Súlyos testi sértés - önvédelem


Majordomus # 2023.11.05. 21:59

Nem mindegy mit fog vallani az élettárs.

A tárgyalásig add elő a doromboló kismacskát.

drkatona # 2023.11.05. 20:49

Tisztelt Hercigova!

Egyetértek az előttem szólókkal. Valóban határeset az ügy. Véleményem szerint a személyi körülmények fognak dönteni. Ha azóta rendezte a viszonyát az élettársával, Ő megbocsát a tárgyaláson, s nem volt korábban büntetve, jelenleg dolgozik stb. akkor jó esély van a felfüggesztettre. A sértetti közrehatást szintén nagy nyomatékkal értékelni kell. Az ügyészi indítványból ítélve gondolom volt már büntetve.... A jogos védelem nem igazán jöhet szóba ugyanis Magyarországon ennek a jogintézménynek egyrészt nincs túl sok létjogosultsága, másrészt a hátba szúrás valóban nem túl tipikus védekezési magatartás, persze ismerni kell az eset összes körülményét. A jogos védelmi helyzet egyébként addig tart, amíg a jogellenes támadástól tartani lehet.

Ha esetleg kérdése van itt talál további információkat a jogos védelemről.

https://www.drkatonacsaba.hu/…gos-vedelem/

Majordomus # 2023.11.03. 21:22

Ja,leesett...

Hátbaszúrta a baltával rátámadót.

Kanyarkeze van?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.03. 17:00

Közvetítői eljárást kellett volna kérni. De már késő. A beismerés és a megbánás még most is enyhítő körülmény. Ha meg tudod hatni a bírót, lemehet a szabadságvesztés két évre, azt pedig már fel lehet függeszteni.

gerbera317 # 2023.11.03. 12:04

A hátbaszúrás a frontális támadás elhárításának tipikus formája. Szerintem nnaggyon jó eséllyel fogsz tudni így védekezni.

hercigova # 2023.11.03. 11:14

Egy féltékenységi vita után, hátba szúrtam az élettársam.Életveszélyt okozó testi sértés lett belőle.Közvádas ügy mivel az élettársam nem tett feljelentést mert tudja hogy bslatával fenyegetett, én meg védtem magam.Az ügyész 3 év letöltendöt inditványozott amit nem fogadtam el.Ha vallomást tesz az élettársam hogy valóban meg akart támadni, mashogy nem tudtam magam megvedeni, akkor válgozhat az itélet?

Arpika # 2015.09.17. 07:28

Így van. A kabát miatt még nem nyúltam volna hozzá. Akkor léptem fel én is keményebben, amikor már másodjára ütött meg. Az egyik el is találta az állam.

ius latratus # 2015.09.16. 19:53

Na, csak óvatosan azzal az imával is! Annyira bánthatja egyesek érzékenységét, hogy jól elver.
:)

Peacemaker # 2015.09.16. 17:24

Egyre inkább az az érzésem, hogy az ember jobban jár, ha behúzza a nyakát, elmond egy imát és reménykedik, hogy nem verik meg nagyon.
na akkor tuti nem lesz baja a törvénnyel :)

ius latratus # 2015.09.16. 12:30

Jaa, hogy egy másik topicban is szórakozol?
Akkor jó szórakozást!

ius latratus # 2015.09.16. 12:26

Nem.
A történet lényege az orrtörés.
Szemben a kabátból hiányzó darabbal.
Ebből tessen' kiindulni.
A többi majd a rendőrség,esetleg bíróság dolga.

Arpika # 2015.09.16. 11:58

Így van, ezért lett a törés. Főleg, hogy először még csak hozzá sem értem, csak a kabátom próbáltam kiszabadítani, és csak egy toló mozdulatot tettem az arca felé, ami a rángatással együtt összeadódott, ezért tört el az orra.

Peacemaker # 2015.09.16. 11:51

Nem ez nem igaz!
Nem adott választ arra, hogy mit kell tenni ha rángatják a kabátját és ütik.
Mert ez a történet lényege. Ezért történt az orrtörés.

Peacemaker # 2015.09.16. 11:40

@Businss Law

Én ezt megértem. És önnek igaza is van, rendőrt kellett volna hívni előbb.

Az eredeti történetnél maradva, mit kellett volna tenni akkor amikor rángatja és üti? Csak nem hagyhatja, hogy üsse tovább. Azért írtam, hogy vélemények szerint ez jogos önvédelem.

Arpika # 2015.09.16. 11:32

Business Law:

Óvatosan vezettem ki, inkább csak iránymutatás volt, semmi baja nem lett tőle.

A kabát szakadást csak későb vettem észre. A rángatása, és az ütései miatt döntöttem a védelem mellett.

Peacemaker # 2015.09.16. 10:28

Szia,

Nem vagyok ügyvéd de az év véleményem szerint helyesen cselekedtél!
Úgy emlékszem, hogy a törvény kimondja nincs kitérési kötelezettséged, így megvédheted magad. Még jó :)
A lényeg az arányosság, azonban egy orrtörést és egy kabát szakadást elég nehéz egy szinten említeni. Ezt majd a hozóértők jobban tudják.
Azonban nagyon fontos, és ezt minden önvédelmi képzésen hangsúlyozzuk; SOSEM TUDHATOD, HOGY A TÁMADÓNÁL VAN-E VALAMILYEN FEGYVER.

Egy önvédelmi mozdulatnak szántad a "lökést" és nem ütötted tovább ez a lényeg.

Ez egy jó példa arra amit a múltkor vetettem fel szituációnak azaz fel kell hívni a szemtanuk figyelmét a történésre ezáltal később igazolhatják a védekezés jogosságát.
http://www.jogiforum.hu/…21/26509.0.0

Arpika # 2015.09.16. 09:20

Sziasztok
Egy kis segítséget/véleményt szeretnék kérni az alábbi ügyben.
Néhány napja az általunk üzemeltetett ivóban volt egy ittas ember, akit nem akartunk kiszolgálni, mert minősíthetetlenül viselkedett. Kiküldtem, hogy menjen haza. Kiment, de visszajött. Ekkor finoman kivezettem. Mikor az utcára értünk elengedtem, és megfordultam. Léptem volna vissza a helyiségbe, de ő elkapta a kabátom, elkezdett rángatni, lökdösni, több alkalommal meg is ütött, kettő el is talált. Én eleinte csak a kabátom próbáltam kiszabadítani a kezéből, nem nyúltam hozzá, csak amikor már az arcomat is eltalálta ököllel, akkor jobb tenyérrel lökő mozdulatot tettem, miközben a kabátomat rángattam. Ez annyira sikerült, hogy eltört az orra. A kiérkező rendőr egyébként le is fényképezte a kabátom, amiből kiszakadt egy kb 10 centis darab.
Még nem hallgattak ki senkit, de valószínűleg Súlyos testi sértés/ garázdaság lesz a vád ellenem.
Szerintetek fogok tudni eredményesen önvédelemre hivatkozni?
Egyébként 3 tanú volt, mind ugyanezt mondta a kiérkező rendőrnek, illetve feltételezem a kihallgatásukon is ezt fogják mondani.
Egyéb javaslat? Esetleg mediátori eljárás?
Előre is köszönöm a segítséget.