (nagyvonalakban)

Persze ez nem így van de a lényeg az, hogy ügyész adja be, a többi nem igazán számít, majd a bíróság kiokumlálja...........

Üdv:
Dr. Jégember

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.11. 05:48

Azon nem múlik.

RoCheR # 2014.11.11. 01:28

Tisztelt forumozok,

Mennyi idon belul kell vadat emelni:

  • testi sertes
  • es garazdasag eseteiben ahhoz, hogy a vad torvenyes maradjon?

Koszonettel,