hanfelvétel - szó szerinti jegyzőkönyv


Isti40 # 2016.05.01. 13:58

Kedves búsúló!

Igen lehet hogy feltudjuk nagyitani ezt a problémát, mivel nekünk évek mulhatnak azon hogy most a tanu azt mondja hogy nem ugy történt, nem anniy évesnek mondta magát, mint amenyi volt, magáninditvány hiánya pl. megtévesztés, mind büntethetősget kizáró okok amiken évek mulhatnak ugye, és pont az elenkezőjét irják le akkor meg elenkezőleg plusz évek...
És az az érzésem hogy ugy gondolja néhány biró hogy ő mindent megtehet, mert felete nem áll senki mint egy nagyhatalmú úr.

ObudaFan # 2016.05.01. 12:13

Hát ha nyilvánvalóan és szándékosan az ellenkezőjét jegyzőkönyvezte, mint amit a tanú elmondott, akkor az persze okirathamisítás. Csak hát azért az a tapasztalat, hogy a terheltek és egyéb érdeketek egy kissé fel tudják nagyítani ezt a problémát.

Isti40 # 2016.05.01. 08:49

Kedves búsúló!

Nekem is hasonló a problémám mit a korábbi hozzászólónak.
Nekem is a hátrányomra rendszeresen mást jegyzőkönyveznek mint amit a tanu elmond és teljesen másképp mint ahogy a tenu elmondja.
És valóban az is előfordul hogy a szájába adják a választ és azt magától nem is mondaná a tanu.

A legutóbi tárgyalásról van házi hangfelvételem,
Ezzel a bizonyitékkal feljelentetem a bírót vagy a bírói tanaács ismeretlen tagját okirat hamisitás mint bírósági jegyzőkönyv, és hivatalai visszaélés miatt?

Miyen egyébb lehetőségem van még az itélet elött amivel ezt megakadályozhatom a további jogsértéseket?
Kérem segitsenek.
Köszönöm

folyami géb # 2015.10.15. 19:31

Kedves búsúló!

Először is nyugodjon meg, terheltként érthető az aggodalma, de higyje el: ha nem is egyezik a jegyzőkönyv szó szerint az elhangzottakkal, elképzelhetetlennek tartom, hogy ez az Önnel való kitolást célozná. Hogy mást ne mondjak: nincs olyan képzett jogász, aki hallomás alapján képes a jegyzőkönyvet úgy megírni, hogy az elhangzottakat kapásvból akként alakítsa át, hogy majd pont a vádlottra kedvező kiejelntések helyébe kerüljenek hátrányosak. Nem hogy a jegyzőkönyvet vezető (maximum) érettségizett hölgyike.

A kijavítási kérelmet elutasító végzést meg lehet fellebbezni, ez nyilván a végzésben is benne van. Bizonyíték nem kell, hiszen a másodfokú bírőság csak azt vizsgálja,, megfelel-e a jegyzőkönyv a Be erre vonatkozüó szabályainak.. Viszont akkor már írásban rögzítve van, mi hangzott el Ön szerint, később erre hivatkozhat. A maszek hangfelvételt nagyon-nagyon nem ajánlanám.

Ha ragaszkodik a hivatalos hangfelvételhez, javaslom, következő kérelmébe írja be: a 14/2003. (VI.19.) IM rendelet 2. § (2) bekezdése szerint kötelező a kép és/vagy hangfelvétel elrendelése, ha legalább három napppal a tágyalás előtt kéri és egyidejűleg a költséget előlegezi.

búsuló # 2015.10.15. 06:30

Kedves Géb!
Köszönöm a válaszod! Így fogok cselekedni: befizetek 10 ezer forintot és újra indítványozom a hangfelvétel készítését.
Sajnos az eddigi tapasztalataim alapján a bíróság magasról tesz a Be. vagy más törvények előírásaira és valószínűleg vagy újra elutasítja az indítványt vagy úgy tesz mintha nem is adtam volna be semmit. A kérdésem második fele erre az esetre vonatkozott volna, sajnos biztosan pongyolán fogalmaztam.
Szóval mit tegyek ha NEM lesz hivatalos hangfelvétel a következő tanú meghallgatásáról a tárgyaláson? Az eddigi tapasztalataim szerint valószínű, hogy ugyan úgy ,mint eddig ,a tanú válaszai a jegyzőkönyvben ugyanúgy lesznek rögzítve:a védelem számára lényeges mondatokat "elfelejtik" leírni.A tanú szájába olyan szavakat adnak,amit az el sem mondott, így rám nézve terhelőek lesznek a szavai.
Ez esetben a tanú vallomásáról szóló jegyzőkönyvet ,ha elkészül:indítványt nyújtok be a jegyzőkönyv kiegészítésére és megváltoztatására. Az eddigi gyakorlat az volt ,hogy ilyen esetben a bíróság megkérdezte az ügyészt,hogy emlékszik-e ,hogy a kifogásolt mondatok hogyan hangzottak el. Mivel a jegyzőkönyv 1-2 hónap után készül el, ezalatt a bíróság és az ügyész is kb.20-30 tárgyaláson vesz részt, meghallgatnak kb.50-100 tanút, még ha nem volnának elfogultak ,akkor is biztosan nem emlékeznek semmire!Ezért a bíróság a jegyzőkönyv kijavítását elutasítja: vagy azzal,hogy nem így történt, vagy azzal,hogy nem lényeges amit ki akarok javíttatni.

Mit tehetek ebben az esetben?

Megfellebbezhetem a bíróság döntését a jegyzőkönyv kijavítására az ítélőtáblán? Milyen bizonyíték alapján?
Elfogadja az ítélőtábla az általam titokban a bírósági tárgyalásról készített hangfelvételt bizonyítéknak?

Előre is köszönöm válaszod!

búsuló # 2015.10.14. 11:20

Köszönöm!

folyami géb # 2015.10.14. 11:11

Szó szerinti jegyzőkönyvet valóban nem köteles készíteni, elég ha csak a számodra fontos kijelentéseke szó szerinti jegyzőkönyvezését kéred. Erre a Be 251. § (3) bekezdés alapján köteles.

Köteles lett volna viszont a kép és/vagy hangfelvételt engedélyezni, ha legalább 3 nappal a tárgyalás előtt kéred. Tedd azt újra és fizess be valamennyit, inkább 10 ezret, úgyis vissza kell adniuk, ha többlet lesz.

A fellebbezés elutasítását kár megfellebbezni, mert annak csak elkésettség esetén van helye, ha a fellebebzéés maga törvényben kizárt, ugyanúgy el fogják utasítani.

búsuló # 2015.10.13. 14:09

Kedves fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni,mert nem értem ami történt.
Büntetőügyben kértem hanfelvételt a tárgyalásokról,mert enyhén szólva is érdekes dolgok kerültek jegyzőkönyvbe, illetve számomra nagyon fontos mondatok kimaradtak. Úgy hangzik a jegyzőkönyv, mintha teljesen mást mondott volna a tanú. Indítványoztam szó szerinti jegyzőkönyvezést is. A bíró mindkettőt elutasította pervezető végzésben ami ellen szerinte nincs jogorvoslat. A kirendelt védő szerint majd az ítélet ellen fellebezek ezt panaszolhatom. Én buta vagyok ehhez,de azt olvastam a büntetőeljárásról szóló törvényben, hogy a bíróság elrendeli a hangfelvételt ha kéri a terhelt pl. és azzal egyidejűleg megelőlegezi annak költségét. Én megelőlegezném, de nem tudom, hogy mennyit kell megelőlegezni. De erre lehetőségem se volt ,hogy ezt megkérdezzem,mert kapásból elutasították a kérvényemet!
Mit tehetek? Újra adjam be a kérvényt és fizessek be a bíróságra például 5000 forintot?
Vagy minden egyes jegyzőkönyvet kérjek ki időben és 8 napon belül fellebbezzzem meg, s ha elutasítják ,az elutasítást fellebbezzem meg az ítélőtáblán?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Egy búsuló terhelt...