Önmagának ellentmondó jogerős végzés


ObudaFan # 2009.07.14. 12:39

Ha jogerőre emelkedett, onnantól kezdve van legalábbis alaki jogereje.

panel # 2009.07.14. 11:41

Szeretném megkérdezni azt, hogy a társadalmi szervezet bejegyző bírósági végzés az jogerővel bíró végzés? Ha hülyeség a kérdés, tudják be a szakértelmem hiányának, amatőr vagyok!

Nick Name # 2005.02.17. 12:58

Ez akkor egy önellentmondő jogerős végzés, ettől függetlenül a rendelkező részben szereplő összeget kell végrehajtani.


Nick Name

JuKids # 2005.02.17. 10:22

Eszerint ha a rendelkező részben helybenhagyják a 605.600 forintra csökkentett összeget, és az indoklásban azt írják, hogy valóban, igazam van, csakis 22.705 forint a jogos (törvényes) költség, akkor ez így egy szabályos jogerős végzés? Ha nem is ilyen arányokkal, de 605.600/520.625 (kb. 14% különbség) ezt mondták.

Mindemellett ez rámutat arra, hogy felületesen jártak el, mint az ügyemben mindig.

JuK

Nick Name # 2005.02.17. 04:41

Semmi. A végzés rendelkező része az irányadó, tehát annyit kell fizetned, amennyit a jogerőre emelt végzés rendelkező része forintosítva tartalmaz. Egyebekben lásd a másik topicban írtakat.


Nick Name

JuKids # 2005.02.16. 21:24

Van-e valami jogi lehetőség arra, hogy a "Bűnügyi költség" topic 2005.02.16. 22:06:07-kor kelt hozzászólásában részletesen kielemzett jogi problémára megoldást találjunk?

Röviden: A jogerős ítélet után kérvényeztem az ítéletben megállapított, általam viselni rendelt bűnügyi költség összegének felülvizsgálatát. Ez az összeg tartalmazta (többek közt) annak a pszichológus szakértőnek a díját is, akit egy bűncselekmény hiányában megszüntetett ügyben rendeltek ki, az összes hozzá intézett kérdés a megszüntetett ügyre vonatkozott, a jogerős ítélet szerint mégis nekem kellene megfizetnem ezen költséget is.

A kérvényemet részben alaposnak találták, csökkentették a bűnügyi költség rám eső részét, de a pszichológus szakértő díját meg sem említették (sem pro, sem kontra), azt továbbra is nekem kell állnom, így erre is hivatkozva fellebbeztem az elsőfokú végzés ellen. Másodfokon helybenhagyták az elsőfokú végzést, külön kiemelve, hogy a „a pszichológus szakértő díját az állam viseli a jogerős ítélet alapján”. Ez azonban nem igaz, mind a kérvényemből, mind a fellebbezésemből, mind pedig természetesen az alapeljárásban született elsőfokú és jogerős ítéletekből egyértelműen kiolvasható, hogy a pszichológus szakértő díját a jogerős ítélet szerint én viselem. (A jogerős ítéletet az a tanács hozta három hónapja, aki jelen jogerős végzést.)

Ez a végzés jogerős, ugyanakkor végrehajthatatlanná válik az így jogerőre emelt elsőfokú végzés, amely a pszichológus díját velem fizetteti meg, mivel jelen jogerős végzés szerint azt az államnak kell viselnie.

Na most mi van?

JuK