Személyes fotó, illetéktelen felhasználó


Dr.Attika # 2015.03.19. 10:57

Álláspontom szerint pedig nem a norvég, hanem a magyar jogot kell alkalmazni.

1979. évi 13. törvényerejű rendelet

a nemzetközi magánjogról

II. fejezet

Személyek

Az ember mint jogalany

10. § (1) Az ember jogképességét, cselekvőképességét és általában személyi állapotát, továbbá személyéhez fűződő jogait személyes joga szerint kell elbírálni.
(2)4 Az ember névviselésére a személyes joga irányadó. Az érintett kérelme esetén a születési név anyakönyvezése során a névviselésre azon más állam jogát kell alkalmazni, amelynek állampolgárságával szintén rendelkezik, ebben az esetben a 11. § (2) bekezdését nem lehet alkalmazni.
(3)5 A személyhez fűződő jogok megsértéséből származó igényekre a jogsértés helyén és idején irányadó jogot kell alkalmazni; ha azonban a kártérítés vagy jóvátétel tekintetében a sérelmet szenvedőre a magyar jog kedvezőbb, az igényt e jog szerint kell elbírálni.

drka # 2015.03.19. 09:57

Értem. Köszönöm az információkat!

ObudaFan # 2015.03.19. 06:18

A magyar jog szerint polgári perben érvényesíthető a követelés, csakhogy itt a norvég jogot kell alkalmazni. Arról meg kérdezz inkább norvég jogászokat. (Viszont legalább magyar bíróság eljárhat a perben.)

drka # 2015.03.18. 18:17

Köszönöm a válaszokat! A nő magyar, de több éve Norvégiában él. A gond az, hogy attól tartok másik oldalra ugyanúgy fölpakolászná a képet ha erről leszedetném a moderátorral. Mint írtam, pár éve már kértem és akkor sem tett eleget a kérésemnek. Felelősségre vonható-e, illetve büntetendő-e amit csinál? Pénzért letölthető a fotó, a világon bárkinek..

Sherlock # 2015.03.18. 16:41

Ideiglenes intézkedés.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.03.18. 14:47

FBI?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.18. 14:44

Természetesen nem használhatja fel a képmásodat az engedélyed nélkül. De ha külföldi és külföldön is tartózkodik, akkor nem lesz egyszerű az igényérvényesítés.
(Még az internetes oldalak az egyszerűbb, onnan elvileg a szolgáltató is eltávolítja a képet a kérésedre.)

drka # 2015.03.18. 13:35

Kedves szakemberek! Nem tudom melyik témához tartozik az ügyem, remélem kapok itt segítséget. Egy hölgyeménynél nyaraltam 2012. januárban külföldön aki egy séta alkalmával készített rólam egy fotót (hobbyfotós, baráti gesztus volt). Azóta nem tartjuk a kapcsolatot de mint kiderült, idén a fotóit felrakta egy nemzetközi fotós oldalra (ezt is) és bárki nézegetheti a rólam készült képet, sőt meg is veheti. Mit tehetek? Nem egyeztem bele, hogy közzé tegye sőt anno kértem, ne posztolgasson rólam képet és vegye le a FB-oldaláról is de akkor sem tette, valószínű most sem fogja ha megkérem. Főleg a fotós oldalról hisz sikere van.. Kérem segítsen aki tud ebben! Hova forduljak? Bevándorlási hivatal külföldön? Nav? Rendőrség? Mindenképp tenni akarok ellene, le akarom állítani! Előre köszönöm a megtisztelő figyelmet és választ!