Kedvezmények


Dr.Attika # 2015.09.27. 07:32

A jogerőt ebben az esetben is meg kell várni. Elsőfokú nem jogerős ítélet esetén nem lehet elrendelni a felfüggesztett rész végrehajtását.

folyami géb # 2015.09.27. 06:50

Az biztos, hogy bármilyen büntetést végrehajtani (ideértve azt is, ha a feltételes szabadsáág megszüntetése miatt válik egy büntetés ismét végrehajthatóvá) csak a jogerős ítélet alapján lehet.

De ugyanakkor az sem mindegy, hogy mikor követék el azt a bűncselekmnyt, ami miatt a feltételes szabadság tartama alatt kapja az illető az ítéletet.

Ha azon ítélet jogerőe emelkedése után, amiből most engedélyezik a feltételes szabadságot, akkor valóban meg kell szüntetni a feltételes szabadságot és le kell tölteni a hátralévő időt. Ha viszont előtte, akkor csak meghosszabbodik a feltételes a letöltés idejével.

Vikoka # 2015.09.27. 06:06

Üdvözlök Mindenkit!

Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy ha valakit feltételes szabadságra bocsátanak, de a feltételes szabadság alatt nem jogerősen letöltendő büntetésre ítélnek egy már korábban elkövetett bűncselekmény miatt, akkor azonnal félbeszakítják a feltételes szabadságot, és be kell vonulnia, vagy "várnak" a másodfokú jogerős ítéletig?

Köszönettel

folyami géb # 2015.07.24. 17:33

Kedves dijaa!

Kérdése sajnos nehezen érthető. Az osszbunteteshez legalább két jogerős eliteles szükséges, ön csak Egyről ír.

De a kérdése szempontjából nem is ez a lényeg. Az osszbuntetesi ítéletben benne kell lennie, ha a feltételes kizart. Ha ez nincs benne a rendelkező részben, akkor mehet feltételesre, de hogy mikor, az az alkalmazott Btk-tol függ.

dijaa # 2015.07.24. 06:35

Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeretném segítségét kérni! Mivel a páromat első fokon elítélték 4 hónap börtönbüntetésre de az ügyészség felebezett másodfokon kapott 1 év 6 hónapot! meg kérvényeztük az összbüntetést levettek 2 hónapot!szeretném megkérdezni hogy kedvezményt meg-e kapná mivel többszörös visszaeső hogy lenne rá esélyünk?
Válaszát előre is köszönöm!

folyami géb # 2015.06.29. 15:45

Kedves Nonni1000!

Semmi ilyet nem írtam. Azt meg kb. húszszor írtuk le az elmúlt 5 napban, hogy feles kedvezmény csak az ítéletben lehet, utólag nem. Ha a régi Btk alapjhján ítélték börtönre, akor háromnegyed után szabdulhat legkorábban, kivéve, ha enyébb fokozatba - fogházba - helyezik. Akkor kétharmad. Más varicáió nincs.

ObudaFan # 2015.06.29. 12:42

Akkor ez azt jelenti hogy amennyiben a régi Btk. szerint ítélték 5 év letöltendőre, amiből 3/4 letöltése után feltételesen szabadulhat az új Btk-ra hivatkozva az elsőfokú bíróságra beadhatja a kérvényt? Amennyiben igen, mikor?

Ha a feles kedvezménye gondolsz, akkor azt így, utólag nem lehet kérni.

Dr.Attika # 2015.06.29. 12:21
Nonni1000 # 2015.06.29. 11:40

Kedves folyami géb!

Akkor ez azt jelenti hogy amennyiben a régi Btk. szerint ítélték 5 év letöltendőre, amiből 3/4 letöltése után feltételesen szabadulhat az új Btk-ra hivatkozva az elsőfokú bíróságra beadhatja a kérvényt? Amennyiben igen, mikor?

folyami géb # 2015.06.29. 11:12

Attila dr., majd nézz bele át új Btk 38. § (3) bekezdésébe. Nemcsak, hogy van az új Btk-ban is feles kedvezmény, de még tágabb körben, mint a régiben. Nem 3, hanem 5 évig terjedő büntetés esetén adható. Viszont továbbra is csak az ítéletben.

Dr.Attika # 2015.06.29. 10:17

Annyit mindenesetre, hogy a "feleskedvezményt" a bíróság ítéletében adja (adta), azt kérelmezni nem lehet. Az új Btk. már nem ismeri ezen enyhítést.
A"feleskedvezményt" ismereteim szerint az új Btk. hatályba lépését követően elkövetett bűncselekmény esetében egyik börtönünk közelében működő kocsma pultosa adott.
Történt, hogy az elítéltet a börtönkapu előtti sepregetésre vezényelték ki. A börtönőr magára hagyta az elítéltet, aki letéve a seprűt elment a közelbe lévő kocsmába és kért egy felest, de közölte, hogy nincs pénze. A kocsmáros szívélyesen ki is szolgálta és eltekintett a fizetéstől.

Nonni1000 # 2015.06.29. 07:49

A feles kedvezményről tudnának információt adni? Milyen esetekben kérvényezhető, mikor, hogyan, a régi és új Btk.-ra vonatkozóan is... Köszönöm!

Nonni1000 # 2015.06.26. 13:10

Köszönöm szépen válaszukat, igazából kicsit bonyolultabb az ügy mert másodfokon tavaly ítélték el 5 évre amit lefeleztek, meg is kezdte a büntetését szeptemberben, viszont a Kúria idő közben fellebbezett és idén áprilisban a jelenlegi jogszabályokra hivatkozva 5 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Ez esetben ha jól értelmezem már az új törvények vonatkoznak rá, így jelen esetben börtön fokozatban 2/3 letöltött után feltételesen szabadlábra bocsátható mivel nem visszaeső. És ha jól értelmezem ez esetben szintén 20 hónaptól kérheti az enyhébb fokozatot valamint az EVSZ-t. Amennyiben megkapná az enyhébb, fogház fokozatot úgy milyen kedvezmények vonatkoznak rá? Mikortól bocsátható feltételesre? Előre is köszönöm válaszukat!

folyami géb # 2015.06.26. 11:28

Három hónapos kedvezményt ír a kérdező, ez börtönnyelven azt jelenti, hogy egy évből három hónapot engednek el, azaz háromnegyedes kedvezményt.

Erre utal az is, hogy a kérdésben írtak szerint 45 hónap (azaz 60 hónap háromnegyed része) felétől kérvényezheti az evsz-t vagy enyhébb fokozatot.

Ez egyéébként így is van, tehét 22,5 hónapot kell mindenképp az eeredeti fokozatban és módon tölteni.

Így feltehető, hogy a kérdező párját a régi Btk alapján ítélték el, börtönre. Elvielg lehet az is, hogy az új Btk szerint, visszaesőként, de az időfoaktor miatt ennek kisebb valósíznűségét látom.

A reintegrációs őrizetet - ha a feltételeknek megfelel - 39 hónap után kaphatja, 45 hó után mehet feltételesre.

Ha a régi Btk alapján ítélték el, akkor én biztos nem evsz-t, hanem enyhébb fokozatot kérnék, mert a feltételes lehetősége így előre jönne 40, a reintegrációs őrizet pedig 34 hónapra.

ObudaFan # 2015.06.26. 10:12

Az ítéletéből elvileg kiderül, hogy mikortól lehet feltételesre bocsátani. Ha a régi Btk. szerint ítélték el, akkor a végrehajtási fokozattól függ - fegyházban 4/5 után, börtönben 3/4 után, fogházban 2/3 után - ha pedig az új Btk. alapján ítélték el, akkor attól függ, hogy visszaeső-e - visszaeső 3/4 után, nem visszaeső 2/3 után.
Az enyhébb fokozatot, illetve az EVSZ-t a feltételesig hátralevő idő felének a letöltése után lehet kérni. A gyerekre legfeljebb kimaradást, eltávozást lehet kérni, ha a büntetése 1/3-át letöltötte.
Hogy reintegrációs őrizetre mehet-e, az attól is függ, hogy miért ítélték el.

Nonni1000 # 2015.06.25. 16:19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Párom 5 év letöltendő börtön fokozatú büntetését tölti, kérdésem hogy valóban részesülhet-e évi három hónap kedvezményben, amennyiben igen akkor ez iránti kérelmét mikor adhatja be? Jelenleg a 17. hónapot tölti ami már tartalmazza az előzetest is, Ő azt mondja hogy a 45 hónap felétől kérvényezheti az EVSZ-t is, ami szerint minden második hétvégén haza járhat. Ez így van? Valamint olvastam hogy az utolsó hat hónapot háziban tölheti, ezt mikor kérvényezheti, valamint ezt az 1/3 kedvezmény megigénylése után lehet kérni, mert akkor 39-45 hónapot lehetne itthon. Esetleg gyermekre való tekintettel nem kérhet pár nap kedvezmény addig is? Mivel azóta hogy bement gyermeke született. Van értelme megpróbálni fogházra átminősíttetni? Egyébként jó magaviseletű, dolgozik, Kecskemét Wéber Ede börtönben tölti büntetését. Tudo mhogy január 1-től sok változás van, ezért teszem fel ezt a rengeteg kérdést, de az is elegendő lenne számomra ha az ide vonatkozó törvényeket elküldené. Előre is köszönöm segítségét!