könyvelő visszatartja a papírokat


bokros # 2015.05.02. 18:56

Ezért nem szabad rokoni-haveri alapon könyveltetni, vagy jogi képviseletet végeztetni, hanem mindig szigorúan szerződéssel. Igaz, hogy azt meg ki kell fizetni.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

Rexor # 2015.04.30. 14:02

Szerintem Te nem érted, hogy ez nem bűncselekményi kategória, és a rendőrség sem fog semmit sem tenni. Ha a NAV ellenőrzés során károd keletkezik, akkor polgári peres úton követelheted a károd megtérítését (fizetési meghagyás, bíróság) - ha önként nem teljesít.

moon7005 # 2015.04.30. 11:52

Látom Te sem érted... :( Azt értem, hogy bennünket vonnak felelősségre, de azért ha engem valamiben valaki szándékosan akadályoztat, azért csak tehetek tán valamit.....??!! Ez gyakorlatilag lopás, hogy a saját irataimat magánál tartja, nem veszi fel a telefont, elmegy otthonról, vagy bezárkózik a lakásba, nem nyit ajtót....Ez bűncselekmény..! Akkor, amikor tudomása van róla, tisztában van azzal, hogy van egy kötelezettsége, amit ő maga vállalt, hiteget bennünket, hitegeti a NAV-os ügyintézőt, mindenkit totál hülyének néz....
A hiánypótlási felhívásban is valami olyasmi van írva (sajnos nincs előttem most a papír), hogy bírsággal sújtható, ha nem mutatja be a papírokat, és amennyiben akadályoztatva van, és annak tényét nem bizonyítja.....vagy valami ilyesmi...
Ha én bizonyítom, hogy akadályoztatva vagyok, mondjuk feljelentem és rendőri kísérettel meglátogatom, és elhozom tőle a könyvelést, akkor azzal már mondhatni igazolom, hogy eddig nem voltak a birtokomban....Oké, hogy ezt korábban is megtehettem volna, de mint írtam is, hitegetés, hitegetés hátán, még az ügyintéző is hitt neki, és megbízott benne, erre ez a vége...És mindezért én (mi) bűnhődjünk, mert valaki felelőtlen, aljas tróger ember???
Szóval a lényeg az, hogy ha utólag követelhetem a károm megtérítését, azt milyen formában tehetem, és mik az esélyeim...?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.30. 11:20

Látom, nem érted. Akkor mégegyszer: a megbízott hibája a te hibád. Harmadik személyekkel szemben nem hivatkozhatsz rá. (Más kérdés, hogy tőle követelheted az okozott kár megtérítését. Utólag.)

moon7005 # 2015.04.30. 10:08

Ez már több, mint mulasztás.
Visszatartja a könyvelési iratokat, nem tudunk hozzáférni, elhozni sem tudjuk tőle, mert nem tartózkodik az otthonában. Önhibánkon kívül nem tudjuk bemutatni a NAV-nak.
Emiatt nem terheli felelősség a könyvelőt? Ha én bizonyítom, hogy önhibámon kívül nem tudom bemutatni, akadályoztatva vagyok, akkor mi történik?
Feljelenthetem az illetőt? Származhat-e ebből nekem előnyöm? Ha megbírságolnak, vihetem-e perre? Vagy egyáltalán mit tehetek, ha engem akadályoztatnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.30. 08:39

A megbízónak a megbízottja mulasztásait felróják.

moon7005 # 2015.04.30. 08:30

Tisztelt Szakértő!

Párom március végén értesítőt kapott a NAV-tól (egyéni vállalkozó), hogy 2012-es évet ellenőrizni kívánják. A volt könyvelője, aki akkor könyvelt, lakóhelyünktől 250 km-re dolgozik egy ideje, és a papírok nála vannak. Április 8-ára kértünk időpontot a NAV-hoz, mert a könyvelő ígérte, hogy akkor jön haza, és hozza a papírokat, a könyvelést is. Sajnos nem hozta haza (az idióta), ott felejtette, ahol dolgozok (ott van szállása, és ott tartott és tart is könyvelési cuccokat, na meg itthon is, de a 2012-es év, az pont ott volt).
Ezután hiánypótlásra kaptunk felhívást, ami április 14-én érkezett, 10 napon belül kellett volna bevinni. A könyvelő ígérte, hogy addig úgyis jön haza, és be tudjuk adni. Hát nem jött. NAV-ot felhívtuk kértünk időpontot 27-ére hétfőre kaptunk is, be is mentünk a könyvelővel, DE!! Nem volt nála a pénztárkönyv!! Ez egy idióta link barom egyébként (elnézést a kifejezésért), akitől 2013-ban eljöttünk, bár a papírokat még nem tudtuk ezidáig kicsikarni tőle. Másik könyvelő vette át a könyvelést.
Szóval pénztárkönyv híján hétfőn azt mondta a NAV, hogy menjünk be másnap, nem lesz gond. (pedig már a 10 napos határidőből kicsúsztunk bőven)
Másnap viszont a NAV hívott fel, hogy ne menjünk, mert értekezlete lesz az üi.-nek, eltolta egy nappal.
Ma, csütörtökön ott tartunk, hogy már nem csak a könyvelési papírjaink nincsenek a kezünkben, hanem a könyvelőt sem lehet elérni, pedig itthon tartózkodik, de letagadja magát. Rokoni alapon könyvelt, tkp. unokatestvérek vagyunk.
Most az a kérdésem, hogy mit tehetünk mi? Mert ha időben nem visszük be, bírság lesz belőle....
Tegyek büntető feljelentést az iratok visszatartása miatt???
Várom szíves válaszát

Köszönettel....