Mire számíthatok?


lajcsó # 2017.05.14. 11:20

"Valószínűleg lesz a winchesteremen jópár kalóz film és zene."
Játékprogram, stb? Erre is harapnak! Ráadásul ezek után követelik majd tőled a szerzői jogdíjat is.
Ha ez én ügyfelem volnál azt tanácsolnám, hogy ne tegyél vallomást! (Jogodban áll.)

FRayal # 2017.05.14. 08:55

18 éven aluliakról szóló tiltott pornográf tartalommal való visszaélés, és gyanúsított. Valószínűleg lesz a winchesteremen jópár kalóz film és zene.

lajcsó # 2017.05.14. 08:47

"Nem kívánom súlyosbítani az ügyet, be fogom vallani."
Azzal azért legyél pontosan tisztában, hogy mivel gyanúsítanak! (Közlik veled.)
Mert lehet, hogy pedofil felvételek mellett mást is találtak a gépeden (pl. illegális program).
Egyébként milyen minőségben idéztek (tanú, gyanúsított)?

FRayal # 2017.05.13. 20:57

Egy elég kínos és szégyelnivaló eset: 16 évesen letöltöttem egy pár pedofil tartalmú képet majd azokat ugyanarra az oldalra vissza is töltöttem, de az el is merült az időben nálam, eszembe se jutott. Tegnap viszont kopogott a rendőrség, elvittek mindent hétfőre idézést kaptunk. Nem kívánom súlyosbítani az ügyet, be fogom vallani. Mire számíthatok fiatalkorúként? Eddig egy rendőrségi ügyem sem volt, még az iskolában sem tettem semmit a pár igazolatlan hiányzásomon kívül.

alfateam # 2017.05.11. 10:56

Még-ha tudod is bizonyítani a szabálytalan parkolást akkor is Te vagy a hibás. A szabálytalan parkolás Téged nem jogosít fel arra. hogy kárt tegyél más autójába.
Vagy körültekintőbben kikerülöd vagy ha ez nem-megy hívod a rendőrt. Biztosan elvitette volna a szabálytalanul parkoló autót.

SzoSziiBence # 2017.05.11. 10:30

Sziasztok!

Egy bérelt furgont vezettem, és amikor kanyarodtam ki egy szűk kereszteződésből éppen hogy meghúztam a egy kocsi elejét, ami egy forgalom elől elzárt területen parkolt.
Ha nem lóg rá a parkoló autó az elzárt területre akkor nem húzom meg, de mivel ez a vonal azért volt oda felfestve hogy a nagyobb járművek akadály nélkül tudjanak kikanyarodni.

Itt van lerajzolva a szituáció:
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?…

Otthagytam a névjegykártyámat hogy fel tudjon keresni a parkoló autó tulaja. Ez meg is történt én próbáltam vele megegyezni, de ö azt állítja ö nem hibás mert nem volt ott, hogy ha parkolt akkor miért mentem neki.

Ki milyen büntetésre számíthat?
előre is köszönöm a választ.

Dr.Attika # 2017.05.07. 08:44

A törvény nem zárja ki. Ha a bérleménybe be van jelentve, hivatalosan ott él életvitelszerűen, akkor elrendelhető.

rsztm # 2017.05.07. 07:41

Tisztel hozzáértők. Meg szeretném kérdezni,hogy a lakhely elhagyási tilalom el rendelhető külföldi (ukrán) állampolgárnak albérletbe?

anzsiee # 2017.03.26. 13:51

Üdvözlet!
Nem tettem teljes vallomást ezért iratismertetés helyett hosszabbítást kér a nyomozó. Ilyenkor mi történik? Megkérdőjeleződik a sértett állítása is? Nincs elég bizonyíték? Nagyon megköszönném a felvilágosítást.

batka75 # 2017.03.22. 17:01

Hmm.. Büntető vonalra szeretnék terelni... Hát nem kívánságműsor kérdése..

Öreg Tölgy # 2017.03.22. 05:54

Egész pontosan azt kell bizonyítania a vádlónak (ami az ügyészség, ha vádat emel), hogy a hitelt eleve azzal vette fel, hogy nem is fogja visszafizetni. Ez mondjuk a legkönnyebb akkor, ha nem is volt rá objektív lehetősége.

Móni80 # 2017.03.22. 05:45

Az a helyzet, hogyha büntető vonalra szeretnék terelni akkor attól tartok meg állná a helyét! :(

batka75 # 2017.03.21. 21:39

Az attól függ hogy aki a kárt okozta az vkit tévedésbe ejtett vagy tartott-e. Tehát elkövette-e a csalást. Viszont ezt egyenes szándékkal, eleve a bűncselekmény elkövetési szándékával. Ha csak nem tud teljesíteni mert pl nem tud az polgári jog esete melynek lehet végrehajtási része is ha kell. El kell határolni a szándék mentén hogy polgári vagy büntető ügy..

Móni80 # 2017.03.21. 18:20

Jó estét kívánok!
Egy igen ostoba kérdésem lenne tudom senki nem jós továbbá a körülmények nagyon fontosak , de mégis megpróbálom:
Egy közjegyző elott vállalt 20m Ft os tartozás lejárati időig esetleges nem teljesítés esetén fordulhat büntető ügybe?
Es ha igen ilyenkor mire lehet számítani? Gondolok itt előzetes stb /rendezett családi körülmény Kiskorú gyerek stb/
Koszonom mindenkinek aki megtisztel válaszával

Öreg Tölgy # 2017.03.21. 05:38

"a vallomást bármikor úgy dönthet érdemi védekezést terjeszt elő és a vallomását bármikor visszavonhatja".

A mondat első felével maximálisan egyetértek (v.ö. Be. 117. § /5/ bekezdés), és egyben ez a válasz az alapdilemmára is. Nyilván, ha valaki a nyomozás során nem tesz vallomást, annak van jó és rossz oldala is, így esetileg kell eldönteni, a konkrét ügyben melyiknek van nagyobb jelentősége.

A rossz az, hogy így védekezés hiányában, minimális terhelő adat alapján is vádra kerül az ügy. A jó viszont az, hogy az első vallomását a terhelt már a bírósági szakban, az összes bizonyíték ismeretében teheti meg, és így nem tud ellenmondásba kerülni önmagával.

A mondat második felével - "vallomását bármikor visszavonhatja" - viszont csak azzal az apró kitétellel értek egyet, hogy az viszont senkit sem érdekel (kicsit jogásziasabban: nincs jelentősége).

batka75 # 2017.03.20. 21:51

A gyanúsított majd későbbi nevén terhelt majd még később esetleg vádlott az eljárás bármely szakaszában megtagadhatja a vallomást bármikor úgy dönthet érdemi védekezést terjeszt elő és a vallomását bármikor visszavonhatja. A rendőrség elutasithatja a kérelmet indítványt de ha a védekezés érdemi... Márpedig a bizonyítékok ismeretében magam ezt ajánlanám (bölcs vallomás

Vadsuhanc # 2017.03.17. 13:46

batka75

Erről beszélek, hogy a rendőrség vizsgálati munkája alapozza meg vádiratot.

Remélem érthetően leírom. Például a tanú állít valamit, amely állítást szembesítéssel kellene tisztázni. A gyanúsított és védője az ügyben nem tesz vallomást. A szembesítésre nem hajlandóak ( maga a vallomástétel megtagadása folyamodványaként sem ). Ebből következik és a Be.szerintit figyelmeztetésből - hogy a védekezéséről így lemond - a vizsgálótiszt illetve ügyész a nyomozás iratainak ismertetésekor - már az indítványt elutasíthatja arra hivatkozással, hogy a terhelt erről a jogáról jegyzőkönyvileg lemondott.

Ezért írtam, hogy a rendőrség által történt nyomozás során minden jogot biztosítva a terheltnek nincs helye ugyanazon kérelmet benyújtani, amiről egyszer már figyelmeztetés mellett lemondott.

Ezt a kérelmet a hatóság a nyomozati szakban elutasíthatja. ( HA előtte a a terhelt jogait a nyomozati cselekménnyel kapcsolatosan ismertette )

Phhhh. nem tudom érthető-e...

( 10 éve nem vagyok benne )

batka75 # 2017.03.17. 13:13

Hát... Iratismertetéskor még javában a rendőrségen van az ügy...Hiszen az eljárás végén meg kell tartani, bár megjelenni nem kötelező. Az ügyvédek egy része talán nem érdekelt részt venni ezen, de talán ismeretes ez a jogintézmény. Nos itt lehet kérdést indítványt tenni kvázi előterjeszthető a védekezés is ( az eljárás bármely szakaszában előterjeszthető). A védekezés ellenőrzése ugyanakkor a hatóságnak kötelező. Ha a rendőrség az iratismertetésen megtett indítványok ellenére elküldi az ügyészségnek az ügyet majdhogynem biztos vissza is küldik azt, további nyomozati cselekmények megtételére. De ekkor már volt iratismertetés a gyanúsítottnak (védőjének) és tudomása van az ügyirat tartalmáról és a bizonyítékokról. Nyilván ez a taktika nem húzható rá minden ügyre. De sztem az ügyvédek egy jelentős része még mindig nem ismerte fel ennek a jelentőségét, bár nyilván plusz fáradtság bemenni egy olyan eljárási cselekményre ahol nem kötelező megjelenni. Lehet az ügyféltől pénz is nehezen kérhető érte... Az ügyész viszont a vádirattal még nem bűnösséget állapított meg, a bírói szakban sem hátrányos ismerni miből dolgozott a vádhatóság.

Vadsuhanc # 2017.03.17. 12:53

Volt egy ügyvéd, aki általában úgy érkezett a kliensével az irodába, hogy kijelentette :

"..A gyanúsítás ellen panasszal nem élünk, a bűncselekményt nem követtük el az ügyben elrendelt nyomozás során vallomást nem kívánunk tenni..."

Egy kötetlen beszélgetés során elmondta nagy vonalakban az indokát.

..."Suhikám amire ebből az ügyből tárgyalás lesz megkopnak az emlékek, a tanúk felejtenek, bizonytalanok lesznek, kibékültek és a harag és indulat eltompul általában. Új paklit veszek elő és a lapokat újra osztják..." ( akkor ez valóban nagyon jellemző volt)

Innentől nagyon vigyázott az ember arra, hogy az új pakliból hiányozzanak az ászok vagy az adu lapok mire a bírósághoz kerül az ügy, magyarul, hogy a védőnek a
paklija már játékra alkalmatlan legyen.

A rendőrségen - tisztelet a kivételnek - nagyon mellékesen kezelik manapság a vizsgálati munkát, pedig szerintem az alapozza meg az igazán jó és helytálló vádiratot.

Dr.Attika # 2017.03.17. 10:54

"És majd iratismertetéskor a bizonyítékok ismeretében tegyen vallomást... sztem bölcsebb tanács lenne."

Bölcsebb tanács? Mi van akkor, ha az iratismertetéskor már régen az ügyészségen van az ügy, vádemelési javaslattal?
Erre legyen bölcs.

batka75 # 2017.03.17. 09:33

" A büntetőeljárásban azért ne legyen ennyire őszinte " Hát.... Biztos értékeli a bíró is ha pl. a bizonyítékok ellenére össze-vissza hazudozik vki. Ezért vannak nekem keserű tapasztalataim ügyvédekkel. Mondjuk lehetne inkább hogy a gyanúsított ne tegyen vallomást? És majd iratismertetéskor a bizonyítékok ismeretében tegyen vallomást... sztem bölcsebb tanács lenne.

anzsiee # 2017.03.15. 11:20

Tisztelt Dr.Attika!
Tisztában vagyok vele, hogy nem szabad mindenben őszintének lenni, hisz az fáj az embereknek és magamat is lehet még nagyobb bajba sodrom :( Természetesen az ügyvéd okosabb lesz, hogy én mit és mennyire közöljek a magam érdekében. Szerintem háromféleképpen zárhatom ezt az ügyet, az ügyvéd úr pedig elmondja majd melyikkel tudom rövidebbre.
Köszönöm a tanácsot.

Dr.Attika # 2017.03.15. 10:47

Kedves anzsiee!
Méltányolandó az őszintesége ezen a fórumon. A büntetőeljárásban azért ne legyen ennyire őszinte. Tapasztalat az, hogy a beismerés nem mindig célravezető. A bíróság a beismerést alapvetően a vádirati tényállás alátámasztásaként fogja értékelni. A város legrégebbi és ilyen ügyekben legjobb ügyvédjének azért mondjon el mindent őszintén.Legcélravezetőbb, ha hozzá már úgy megy, hogy mindent leír kézzel. Azért kell kézzel írni, mert így Önben is jobban rögződnek a tények.

anzsiee # 2017.03.15. 09:41

Kedves Minden Hozzászóló!
Köszönöm szépen a tanácsokat és minden egyebet.
A városunk legjobb és legrégebbi illetve ezen ügyekben dolgozó ügyvédjével fogok találkozni, hogy átbeszélhessük a dolgokat. Én tényeket közöltem itt, Őszintén. Pont mindig ez is a gond az életemben a naivságom és hiszékenységem után. Egész életemben ezidáig folyamatosan rossz társakat és barátnőket sikerült választanom. Kellett rettegnem attól is, hogy melyik éjszaka törik ránk az ajtót. Most szintén így jártam, ha akkor bevallom az egészet a tulajnak nem tartanánk itt és ha nem vagyok olyan hülye, hogy belemegyek ebbe a sz..ba. De hát én fedeztem a kedves boltvezetőt akit barátnőmnek tartottam. Vállalom a felelősséget és a következményeket is, tisztában vagyok vele mit tettem!!!
További szép napot mindenkinek :)

drbjozsef # 2017.03.15. 07:25

Lehet, hogy a kerdezonek bebloffolte az 1 milliot, csak hogy ne aludjon jol, de a rendorsegnek mar nem merte, es sokkal kevesebbet mondott be.