Bűncselekmény "kedvezményezettje" büntethető-e?


Nick Name # 2005.02.16. 18:35

Így van. Nem fárasztottál. :)


Nick Name

világesze2 # 2005.02.16. 18:09

Akkor ez egy rossz példa volt.

Tehát akkor attól, hogy egy csalásból vagy valamilyen bűncselekményből haszna van valakinek, azért még nem elítélhető. Bizonyítani kell vagy a felbujtást, vagy az elkövetést, nem?

Köszi, most már nem fárasztalak tovább :)

Nick Name # 2005.02.16. 05:00

Nézd, hirdetés tiltott helyre ragasztása nem büntetőjogi kategória. A járdára fújt hirdetés is csak akkor, ha az illető azzal 10 ezer Ft-ot meghaladó kárt okoz.


Nick Name

világesze2 # 2005.02.15. 17:40

Szia,

köszi!

Így kicsit tényleg életszerűtlen. De vigyük tovább (annó kisdiák koromban dolgoztam plakátragasztóként).

Nyelviskola meghirdeti a tanfolyamjait plakát segítségével, vagy pl. járdára festéssel.

Gyakran látni "Hirdetés kiragasztása hatóságilag tilos, a hirdetést a hirdető költségére eltávolíttatjuk és ellene eljárás indul".

Ha ez valóban így van, akkor a konkurrens nyelviskolák egymás hirdetését ragasztgatják tilos helyekre, az ellenfelüket pedig a hatóság takarítja el az útból.

Ha nem így van, akkor meg semmit sem ér.

Mi ezzel a helyzet?

Mi a helyzet a járdára fújt hirdetésekkel? Az milyen törvént sért?

Köszi!

Nick Name # 2005.02.15. 16:41

Kedves világesze,

a kérdés megoldása ugyanaz, mint az előzőekben. A rongálást is csak szándékosan lehet elkövetni, a felbújtásnak időben meg kell előznie a cselekményt, szintúgy a bűnsegélynek (legalábbis az abban való megegyezésnek), így ha a tudtdon kívül hajtja valaki végre az Általad írt cselekményt, akkor nem vagy felelős érte. Bár meg kell, hogy mondjam, nem túl életszerűek a példáid...:)


Nick Name

Nick Name # 2005.02.15. 16:39

Kedves Csaba,

a vírus-terjesztésben önmagában nincs csalás*, de itt egy speciális fajta vírusról szólt a kérdés. Az itt írt esetben pedig hol nincs tévedésbe ejtés, ha Te azt hiszed, hogy a számítógéped az általad megrendelt vonalon dolgozik, ehelyett átirányítódik egy többszörösen drágább vonalra. Hol nincs jogtalan haszonszerzés, ha egy olyan szolgáltatás után szedsz díjat, amit a fogyasztó nem rendelt meg, és a tudtán kívül vesz igénybe, ráadásul lényegében nem kap érte semmit?

Egyébként, ha nagyon dogmatikus akarsz lenni, felmerülhet a Btk 300/C.§ /3/ vagy /4/ bekezdése szerinti számítástechnikai rendszer működésének, jelentős kárt okozó akadályozásának bűntette, de szerintem itt a "sima" csalás valamennyi tényállási eleme is megvalósul.

  • Az egyszerű vírusterhójesztés is megvalósíthat számos bűncselekeményt, például - ahogy arra a BH 1999. évi 45. jogeset is rámutat - a Btk 300/C. § (1) bekezdése szerinti számítástechnikai rendszer jogosulatlan használatának vétségét vagy a Btk. 300/C. § (2) a)-b) pontja szerinti számítástechnikai rendszer működésének jogosulatlan akadályozásának vétségét.

Nick Name

dr Zákányi Csaba # 2005.02.15. 15:50

Hol van a vírus-terjesztésben a csalás, Nick?
Szerintem sem a jogtalan haszonszerzés célzata, sem a tévedésbe ejés ill. tévedésben tartás tényállási eleme nem valósul meg, egyedül a kár okozása történik meg.
Én most a vírus elindítójáról beszélek, az internet szolgáltató szvsz. szóba sem kerülhet. Vele szemben felhasználónak esetleg kárigénye lehet, nem?

világesze2 # 2005.02.15. 15:09

Szia Nick Name,

köszi a választ.

Hasonló, kicsit egyszerűbb kérdés. Végzek valamilyen tevékenységet (pl. nyelvtanítás).

Valaki piros festékkel felírja a Bazilika homlokzatára, hogy nyelvórákat ad és feltünteti az én telefonszámom.

A Bazilika homlokzatát sokan látják, tehát ez egy hatékony reklám. Özönlenek hozzám a tanítványok, annyi belőle a pénzem, mint a dudva :).

Felelősségre vonhatnak-e engem a Bazilika rongálásáért? Hiszen nem én követtem el, vagy legalábbis nem bizonyítható.

Én csak learatom a dolog "termését".

Ilyenkor mi a helyzet?

Köszi

Nick Name # 2005.02.15. 04:45

A kérdés egyik fele rém egyszerű. Mivel a csalás csak szándékosan (sőt célzatosan) követhető el, a tudtomon kívül történő dolgokért büntetőjogilag nem vagyok felelős.

De kérdezted azt is, mi van, ha az internet-szolgáltató észleli a tevékenységet, de nem állítja le. Ebben az esetben véleményem szerint már felelős (pontosabban az illetékes dolgozói), mert a csalás a tévedésbe ejtés fenntartásával is elkövethető.


Nick Name

világesze2 # 2005.02.14. 19:46

Tisztelt Fórum,

volna egy kérdésem.

Megvalósul valamilyen bűncselekmény (pl. csalás, valamilyen félretájékoztatás, vagy illegális hirdetés, akármi), amiből én húzok anyagi hasznot (tudtom nélkül). Büntethető vagyok-e ezért?
Büntethető vagyok-e, ha tudtommal zajlik ez, és nem teszek mégcsak kísérletet sem a dolog leállítására?

Mondok egy életszerű példát:

Emailban kapott vírus a felhasználó tudta nélkül átírja a telefonos internetkapcsolat telefonszámát egy emelt díjas számra, és a felhasználó egész addig nem értesül a dologról, míg ki nem jön a többszázezres számla. Ebből komoly hányad azé az internetszolgáltatóé, aki fenntartja az emeltdíjas számot, és azon keresztül szolgáltat. Azt viszont semmi sem bizonyítja (sőt, lehet, hogy nem is igaz), hogy az internetszolgáltató írta a vírust és követett ilyetén módon el bűncselekményt. De haszna van belőle, és szolgáltat szorgalmasan a mások által átvert felhasználóknak.

Tudta a szolgáltató, hogy az ügyfele olyan csalás áldozata, amiből ő, a szolgáltató húz hasznot? Tudta, mert egyéb módon senki sem hívja az ő számát, csak a vírus közreműködésével.

Követett el csalást? Gyakorlatilag nem, mert a vírusprogramot nem ő írta (legalábbis nem bizonyítható).

Kinek van erre magyarázata?

Köszönöm