lovas baleset


ImreLacka # 2015.01.26. 07:35

Igen, de azért nem egyértelmű, mert a forgalmat lényegesen nem akadályozta (csak mi jöttünk), általában képes a ló irányítására, sőt oktató, csak most nem tudta uralni az állatot.

Illetve a 3. § (1) bek. c) alapján akár én is veszélyeztethettem a közlekedés biztonságát, azzal, hogy a kikerülésnél nem tartottam meg a megfelelő oldaltávolságot (34-35. §§).

Én persze nem így érzem, de fel kell készüljek erre a hatósági érvelésre.

groszfater@gmail.com # 2015.01.25. 23:25

KRESZ 62 §

ImreLacka # 2015.01.25. 21:11

Sziasztok!

Egy lovas az úttest jobb szélén haladt. Egy olyan úttesten próbáltam lassan kikerülni a lovast, ahol két autó egymással szemben szűken fér el.
Ő is az úttest szélén haladt, és én is, a bal oldalon.
Még nem értünk el a ló hátuljáig sem, mikor a ló megijedt valamitől, lehet hogy tőlünk (kb. 20-szal jöttünk), jobbra-balra forgolódott (ekkor erőteljes fékezéssel megálltam), végül a fenekével befordult az úttestre merőlegesen, és a megállásunk pillanatában (vagy előtte 1-2 másodperccel) a feneke a jobb első sárvédővel ütközött, abban kárt okozott, illetve a ló a patájával leverte és széttörte a dísztárcsát.
A lovas szerint nem tartottam meg az oldaltávolságot és én vagyok a hibás. Tudnom kell, hogy a ló megijedhet és keresztbe fordulhat.
Szerintem pedig ha a lovas elveszíti az uralmát az állat felett, akkor ő a hibás, polgári jogi értelemben mindenképp. Talán fontos: a ló már akkor össze-vissza haladt, amikor még nem értük be, én pedig azonnal fékeztem.
A kiérkező helyszínelő tanácstalan volt, azt mondta, majd az előadó íróasztal mögött dönteni fog, de nem zárja ki, hogy nem állapít meg szabálysértést egyik vezető tekintetében sem.

A lovas azt állítja, bár mi nem így emlékszünk, hogy a baleset közelében jobb oldalon a fűben van egy kék aknafedlap, amit a ló mindig megnéz, ezért itt nem az úttest szélén szokott haladni, hanem kicsit beljebb...

Tényleg a lovast kell kövessem a legközelebbi útkereszteződésig? Tényleg számítanom kell arra, hogy az úttest felénél túl is átjön a ló? Vagy a lovasnak kell megállnia, félrehúzódnia a padkára, hogy ne akadályozza a közúti forgalmat? Ha a lovas beljebb jön, akkor is én vagyok a hibás? Lehet hogy a ló elbambult a kékségtől, és emiatt zökkentette ki az autónk hangja? Ekkor is én vagyok a hibás? :)

Köszönöm.