Közokirat hamisítás


cukahara3 # 2021.05.05. 23:00

Üdv,
Az év elején elhunyt hozzátartozóm nevében szeretnék eljárni telefon szolgáltatói szerződés átruházásával kapcsolatban. Még halála előtt aláírt meghatalmazásokat és egyéb üres dokumentumokat, amelyek még kitöltésre várnak. Olyan helyzetben vagyok, hogy amennyiben bejelentem a halálesetet az adott cégnél, nyomban törlik a más szolgáltatótól áthozott telefonszámainkat, viszont ezt szeretném elkerülni. A kérdésem annyi lenne Önökhöz, hogy mennyire elfogadható egy ilyen meghatalmazó dokumentum, és amennyiben lehetségesnek gondolják a használatát, mikorra kéne dátumoznom a keltezést, vagy hogyan tudnám ezeket az aláírásokat felhasználni, hogy az elhunyt nevében hivatalos ügyben járhassak el? A halál több, mint 3 hónapja történt, a meghatalmazás, amennyiben a halál előttre dátumozom, érvénytelen.
Köszönöm a válaszukat!

wers # 2020.03.06. 11:46

„Ha magánszemély adna kölcsön, akkor azt nagyon alaposan meg kell gondolni.”

Főleg neki! :D

Én inkább azt javasolnám, hogy ne is gondolkodjon róla (hátha rosszul gondolja). Felejtse el! Főleg szeg.

drbjozsef # 2020.03.06. 11:38

Ha magánszemély adna kölcsön, akkor azt nagyon alaposan meg kell gondolni.

Főleg neki! :D

oligaliga # 2020.03.06. 09:49

szeg

A Western Union biztosan nem foglalkozik pénzkölcsönzéssel.

Ha magánszemély adna kölcsön, akkor azt nagyon alaposan meg kell gondolni.

szeg # 2020.03.06. 09:43

nem is akartam aláírni semmit,pláne előre pénzt küldeni.
Érdekelt tud e erről vki vmit,és aki olvassa a történetemet,ezek után nehogy beleugorjon.
köszönöm nektek

drbjozsef # 2020.03.06. 09:33

szeg,

Ez átverés.
Ahol "regisztrációs díj" meg ilyenek vannak, az bukó lesz csak.

Pethical # 2020.03.06. 09:30

Van olyan cég vagy személy aki megbízhatóan ad hitelt átlag embereknek,a bankhoz nem fordulhatok más okból?
Erre a kérdésre nem itt fogod megkapni a választ, konzultálj pénzügyi tanácsadóval. Olyat ne írj alá, amiről azt se tudod micsoda. És ne fizess olyannak, akiről azt se tudod kicsoda. Ha egy bank se ad neked hitelt, akkor itt a vége fuss el vége, a családtól lehet max. kölcsön kérni, mert a trükközéssel nagy valószínűséggel te jársz rosszabbul.

szeg # 2020.03.06. 09:19

kölcsönt szerettem volna felvenni,és egy úr jelentkezett messengeren,hogy ő a Western Union nevében Alfred Vonthron a hitelező által kinevezett személy.Elküldött egy szerződést a regisztrációs adataim megadása után,kérte írjam alá küldjem vissza a szerződést,fizessem be a fájl regisztrációs költségét az 56700ft-ot.
A szerződésen Francia Köztársaság felirat a neve a szerződésnek Contrat de prét,ügyvédi iroda Roland Dávid,a hitelező Alfred Vonthron.
Van olyan cég vagy személy aki megbízhatóan ad hitelt átlag embereknek,a bankhoz nem fordulhatok más okból?

oligaliga # 2020.03.06. 08:29

A Western Union pénzküldő szolgálattó (mint a Magyar Posta, csak gyorsabb és világszerte vannak fiókjai). Mi az igazi kérdés?

szeg # 2020.03.06. 08:10

van olyan cég amely hitelt folyósít,neve Western Union?
Azt állítja magánszemélyek hitelezője,de szerintem egy csaló.Előre kér 56700 Ft-ot

Szomorú örökös # 2020.03.06. 05:44

Kissbe

Én passzív státuszban vagyok, erről kaptam is egy papírt, amit ha bescannelnék, pdf szerkesztő programmal átírnnék és, így valótlanul azt állítanám, hogy én aktív státuszban vagyok akkor ezzel közokirat hamisítást követnék el ha jól sejtem.

Minden nagyobb stílusú bűnöző valahol itt kezdi. Később, ha ez sikerül, komolyabb dolgokat is meg mernél tenni. :-O

már befizettem egy nagyobb összeget és nem szeretném ha az kárba veszne, ezért játszok a nagykövetség átverésének gondolatával.

Lehet ezt az összeg befizetése előtt kellett volna végiggondolni.

Kissbe # 2020.03.05. 20:40

Tisztelt cím

Amerikai diákmunkához a vízumigénylésnél kérnek hallgatói jogviszony igazolást, mely igazolja, hogy a hallgató a jelenlegi félévben aktív státuszban van. Én passzív státuszban vagyok, erről kaptam is egy papírt, amit ha bescannelnék, pdf szerkesztő programmal átírnnék és, így valótlanul azt állítanám, hogy én aktív státuszban vagyok akkor ezzel közokirat hamisítást követnék el ha jól sejtem. Első kérdésem az lenne, hogy ez így van-e? Ezt a papírt az amerikai nagykövetségnek kell elküldeni így az egyetlen mód a lebukásra az lenne, hogy a nagykövetség az egyetemnél rákérdez a dokumentumban foglaltak valódiságára. Ezt megtehetik, van hozzá joguk? Gondolok itt a gdpr-ra és az adatkezelések szabályaira.

Ha mégis lebukok valahogy és büntetőeljárás indul akkor, ahogy olvastam akár három évig terjedő szabádságvesztés is lehet a büntetés, de gondolom ilyen pitiáner esetben csak pénzbüntetésre, esetleg felfüggesztett büntetésre számíthatok?
Az egyetemről kirúghatnak ilyen miatt?
Ha elítélnek és a jövőben olyan munkahelyen szeretnék dolgozni, ahol feltétel a büntetlen előélet, akkor ott nem fogok tudni dolgozni?

Nyilván egyszerűbb lenne hagyni az egészet a fenébe, de már befizettem egy nagyobb összeget és nem szeretném ha az kárba veszne, ezért játszok a nagykövetség átverésének gondolatával.

A válaszokat előre is köszönöm

drbjozsef # 2020.01.17. 10:13

Gidastile,

Ez most akkor okirathamisításnak számít?!
Ha bebizonyosodik, akkor igen. Az orvosi látlelet közokirat.

Illetve még annyit szeretnék kérdezni, hogy mit tanácsolnak?
Amit akarsz. Ha nem akarsz elsétálni mellette, akkor igen, tehetsz feljelentést.

Gidastile # 2020.01.16. 22:21

Tisztelt cím,
Érdeklődni szeretnék egy olyan üggyel kapcsolatban, hogy egy illető beadott egy orvosi látleletet xy ellen, illetve megvádolta rengeteg olyan dologgal, ami nem is bizonyosodott be,ezért azt a szakaszt le is zárták. Eddig jó, mivel nem lehet csak úgy vádaskodni más felett. Most a lényegre térnék, utólag a hatóság kikérte az orvostól a látleletet, amit meg is kaptak. A bökkenő csak az, hogy amit az illető beadott azon eltérő adatok vannak(pl. súlyosbítja a diagnózist,maradandó fogyatékosságot megkérdőjelezi), a nap ugyan az, az idő 2perccel eltér, más az írás az eredetitől, illetve ott van ugyan annak az orvosnak a pecsétje és aláírása mindkettőnél. Egyértelműnek látszik az egész részemről, mivel nem lehetséges, hogy két orvosi látlelet létezzen ilyen formában. Ez most akkor okirathamisításnak számít?! Illetve még annyit szeretnék kérdezni, hogy mit tanácsolnak? Tegyünk észrevételt? Vagy csak hagyjuk ezt a hatósagra/ügyészségre? Egy ilyen ügy mellett nem sétálhatnak csak úgy el.
Válaszokat előre köszönöm!

danie. # 2015.11.17. 06:46

Rendben köszönöm.Azt azert nem ertem hogy miert most jelentett fel,hiszen már 2013ota Nála van az adásvételi...

lajcsó # 2015.11.16. 20:18

"De sajnos feljelentett közokirat hamisítás miatt."
"en irtam alá,de a tulajdonos beleegyezésével"
A tulajdonosnak a nevemben is gratulálhatsz, mert így (felbujtóként, vagy bűnsegédként) ő is melletted fog ülni a vádlottak padján!
Közérdekű munka vagy pénzbírság esélyes.

danie. # 2015.11.16. 19:05

Jo estet..Egy 3 évvel ezelőtt alairt adásvételi szerződés (autó).Elevulesi ideje onnantól szamit mikor az eladó bejelenti a tulajdonjog változást,vagy a onnantól amikor elkeszult datum szerint?Mivel az ismerősöm helyett én irtam alá az adasvetelit amit persze megbeszéltünk hogy alairhatom..De sajnos feljelentett közokirat hamisítás miatt.Mert nem tudja levenni a neverol az autot.Mint ezt lejjebb leirtam már.Amire Obudafan azt írta hogy elévült.Ha esetleg elitelnek milyen büntetésre szamithatok?Büntetlen előéletű vagyok.Es termeszetesen elismerem hogy en irtam alá,de a tulajdonos beleegyezésével.Köszönöm.

razor93hd # 2015.11.14. 13:38

Kedves Lőrik Ügyvéd Iroda köszönöm a válaszát nem volt még ellenem eljárás folyamatban ez az első.Nem tanuval lesz a szembesítés hanem egyik másik gyanusítottal aki rávett hogy tegyem meg.

folyami géb # 2015.11.12. 19:57

Bizony-bizony. Az eszközcselekmény csak akkor büntetlen, ha szükségszerű (pl. kettős házasság - közokirat-hamisítás).

Csalás és akár a közokirat-hamisítás, akár a (most már) hamis magánokirat felhasználásának gazdag a gyakorlata: BH 2004.498., BH 1993.271., BH 1993.218., BH 1986.49., BH 1981.42. stb. Ez bizony valódi halmazat!

lajcsó # 2015.11.12. 14:49

"Ha csalást vernek rá, akkor a magánokirat-hamisítás nem büntetendő eszközcselekmény."
Ebben nem értünk egyet. Szerintem halmazat valósul meg, ha a kölcsön felvételéhez hamis magánokiratot használnak fel (magánokirathamisítás + csalás).
A kérdezőt is ezzel (halmazat) gyanúsítják:"van egy ügyem folyamatban okirat hamisítás csalás vétség ügyben."

Dr.Attika # 2015.11.12. 14:46
Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.12. 11:37

Ha csalást vernek rá, akkor a magánokirat-hamisítás nem büntetendő eszközcselekmény.

lajcsó # 2015.11.12. 11:26

"Érdeklődnék hogy mire számithatok pénz birságra vagy elzárásra ?
Ez attól is függ, hogy a magánokirathamisítás mellett van-e csalás kísérlete? (Csalásról akkor lehet szó ha nem állt szándékodban, vagy megfelelő jövedelem hiányában nem volt lehetőséged fizetni a törlesztőket.)

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2015.11.12. 09:54

Tisztelt razor93hd!

Egyelőre csak egy szembesítésre számíthat. :) Valószínűleg az Ön és a tanú vallomása között ellentét mutatkozik - tehát nem ugyanazt mondják -, így a nyomozóhatóság megpróbálja ezt az ellentétet szembesítés keretében feloldani.

Hogy az ügy végén milyen jogkövetkezményre számthat, az sok egyéb tényezőtől függ. Pl. volt-e már büntetve.

razor93hd # 2015.11.11. 13:28

Jó napot kívánok az érdekelne hogy van egy ügyem folyamatban okirat hamisítás csalás vétség ügyben.Hamis munkáltatói igazolványal akartam tv-t felvenni de nem sikerült.Most kaptam a rendőrségi idézését szembesitésre 2 év után.Érdeklődnék hogy mire számithatok pénz birságra vagy elzárásra ?