Ha a férjem eladta a telefonomat az engedélyem nélkül


Dr. Jégember # 2014.11.13. 09:59

Egy dolgot tisztázni kell:
a büntetőeljárásnak NEM feladata, hogy a felek közötti vagyoni viszonyokat kibogozza, tisztázza. Erre találták ki a polgárjog intézményét és a polgári bíróságot.

Ezért, ha nincs a felek között megállapodás VAGY bírósági vagyonmegosztás, akkor az a büntetőjogi vélelem, hogy minden -a házassági életközösség során szerzett- dolog közös szerzemény, (nyilván ha nem eleve és kifejezetten különvagyon)arra pedig ahogy írtam nem lehet bűncselekményt elkövetni.

Üdv:
Dr. Jégember

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.12. 20:49

Csak, ahogy alább már megjegyezték: adott esetben az efféle ajándékot nem könnyű bizonyítani.

ObudaFan # 2014.11.12. 18:58

A házasságban szerzett vagyon közös vagyonnak minősül, teljesen mindegy hogy azt ki használja.

Az egyik fél által ajándékba kapott vagyon nem közös vagyon.

Curious George # 2014.11.12. 10:30

Igen Sherlock, szerintem neked a Story magazinhoz kéne menned újságírónak, biztos nagyon élvezed a szaftos részleteket.

Viszont ha jogot hallgatsz, meg kéne próbálnod a száraz jogi oldaláról nézni és elemezni a történéseket.

(biztos tetszik neked, amikor mások egymásra fröcsögnek a bontó pernél, de különösebb jelentősége ott sincsen, hogy kinek miért és mikor romlott meg a házassága).

Sherlock # 2014.11.12. 10:08

vesz egy drága ajándékot (amit egyébként sose szokott, mert évek óta se karácsonyra se szülinapra semmit se kaptam), hogy önmagát fényezze, hogy ő milyen is egy remek ember, aztán meg annyi gerinc nincsen benne, hogy közölje, hogy eladja.

Bontóperekben is "érdekes" látni, ahogy fejtegetik a felek, hogy a másik már a megismerkedésükkor is egy mocsok ember volt, aztán a harmadik gyereknél már meg is fordult a fejükben, hogy ez így nincs jól.

Curious George # 2014.11.12. 09:55

Dr Jégember:

azért a jogban is szerepelnek a személyes használati tárgyak pl ruha.
A telefon is ilyen, nem? A házasságban lévő közös vagyonnál is van egy olyan, ha a másik házasfél tiltakozik az ellen, hogy a közös vagyon el legyen adva, akkor nem adható el.

És az ajándékozással kapcsolatban: ha valamit oda ajándékoznak, akkor csak akkor követelhető vissza, ha a másik fél erre nyomós okot ad (már régen tanultam jogot adótanácsadóin)

Curious George # 2014.11.12. 09:50

pappcs:

akkor a házasságban minden közös, így akkor én eladhatom holnap az ő iphonját, ugye?

Természetesen gyorsan éjjel letörlöm róla az összes adatot, nehogy kiszúrjak vele.

köszi a tanácsot.

Egyébként meg aki nem érti az ilyen férfiakat:
vesz egy drága ajándékot (amit egyébként sose szokott, mert évek óta se karácsonyra se szülinapra semmit se kaptam), hogy önmagát fényezze, hogy ő milyen is egy remek ember, aztán meg annyi gerinc nincsen benne, hogy közölje, hogy eladja. (az elmúlt napokban meg hallgattam, hogy ilyen telo mégse való nekem ,mert nem fogok rá vigyázni)
Hát ennél az érzésnél még az is jobb, amikor semmit se kaptam tőle.

Dr. Jégember # 2014.11.12. 09:49

Tisztelt kérdező!

Jogilag megközelítve:
A házasságban szerzett vagyon közös vagyonnak minősül, teljesen mindegy hogy azt ki használja. Közös vagyontárgyra nem lehet vagyon elleni bűncselekményt elkövetni, így ebben az esetben bűncselekmény nem történt.

Üdv:
Dr. Jégember

Curious George # 2014.11.12. 09:43

Én jogi oldalról várom a megközelítést, és nem magánvéleményt kértem, hogy ki szerint megérdemlem-e vagy nem és engem sem érdekel semmilyen soviniszta duma.

Azt sem érdekelt volna, ha közli velem, hogy vissza akarja venni, mert eladja, de ha már én előre beállítottam az adataimat rajta, akkor jogom van tudni, mégis ezek most kihez jutottak el. Amikor este kaptam az emaileket, hogy állítgatja a telefont, megkérdeztem tőle mit csinál, minimum akkor megmondhatta volna, hogy másnap eladja a telefont.

Ha én eladok valamit a közös holminkból pl egy hirdetési oldalon, mindig előtte megkérdezem tőle, hogy akkor rendben van-e.

Ezt viszont egy nagyon aljas húzásnak érzem, ennyi erővel a laptopomat sem érezhetem biztonságban, mert bármikor az is eltűnhet otthonról ezek után, és ezt nem akarom megvárni.

ObudaFan # 2014.11.12. 08:29

A házastárstól kapta, az meg visszavette az ajándékot mert a megajándékozott nem méltó rá.

Azért ez így túlzás, az ajándék visszakövetelése kötelmi jogcím, amíg ebben egyetértés nincs, vagy bíróság nem rendeli el, addig nem lehet a már odaadott ajándékról rendelkezni. Más kérdés, hogy érdemes-e ebben az ügyben bármit tenni. Ha érzékeny személyes adatok, magántitkok voltak a telefonon, az megint más helyzet lehet.

Sherlock # 2014.11.12. 08:17

Amúgy sem olyan jók ezek az almás holmik, ne bánkódj. Lehet hogy a lóvéból párterápiára mentek, és akkor máris jobban sül el a dolog, mintha lenne egy nanosimes telcsid.

pappcs # 2014.11.12. 08:08

A házastárstól kapta, az meg visszavette az ajándékot mert a megajándékozott nem méltó rá. ennyi. Rendőrség? Ugyan már! Az ilyen nőt én már régen kivágtam volna mint azt a bizonyos macskát! Mikor értik már meg végre ezek a hisztérikák, hogy nincs olyan hogy "költözz el a házamból a gyerekemet nem láthatod, de a gyerektartást fizesd!"? Házasságban minden közös, ugyan annyi joga van a férjnek mint a feleségnek! elég legyen már ebből a feminista szemétből amit ezek a mocsok kereskedelmi tévék műsorai terjesztettek el!

Egyjogász # 2014.11.12. 07:29

Arra azért vigyázz, hogy a tortát (illetve a maradékát), amit adott neked a születésnapodra, ne adja el egy hét múlva, mert a vevő esetleg összefossa magát tőle....:))

(Mondjuk én az egészet nem értem, mert ha már megromlott a kapcsolatotok, akkor miért adott egy nagy értékű ajándékot a születésnapodra?
Ha meg már adott, akkor miért vette vissza pár nap múlva és adta el?
Nem lehet azt mondani, hogy túl határozott egyéniség lenne...:) )

ObudaFan # 2014.11.12. 05:33

Hát, ha mindezt sikerülne igazolni, akkor éppen visszakapnád, mert különvagyoni ingóság, tehát nem adhatta volna el. De ezt igazolni, hogy ezt te ajándékba kaptad, nem lesz könnyű. Ha meg közös vagyonnak tekintjük, akkor eladhatta és nem jár vissza.

Curious George # 2014.11.11. 21:31

Sietségemben és idegességemben lett pár gépelési hiba (betűfelcserélés vagy kihagyás), de most átolvastam újra, szerintem érthető, amit leírtam.

gerbera317 # 2014.11.11. 21:16

Ember legyen a talpán, aki ezt érti. Na nem azt, hogy mi történt, hanem hogy ki kicsoda.

Curious George # 2014.11.11. 20:29

Őszintén megköszönném, ha egy szakember tudna nekem segíteni. Születésnapomra kaptam ajándékba egy iphone készüléket a (jogilag házastársamtól nov 3-án).

A készüléken elvégeztem a beállításokat jelszó, email cím stb, de nem volt nano simem hozzá, így a fiókomban tároltam.

Tegnap felhívott telefonon ez a jó ember, hogy mi a kódom a készülékhez, én meg megadtam neki, nem voltam otthon, gondoltam ki szeretné próbálni.

Mivel email értesítéseket kaptam este, hogy beállításokat módosít a készüléken, este megkérdeztem mit csinál a telefonnal, azt mondat próbálgatja, meg reseteli.

Ma elintézem a mobil szolgáltatónál a nano sim kártyát, és most este szembesültem vele, hogy eladta a készüléket a mai napon, a tudom és engedélyem nélkül. Nem tudom kinek mikor hogyan.

Próbálom a készüléket kerestetni, de nem értek hozzá,és szerintem kikapcsoltatta rajta a keresést.

A rendőrségen milyen esélyeim vannak? Vissza tudom kapni ezt a készüléket még vagy nem? és őszintén, a férjem ellen nagyon szívesen tennék egy rendőrségi feljelentést, mert ez már az én személyes használtai tárgyam volt, felháborít, hogy az engedélyem és tudom nélkül eladtam és azt se tudom milyen személyes adatom maradt a készüléken.

J