tegyek-e panaszt?


daih # 2005.02.22. 16:13

Nagyon szépen köszönöm a gyors, szakszerű és korrekt tájékoztatást mindkettőtöknek.

Köszönettel: daih

Nick Name # 2005.02.21. 17:26
  1. Nincs
  2. Az ügyészség úgy vélte, hogy tudtad, hogy a nevedre vásárolt telfonnal vissza fognak élni. Gondolom, ez a megrovást tartalmazó végzés indokolásában szerepel.
  3. Az, hogy három évig azt a választ fogják kapni, hogy szerepelsz a bűnügyi nyilvántartásban.
  4. Ahogy azt már dr.joci írta, nem, csak 3 évig.
  5. Akkor az ügyészség vádat emel, és a bíróság elbírálja az ügyet. Csak akkor tedd meg, ha biztos vagy az ártatlanságodban és nagyon jó magyarázatod van arra, miért kellett a Te nevedre venni a telefont, ha azzal nem akartak visszaélni.
  6. De kapsz, viszont ha jogerősen elítélnek, akkor lehet, hogy súlyosabb jogkövetkezmény lesz, és utána az fog szerepelni az erkölcsidben. Neked kell mérlegelni, mi éri meg.

Nick Name

daih # 2005.02.21. 17:19

Köszönöm, ha jól értem 3év után az ügyészi megrovásnak sem marad nyoma? Tehát a feddhetetlenségi vizsgálatnál már ez sem fog szerepelni?
A többi kérdésemre is szivesen venném az állásfoglalásokat.

Köszönettel: dai

dr.joci # 2005.02.21. 11:41

Tiszta erkölcsit fogsz kapni,hiszen abban a megrovás nem szerepel.
A Megrovást a bűnügyi nyilvántartásban tartják nyilván,a határozat jogerőre emelkedésétől számított három évig.

daih # 2005.02.21. 11:11

Három évvel ezelőtt az egyik - általam személyesen nem ismert egyetemi társam megkért, hogy vegyek neki egy Pannon Praktikum feltöltős telefont. Saját okmányaim felhasználásával ezt megtettem, majd eladtam neki.
Utólag derült ki - melyről én nem rendelkeztem ismeretekkel, hogy több száz fiatalt kértek meg hasonló módon telefonvásárlásra - a telefonokat állítólag külföldre vitték és ott értékesítették.
Ellenem az elmúlt évben csalás és magánokirathamisítás vétségének gyanúja miatt indult eljárás, melyről most kaptam egy ügyészségi végzést. Ez alapján a cselekmény társadalomra veszélyességének csekély foka miatt megszüntetik az eljárást, egyben megrovásban részesítenek.

Kérdéseim:

  1. Van-e olyan tiltás, hogy én az általam vásárolt telefont nem adhatom el?
  2. Mivel követtem el csalást és főleg magánokirathamisítást?
  3. Milyen jogkövetkezménye van, ha olyan munkahelyre pályázok, ahol az erkölcsi bizonyítvány mellé feddhetetlenségi követelmény is van?
  4. Ez azt jelent, hogy bár tiszta erkölcsit kapok, de életem végéig elkisér, hogy feddhetetlenségi alkalmazási előírás esetén ez a megrovás állandóan szerepelni fog?
  5. Van-e értelme a 8 napon belüli panasznak, illetve ez esetben, a birói szakaszba kerül, vagy visszaadják a rendőrségnek?
  6. Ha megpanaszolom és tovább folyik az eljárás, akkor az eljárás befejezéséig nem kapok erkölcsi bizonyítványt? (Ez azért érdekel, mert ez évben végzek és most keresem a munkahelyemet)