Inkasszó


kendrazoltan # 2015.03.03. 10:41

Kedves Sherlock!

Köszönöm az infót, megpróbálunk egyeztetni a végrehajtó céggel, hátha sikerül valamilyen megoldást találni a fennálló problémára. Az ajándékozással ettől függetlenül számolunk, mert az ingatlan sajnos nem tehermentes, a szülők által anno felvett hitelhez nyújt ingatlanfedezetet, így sajnos előre kell gondolkodnunk, hiszen ha a közös jövőnket szeretnénk építeni párommal, úgy jelen állapotában ez az ingatlan semmi egyébre nem szolgál, mint hogy "rögösítse" közös utunkat...

Sherlock # 2015.03.03. 10:29

Akinek tartoztok (de nyilván annak is bele kell egyeznie, aki átvállalja a tartozást).

kendrazoltan # 2015.03.03. 09:07

A jogosult alatt azt értjük, aki ajándékozás révén tulajdonrészt szerezne, vagy pedig a tartozás követelőjét?

A társasház közös költsége - ahhoz képest, hogy nincs lift, gondnok vagy takarító - indokolatlanul magas, a teljes követelés (a mindenféle papíron létező, de a valóságban meg nem történt peres költségekkel és megbízási díjakkal együtt)összesen kb 350.000 Ft, amivel nem magát az ingatlan terhelték, hanem az ingatlan tulajdonosai között osztották fel a tulajdoni hányad arányában (lévén ugye, hogy az ingatlanra vonatkozó költségről beszélünk).

Sherlock # 2015.03.03. 08:49

El lehet ajándékozni, de az addigi terhek attól még maradnak - hogy az addigi tartozás is átszálljon, ahhoz a jogosult hozzájárulása kell. Az ajándékozás utáni tartozások természetesen már nem fogják terhelni.

Bár nem tudom őszintén szólva, hogy hány évig kell elmaradni a közös költséggel, hogy az megérjen egy fél lakást. Én biztos nem az ajándékozásban gondolkoznék.

kendrazoltan # 2015.03.03. 08:37

Tisztelt fórumozók!

A következő, kissé kacifántos ügyben szeretnék tanácsot kérni:

Adott egy ingatlan, melynek 2 tulajdonosa van 50-50%-os tulajdoni hányaddal. Egyik tulajdonos tulajdonrésze egyenesági apa halála utáni örökösödési jog által került a tulajdonos nevére. Az örökös már évek óta nem lakója az ingatlannak, csupán a másik tulajdonos, annak másik gyermeke és 2 unokája lakják. Az ingatlanhoz kapcsolódó közös költség befizetése egy ideig elmaradt, ekkor az örökös már nem lakott az ingatlanban. Az elmaradt közös költség és annak kamatjai behajtásával egy végrehajtó céget bíztak meg, aki a tulajdoni hányad arányában osztotta fel a tartozás összegét a 2 tulajdonos között, melyet a tulajdonosok nevén nyilvántartott bankszámlákról inkasszó formájában von le, alapvetően az inkasszóra vonatkozó előírásoknak megfelelően. Az érintett bankszámlát az inkasszó miatt zárolták (Budapest Bank).

Kérdésem az lenne, hogy van-e arra mód, hogy az örökléssel tulajdonrészt szerzett résztulajdonosnak van-e arra bármilyen lehetősége, hogy ne vonatkoztassák rá a részarányos terhet? Sajnos a lakcímkártyán az érintett ingatlan címe szerepel állandó lakcímként, ideiglenes lakcím nem került regisztrálásra. Arra gondoltunk (az örökös a párom), hogy az örökölt 50%-os tulajdoni hányadot a másik résztulajdonos (párom édesanyja) vagy az ingatlanban lakó másik nagykorú (párom nővére, bejelentett munkahelye van) részére, családon belüli ajándékozás útján átíratja. Feltételezem, ha megtörténik a tulajdonlapi bejegyzés, úgy az ingatlan tulajdoni hányadát érintő teher (ennek átvállalásáról külön nyilatkozat is születne) átszáll az új tulajdonosra...hozzáértők tanácsát várom és előre is köszönöm szépen a segítséget!