Zaklatás


Attilmackó # 2015.12.03. 21:44

Ha valakit az adataival, fényképeivel, de hamis személyes adatokkal plusszként regisztrálnak a facebook-ra, és ott mindenféle mocskos dolgokkal állítják be a profilját, akkor hova lehet fordulni ilyen esetben, hogy meg lehessen szüntetni ezt a jogsértést? Próbáltuk már jelentéssel, letiltással, de újra, és újra megjelent a hamis és mocskolódó profil. December 1-vel kezdte, jelentés után december 3-val ismét megtörtént.

folyami géb # 2015.11.27. 18:27

Pl. a zaklatás ilyen. De ezt mintha egyszer már végigbeszéltük volna.

georgh # 2015.11.27. 17:54

Tisztelt Fórumozók!
Rendőri intézkedést követően velem együtt lakó volt házastársam ellen zaklatás és testi sértés miatt feljelentést tettem. A rendőrség a feljelentést és az iratokat magánvádas eljárás lefolytatása céljából megküldte a bíróságra. A bíróság az iratok áttanulmányozása során megállapította, hogy jelen ügy tárgyát képező feljelentés alapján olyan büncselekmény látszik megállapíthatónak, amelynek elkövetése esetén a vádat az ügyészség képviseli.Kérdésem, milyen ügyészségi tevékenység várható ezek után?

Könyv # 2015.11.21. 08:43

Lajcsó, még neki (az igazgatónak és az osztályfőnöknek)állt feljebb.

lajcsó # 2015.11.20. 10:15

"az iskolából kifelé menet, vagy az iskola folyosóján mi történik, ezért nem felel az iskola."
Ezt csak ő mondja. De bizony felel az iskola a területén történtekért! Mégpedig az iskola kárfelelőssége objektív!

Könyv # 2015.11.20. 09:26

Saját tapasztalat (szülőként), hogy az iskolaigazgató "mosta kezeit" és úgy reagált, hogy nincs joga beleszólni sem abba, hogy az iskolából kifelé menet, vagy az iskola folyosóján mi történik, ezért nem felel az iskola.

Legtöbbet a rendőrség bűnmegelőzési osztálya segített.

Egy problémája volt a zaklatónak: hogy a gyermekem jól tanul.

Könyv # 2015.11.19. 13:23

Az iskola nem tud/nem akar beleszólni. Nincs is hatásköre (állítólag). Saját tapasztalat beszél belőlem.

A témáról érdeklődőknek ajánlom a Szeretettel, Beatríz című könyvet, amely az ajánló szövegtől eltérően nem csupán fiataloknak, hanem inkább felnőtteknek és még inkább pedagógusoknak szól.

Nagyon nehéz ilyesmi ellen tenni és nagyon meg tudja keseríteni egy fiatal életét. (Tapasztalat). Elég az okként, ha okosabb, vagy szorgalmasabb, vagy szebb, vagy jobb anyagi körülmények között élő a célpont.

Immaculata # 2015.11.19. 09:31

Áldásom rá.

limma # 2015.11.19. 09:14

Jesszum pepi!!!

Akkor javasoljuk a lánynak, szerezzen be egy bokszkesztyűt és húzzon be egyet az alkalmatlankodónak. Ő is lehet gátlástalan és így egészséges felnőtt. :-)

Immaculata # 2015.11.19. 09:10

Ok, a gólyatáborban egy visszaeső felnőtt követett el bűncselekményt.

Ez az eset két osztálytársról szól.

Ha egy kamasz nem gátlástalan, akkor abból nem is lesz egészséges felnőtt.

limma # 2015.11.19. 08:20

Imma!

Nem mondod komolyan!

Vonatkoztassunk már el a nő-férfi dologtól.

Egy embernek beszólogat egy másik ember.
Sértően, bántóan, megszégyenítően.
Ha a bántalmazott (mert valójában ez felfogható annak is), csöndben tűri, akkor lovat ad alá. Ha visszaszól, olajat önt a tűzre. Mivel a beszólogató feltehetően nem normális (van valami frusztrációja, amit a lányon vezet le), az észérvek leperegnek róla.
Nem mondtam én se, hogy rögtön rohanjon a rendőrségre feljelenteni, de semmit se tenni ellene a legnagyobb butaság. A bántó azt szokja meg, hogy tehet, amit akar, úgyse gátolja senki.

Imma, drága: a gólyatábori erőszakot szenvedett lánynak is ezt mondanád?
Van egy közmondás: Hagyd magad és előbb szabadulsz.:)

Ez borzasztó veszélyes, és az ilyen gátlástalan szóbeli zaklató tinókból lesz az erőszakos ökör.

Immaculata # 2015.11.19. 07:46

Limma!

Vagy egy közmondás: Hagyd magad és előbb szabadulsz.:)

A nőnek meg kell tanulnia nőként viselkedni. Ha odafigyelnek rá, az azt jelenti, hogy nem közömbös mások számára. Egy hasonló, vagy ugyanolyan korú szintén próbálkozik, a szárnyait bontogatja, esetlen, nem tudja kifejezni magát.

Egy igazi nő sokkal nagyobbat tud ütni a szavával, csak meg kell tanulnia. Gyakoroljon ő is.

Véleményem # 2015.11.19. 06:50

Az iskola falain belül zajlik az egész, az iskola időtartama alatt. Ott kellene megoldani ezt. Jogi részről erőltetett alapeset lenne...
A megoldást máshol kell keresni. Írtam pár lehetőséget, már rég meg kellett volna lépni, hogy az a törékeny lány ne sérüljön tovább lelkileg.
A lány betöltötte a 18-at ha úgy nézzük önálló döntés joggal rendelkezik. Talán még iskola rendőr is van akitől személyesen vagy szülővel együtt tanácsot tud kérni.

limma

Sok mindent meg lehet oldani egyszerű talpraesettséggel, kommunikációval. Nem kell jogeseteket felfesteni és bonyolítani. A viselkedést nem tűrni hanem megfelelő módon kell kezelni.

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2015.11.18. 22:24

Kedves Dobson,

Hogy mi a tökéletes válasz egy hasonló magatartásra az nem jogi kérdés, azonban a fiatalember feltehetően a zaklatás alapesetét valósította (valósítja) meg.
A zaklatásról bővebben:
http://lorik.hu/zaklatas/

Üdvözlettel,

Dobson # 2015.11.18. 19:45

Kedves Limma!
Valahogy én is így gondolom. Belegondolva ha velem is előfordulna ilyesmi (vagy bármi más) azt valahogy nem bírnám elviselni hogy ne tegyek ellene semmit. A sértett lány is így van vele, mint írtam megkérte a fiút hogy szálljon le róla, de az csak még erőszakosabban támadott. Mindenesetre kíváncsi vagyok mi lesz belőle (környékemen történik jelen időben) és minden fejleményt meg fogok ide írni.
Szegény lányt nagyon sajnálom, de sajnos nincs jogom beleszólni, még csak a tanároknak se szólhatok hogy figyeljenek már oda...

limma # 2015.11.18. 15:25

Kedves Véleményem!

Kíváncsi lennék, te hogyan tudnál szó nélkül ilyesmit elviselni.
És miért is kellene?
Miért kell tűrni az ilyen deviáns viselkedést?

Szerintem egy jó barátot meg kellene kérni, hogy legyen a lány közelében és vegye fel telefonjára a beszólogatást. Aztán első körben az osztályfőnök és igazgató elé kell tárni.

Véleményem # 2015.11.18. 15:11

Könyv

Nem írtam olyat, hogy az áldozat a hibás. Az áldozat a szóban forgó esetben kicsit erős.

Könyv # 2015.11.18. 14:55

Kedves "Véleményem"!

Hát igen, azért fordulhat elő az ilyesmi, mert úgyis mindig az áldozat a hibás. Szerinted is, ha ezt direktben nem is mondod ki. Gyenge jellem, érzékeny stb.

Ez a hozzáállás nagyon igazságtalan.

Egyébként szerintem legyen is minden lány "érzékeny"! Az érzékeny emberek sokkal értékesebbek, mind a mindenen könnyedén átlépő cinikusok.

Véleményem # 2015.11.18. 14:08

Dobson

18. életévét betöltött lánynak egy ilyet úgy kellene kezelnie, hogy nem vesz róla tudomást. Ésszel és talpraesettséggel az ilyen lerázható iskolai szinten. ( egy gyengébb jellemnél, törékeny lánynál, neveltetés kérdése és egyéb körülmények..., hogy milyen az érettsége hogy tudja ezt a dolgot kezelni. Mivel sír így valószínű a gyengébb jellem, túlérzékenység, alacsony tűrés stb. )
A másik az iskola pszichológus...
A harmadik az osztályfőnök segítség kérése vagy igazgató, egyéb iskolán belüli rendezés egyszerű kommunikáció, beszélgetés.
A negyedik a gyerekek szülei beszéljenek egymással, a problémát még ebben a korban a szülők is tudják koordinálni.
A bűncselekményi alakzatot erősnek vélem és a jogi részét vonzatát. El lehet indulni akár ezen a vonalon is, de vannak ennél egyszerűbb megoldások is.

Dobson # 2015.11.17. 14:17

Tisztelt Fórumozók!
A minap hallottam egy olyan esetről, amin nem tudok eligazodni. Átolvastam jópár "szexuális zaklatásra" épülő híreket, blogokat, fórum topicot, de konkrétan egyik sem hasonlít ehhez a "cselekményhez", és sok helyen leírják hogy ez a fajta zaklatásnak nagyon sok formája létezik, így konkrétan majdnem mindnél más és más intézkedés javasolt. Az alábbi esetre mi lehetne a legmegfelelőbb, ésszerű és természetesen jogoknak megfelelő intézkedés?

Az eset:
Egy 18. életévét betöltött lányt az egyik iskolai osztálytársa, napi szinten többször is sérteget. Az eset csaknem kizárólag szóbeli. Olyan "megszólítások" hangzanak el, mint például: Gyere menjünk be együtt a wc-re ott kapsz tőlem rudit; gyere el hozzám a barátod úgysem tudja meg; tudom hogy le akarsz velem feküdni.... és hasonló "lényeget nem leplező" megjegyzések.
A lány már megkérte hogy hagyja abba, de a sértő személy természetesen csak még jobban folytatja.
Ez az egész már odáig fajult pár nap alatt, hogy a sértett minden nap szaladva megy haza, fél iskolába menni, otthon sír emiatt.

A végkifejletekről nincs információm, így Önöktől szeretnék segítséget kérni, hogy ennek az esetnek mi lehet a "tökéletes intézkedése"?

Válaszukat előre is köszönöm
Dobson

folyami géb # 2015.11.12. 19:59

Itt azonban elég! :)

lajcsó # 2015.11.12. 14:27

Ok, rábólintottam.
Csak, hogy tudd! Jogi kari vizsgán ez így kevés lenne az elégségeshez! :D

Krigi # 2015.11.12. 11:48

Lajcsó ezt rábólintásnak vehetem?! Ez az, hogy laikus összegzés(em)... viszont a szaktekintély meg szűkszavú... :-D

lajcsó # 2015.11.12. 11:30

"Helyes az összegzésem?"
Laikustól elfogadható. :D

Krigi # 2015.11.12. 06:57

Ha jól értelmezem, akkor: ha magánindítványt kérnek a nyomozás alatt folytatólagos zaklatás miatt, attól függetlenül marad közvádas. A magánindítvány nem = magánvád. Na ezt nem értettem eddig. Helyes az összegzésem?